hr en
  • change the contrast
  • change the font

Održana tiskovna konferencija pred saborom RH povodom otvorenog pisma saborskim zastupnicima.

Otvorenopismogolf 2

Otvoreno pismo saborskim zastupnicima: ukinite Zakon o igralištima za golf! Zelena akcija, GONG, Transparency International Hrvatska, Zelena Istra i Udruga Grad poručili saborskim zastupnicima: Ukinite Zakon o igralištima za golf i spriječite malverzacije poljoprivrednim i šumskim zemljištima!

Zelena akcija, GONG i TIH, uz podršku Zelene Istre i udruge Grad održali su tiskovnu konferenciju na Trgu Sv. Marka ispred Hrvatskog sabora, povodom jučer poslanog otvorenog pisma saborskim zastupnicama i zastupnicima u kojem im je poručeno: Učinite pravu stvar i ukinite Zakon o igralištima za golf te spriječite malverzacije poljoprivrednim i šumskim zemljištima! Tom prilikom je desetak aktivista na Trgu Sv. Marka održalo performans izvlastivši nekoliko metara Markovog trga za golf igralište i igrajući golf pri čemu su umjesto loptica udarali u „korupciju“, „izvlaštenje“, „apartmanizaciju“ te ostale «rupe» Zakona o igralištima za golf.

Jagoda Munić iz Zelene akcije napomenula je kako su udruge uručile svakom saborskom zastupniku i zastupnici otvoreno pismo (u prilogu) u kojem se navodi kako je Hrvatski sabor jedini parlament na svijetu koji je donio Zakon o igralištima za golf, te je podsjetila kako su tijekom posljednje sjednice Sabora pojedini odbori raspravljali o izmjenama Zakona o igralištima za golf koje je predložilo Ministarstvo turizma. Saborski Odbor za turizam ne samo da je glasao protiv predloženih izmjena Zakona, već je od Sabora tražio da postojeći Zakon stavi izvan snage! Dakle, Odbor koji bi ovaj Zakon trebao podržati jer navodno služi poticanju turizma, odbacuje ga, što u ozbiljnu sumnju dovodi argumente koji su doveli do usvajanja samog Zakona.

Sandra Pernar iz GONG-a napomenula je kako je Sabor jedini parlament na svijetu koji je donio Zakon o igralištima za golf (po hitnome postupku na sjednici održanoj 15.12.2008. godine), a trenutno su u saborskoj proceduri i izmjene toga Zakona, ponovno po hitnom postupku, kao prva i najvažnija točka dnevnog reda danas započete sjednice Sabora. Hitni postupak je neprihvatljiv i na taj je način onemogućeno građanima da imaju bilo kakav utjecaj na sadržaj dotičnog Zakona. Također, podsjetila je kako su udruge još početkom prošle godine, odmah po donošenju Zakona, uputile zahtjeva za ocjenom ustavnosti istoga Ustavnome sudu, o čemu se Sud još uvijek nije očitovao.

Zorislav Anton Petrović je istaknuo kako je zakon neustavan i nepravedan prema investitorima jer omogućava pojedincima da se domognu jeftinijeg poljoprivrednog i šumskog zemljišta te isto prenamjene u građevinsko. Također im omogućava da izvlaste privatne vlasnike zemljišta. Zakon o golf igralištima je iznimno štetan jer unosi nesigurnost među investitore privilegiranjem onih koji grade golf terene na štetu svih ostalih. Ukoliko se ovaj zakon ne ukine čim prije Hrvatska će slati poruku investitorima da je zanima samo golf i ništa drugo.

Ovim putem apeliramo na zastupnice i zastupnike da glasaju protiv loših izmjena lošeg i opasnog Zakona te pokrenu postupak za ukidanje Zakona o igralištima za golf! Zakon je štetan i opasan, protivan je javnome interesu i omogućuje novu pljačku Hrvatske. Umjesto domoljubnih riječi, Hrvatska treba više domoljubnih djela, a ukidanje ovoga Zakona bio bi upravo takav čin.

Documents

Otvoreno pismo saborskim zastupnicima - Golf

PDF 268 KB

Otvoreno pismo zastupnicima - Golf - ZIP fotografija

PDF 2.83 MB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.