hr en
  • change the contrast
  • change the font

Okolišni filmski festival - tribine i radionice

Telop 01

Nakon filmskog dijela, objavljujemo i ostatak programa festivala - praktične radionice i diskusijske tribine. 4½. Okolišni filmski festival održava se od 4. do 6. svibnja u Zelenoj akciji (Frankopanska 1), a ulaz na sve filmove, radionice i tribine je besplatan.

Glavne točke ovogodišnjeg programa su teme aktualne u Hrvatskoj - otimačina javnih dobara i zemlje za potrebe privatnog interesa, fosilna goriva i prelazak na obnovljive izvore energije te zaštita rijeka u balkanskoj regiji. Ovogodišnje tribine u sklopu filmskog programa prate te tri teme. S druge strane, ove godine tematiziramo i “polovično” ekološko ponašanje pa vam donosimo niz radionica putem kojih možete osvijestiti kako živjeti održivije.

NAJAVA FILMSKOG DIJELA PROGRAMA

POVEZNICA NA FACEBOOK DOGAĐAJ

RADIONICE I TRIBINE:

  • PETAK, 4.5.2018.

17:00 – 19:00 [Radionica prirodne kozmetike]

Zašto ne bismo preuzeli_e kontrolu nad našim zdravljem i ljepotom? Vjerujemo li nepreglednoj listi čudnih sastojaka u pripravcima kupljenim i lijepo zapakiranim u atraktivnu ambalažu? Pripravci velikih proizvođača često sadrže sintetičke konzervanse, emulgatore, mirise i boje, silikone i parafine te alkohole. S prirodnom kozmetikom znamo na čemu smo: mi biramo sastojke, koji su po svom sastavu slični našoj koži i ne štete joj, a istovremeno ne štete okolišu i nisu testirani na životinjama. Upustimo se u zabavni ritual rađenja vlastitih pripravaka! Na radionici ćete naučiti kako izraditi melem za kožu, dezodorans, pastu za zube te pripravke za oralnu higijenu i svjež dah. Uvjerit ćemo se da je proces proizvodnje brz i jednostavan, a materijali prirodni i lako nabavljivi.

Radionica će se održati u petak 4.5. od 17: 00 – 19:00 u Zelenoj akciji, Frankopanska 1, a vodit će ju ekipa iz Svantevida i naša draga Ana. Kako je broj sudionika_ca ograničen, molimo vas da osigurate svoje mjesto i prijavite se putem ovog obrasca.

19:15 – 21:10 [U sklopu bloka filmova „Čuvari rijeka / Plavo srce rijeka“]

Tribina: Žile kucavice Balkana - Zaštita rijeka u Hrvatskoj i regiji
Gostuju: Irma Popović Dujmović (WWF), Denis Frančišković (Udruga Pan), Željka Leljak Gracin (Zelena akcija).
Moderira: Luka Antić

Obnovljivi izvori energije: sunce, vjetar, more, biomasa… hidroelektrane? Iako se one često prikazuju kao „obnovljivo“, „održivo“ i „čisto“ rješenje, danas znamo da hidroelektrane to nisu. Bez obzira na to, val masovne izgradnje novih hidroelektrana u Hrvatskoj i na cijelom Zapadnom Balkanu ne jenjava, čime se ne radi samo šteta okolišu, flori i fauni te samoj klimi, već i lokalnom stanovništvu koje se nesrećom nađe na jednoj takvoj lokaciji. Saznajte zašto hidroelektrane nisu rješenje za održivu budućnost te kako su se mala mjesta dignula i borila za vlastiti opstanak.

  • SUBOTA, 5.5.2018.

10:00 – 11:30 ["Hoteli za kukce", radionica za male eko-kreativce]

Na svijetu postoje milijuni vrsta kukaca, koji dolaze u različitim oblicima, veličinama i bojama te imaju različite uloge u ekosustavu. Kako su ljudi uredili velike prostore po svojoj mjeri, korisni kukci imaju sve manje mjesta za život. Marljive pčelice, spretni bumbari, radišne bubamare i ostali vrijedni oprašivači trebaju svoje mjesto pod Suncem.
Gradnjom nastambi zvanih "hoteli za kukce" osiguravamo dom brojnim sićušnim stanovnicima naših okućnica, povećavamo bioraznolikost i pomažemo planetu.
Kukci nisu zahtjevni stanari sve dok imaju negdje odmoriti i položiti jajašca. Gradnja hotela za kukce ne košta ništa, pritom recikliramo iskorištene stvari, a usput se možemo i kreativno izraziti.

Pokazat ćemo vam koje sve materijale možete iskoristiti za gradnju vašeg hotela, kako ga ukrasiti, gdje ga postaviti i koje ćete kukce privući. Pustite mašti na volju i složite svoj jedinstveni hotel za kukce koji će ugostiti vaše nove sustanare.

Radionica će se održati u subotu 5.5., od 10:00 – 11:30 u Zelenoj akciji, Frankopanska 1, a vodit će ju ekipa iz udruge BIOM. Radionica je prvenstveno namijenjena djeci od 6 - 14 godina. Svi materijali će biti osigurani. Kako je broj mladih sudionika_ca ograničen, molimo vas da im osigurate svoje mjesto i prijavite se putem ovog obrasca.

14:30 – 15:30 [1. dio radionice recikliranog obroka uz kolektiv “Hrana, ne oružje!”]

Ova će vam radionica ukazati na krizu vrijednosti i način na koji se od naizgled "loše", odnosno estetski nepoželjne hrane može napraviti odličan topli obrok! Radionica je podijeljena u dva dana. Odaberi bilo koji korak i uključi se u širenje svijesti o istinskim uzrocima gladi, koji ne leže u nestašici, već raspodjeli resursa. Prvi dan, u subotu, se nalazimo na glavnoj zagrebačkoj tržnici Dolcu gdje sakupljamo hranu nakon zatvaranja tržnice. Nedjelja je predviđena za zajedničko kuhanje i druženje u ugodnoj atmosferi uz muziku, gdje možeš pokazati svoje kulinarsko umijeće ili jednostavno sudjelovati eksperimentirajući s prikupljenim namirnicama od kojih napravimo fina čuda, pritom razvijajući svoju kreativnost. S pripremljenom hranom se selimo na Cvjetni trg gdje dijelimo obroke uživajući i same_i u njima. Reciklirajte i vi s nama, podijelite svoje znanje i postanite aktivni_e u svojoj lokalnoj zajednici.

Radionica će se održati u subotu 5.5. od 14:30 – 15:30 (nalazimo se ispred stepenica kod Dolca) i u nedjelju 6.5. od 9 :00 – 13 :00 u Zelenoj akciji, Frankopanska 1. Kako biste osigurali_le svoje mjesto na radionici, molimo prijavite se putem ovog obrasca.

18:00 - 21:00 [U sklopu bloka filma „Opasna igra]

“Tribina: Osamnaesta rupa na svirali - zaštita javnih zemljišta od privatnog interesa
Gostuju: Enes Ćerimagić (Zelena akcija/Inicijativa "Srđ je naš"), Marta Kosanović (članica inicijative "Čovjek po mjeri otoka", Lošinj), Tomislav Domes (Pravo na grad)
Moderira: Sven Janovski

Iako se u filmu i kampanjama koje se spominju u ovom bloku uglavnom govori o golfu i golf igralištima, ono o čemu je zapravo riječ je – izgradnja komercijalnih turističkih objekata, pod krinkom golfa. I to je ono što povezuje ove priče. Iz okolišnog aspekta mnogo toga se može zamjeriti golf igralištima (uništavanje bioraznolikosti, upotreba pesticida, itd.), no pravu štetu tog privatnog interesa osjećaju mještani koji žive oko njih – gube svoju zemlju, gube mogućnost daljnjeg razvoja svog mjesta, gube čak i dio svog identiteta i kulturne baštine. Zašto? Saznajte na tribini.

  • NEDJELJA, 6.5.2018.

9:00 – 13:00 [Nastavak radionice recikliranog obroka uz kolektiv „Hrana, ne oružje!“]

18:30 – 20:30 [U sklopu bloka filma „Pravedna tranzicija“]

Tribina: Budućnost je obnovljiva - Kamo nakon ugljena, plina i nafte?
Gostuju: Marija Mileta (Zelena akcija), Bernard Ivčić (Zelena akcija), Ivana Rogulj (Društvo za oblikovanje održivog razvoja - DOOR)
Moderira: Toni Vidan

Pariški sporazum po prvi put je okupio skoro cijeli svijet na jednom popisu ciljeva koje zajedno trebamo ostvariti u borbi protiv klimatskih promjena. IPCC je u svojem posljednjem istraživanju objavio da je izračunao kako su klimatske promjene s 99% vjerojatnošću rezultat isključivo ljudskog ponašanja. Klimatski znanstveni već godinama upozoravaju da ako želimo spriječiti katastrofalni globalni rast temperature, 80% postojećih rezervi ugljena i nafte mora ostati u zemlji. Unatoč svemu tome, u Hrvatskoj se i dalje promiču gotovo isključivo ugljen, nafta i plin. Gdje je tu održiva budućnost? O problemima fosilne energije te načinu kako možemo već danas zakoračiti u obnovljivu budućnost, saznajte više na tribini!

Festival će ove godine popratiti i ormarić razmjene te zabavni eko-kviz koji će se održati u subotu 5.5. od 21:30 sati. Prijaviti se možete ovdje.

Isto tako, tijekom cijelog festivala moći ćete pogledati izložbu fotografija Gorana Šafareka koja na predivan način podsjeća na bogatsvo i raznolikost hrvatskih rijeka, kao i na potrebu za njihovim očuvanjem.

Veselimo se druženju!

**Ovaj događaj organiziran je u sklopu programa „Centri znanja za društveni razvoj“ Nacionalnezaklade za razvoj civilnog društva te pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.