hr en
  • change the contrast
  • change the font

Održana radionica i projekcija filma u sklopu projekta Life AskREACH

U petak, 27. svibnja, su se u Zelenoj akciji održala dva događaja u sklopu međunarodnog Life projekta AskREACH koji se bavi sigurnošću kemikalija.

Prvi događaj bila je radionica za nevladine udruge naslovljena "Štetne kemikalije u proizvodima - utjecaj na zdravlje, okoliš i izglede za skoru tranziciju u cirkularnu ekonomiju". Na radionici je 10-ak predstavnika udruga imalo prilike saznati više o utjecaju opasnih kemikalija iz proizvoda svakodnevne potrošnje na zdravlje i okoliš, o njihovom tretmanu u zakonodavstvu EU i tome kako njihovo prisustvo u proizvodima utječe na napore da se poveća stupanj reciklaže određenih materijala - prvenstveno onih od plastike.

Osim toga, sudionici su mogli saznati više o pravu na informaciju o tzv. posebno zabrinjavajućim tvarima u proizvodima i kako ga ostvariti, pri čemu su upoznati s mobilnom aplikacijom Scan4Chem, koja je razvijena u sklopu projekta AskREACH. Veći dio sudionika radionice činili su članovi i članice udruga i pojedinci_ke aktivni u kampanjama za ograničenje korištenja plastike. Složili su se da je svijest o problemu štetnih kemikalija, koje su upravo u plastičnim predmetima naročito često prisutne, niska te da bi ga trebalo naglašavati u kampanjama vezanima uz plastiku. Radionicu su držale stručnjakinje iz srpske organizacije Alhem - jedinstvene nevladine organizacije na ovim prostorima koja primarno djeluje na području sigurnosti kemikalija.

Navečer je održana besplatna javna projekcija dokumentarnog filma "Mi pokusni kunići" koji se bavi specifičnom grupom kemikalija koje remete ljudski hormonalni sustav, a koje također najčešće nalazimo u plastici - endokrinim/hormonalnim disruptorima. Nakon projekcije održan je razgovor s predstavnicama organizacije Alhem, a na temu hormonalnih disruptora i općenito štetnih kemikalija u proizvodima.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.