hr en
  • change the contrast
  • change the font

Održan 8. Okolišni filmski festival

 mg 3006

Od 6. do 8. svibnja 2021. godine u kinu Kinoteka održan je 8. Okolišni filmski festival Zelene akcije.

Program se sastojao od dokumentarnih, igranih i animiranih filmova, izložbe te predstavljanja i čitanja pobjedničkih priča trećeg izdanja "Homo Climaticuma", prve hrvatske zbirke klimatske fikcije, a vidjelo ga je više od 300 posjetitelja.  

Ovogodišnje izdanje pažljivo je osmišljeno kako bi nas u duhu aktivizma, nenasilne akcije i građanskog neposluha odvelo na put svijetom, ali i vratilo kući. Festival je otvorio igrani islandski film "Halla ide u rat" koji govori o nepokolebljivoj 50-godišnjoj aktivistkinji Halli. Film je osvojio nagradu publike na Zagreb Film Festivalu 2018. godine. Blok filmova “prozor u svijet” proveo je publiku kroz Brazil, Japan i Francusku i približio borbe koje prepoznajemo kao svoje: onu za javno zelenilo, onu protiv nuklearne energije i onu za zaštitu Mediteranskog mora od jednokratne plastike. Potom su se gledatelji “vratili” u susjedstvo i “spustili se kajacima” po balkanskim rijekama kako bi upoznali ljude koji ih štite.

Aktivistička grupa Zelene akcije pripremila je i blok animiranih filmova, prilagođen uzrastu od 7 godina na više, koji su ponudili različite intimne interpretacije i ideje održivosti te borbe za okoliš i ljudska prava. Program je završio blokom igranih filmova i njihovim začudnim, nadrealnim, ali mogućim svjetovima, koji su poslužili kao uvod u predstavljanje pobjedničkih priča i pjesama trećeg - ovog puta učeničkog - izdanja Homo Climaticuma.

Dodana vrijednost ovogodišnjeg festivala, kao i prošle godine, jest što su suorganizatori učenici i učenice triju škola s područja Zagreba i Zaboka: Klasična gimnazija, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna te Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Učenici i učenice su u sklopu projekta “Škole održivosti” radili na programu festivala sa svojim mentorima i mentoricama te su festivalu doprinijeli kreativnim idejama, dizajnerskim rješenjima i književnim radovima na što smo izuzetno ponosni.

Fotografije možete pogledati ovdje, a video na poveznici.

---

Ova se aktivnost održava u sklopu projekta "Škole održivosti - obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti".
Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta u ovom programu isključiva su odgovornost Zelene akcije i ne odražavaju nužno stajališta Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.