hr en
  • change the contrast
  • change the font

Objavljen Homo Climaticum 2021!

Hc 2021 1

Zelena akcija je u suradnji s učenicima i profesorima partnerskih škola izdala 3. hrvatsku zbirku klimatske fikcije „Homo Climaticum 2021".

Učenici i učenice Klasične gimnazije u Zagrebu, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu te učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku sudjelovali_e su u osmišljavanju i pisanju priča i proze klimatske fikcije.

U ovogodišnje treće izdanje, nastalo u sklopu projekta "Škole održivosti – obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti" uključene su priče i pjesme učenika_ca Klasične gimnazije, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba te Škole za umjetnost, obrt, dizajn, odjeću i grafiku iz Zaboka koji su uz mentorstvo svojih profesorica zamišljali kako vide budućnost oblikovanu klimatskim promjenama.

Kako učenici_e vide budućnost? Što će klimatske promjene značiti za nas osobno? Kako će promijeniti što jedemo, gdje živimo, koga štitimo i kako se organiziramo? Kako će utjecati na druge, koji žive u drukčijim sustavima i geografskim širinama? Kako će svijet prihvatiti promjenu – kao fragmentirani geo-politički prostor ili kao cjelina? Izolacijom ili solidarnošću?

Radovi su i u ovoj knjizi vrlo relevantni jer je postalo očigledno da se klimatske promjene ne manifestiraju samo na udaljenom globalnom jugu, već ih i mi itekako osjećamo.

Osim toga, u knjizi su izloženi i plakati i elaborati učenika i učenica grafičkog dizajna Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te odjela grafike i odjela za unutrašnju arhitekturu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, koji su osmišljavali vizualni identitet 8. Okolišnog filmskog festivala.

Ideja je bila dati kreativnu i aktivističku slobodu mlađim generacijama, sadržajno i stilski im odriješiti ruke, kako bi se svaka učenica i učenik umjetnički izrazili dizajnom koji odgovara njihovom odnosu prema prirodi, okolišu i društvu u kojem živimo ili u kojem želi živjeti.

Ako vas zanima "Kako smo sami sebe kao ljudska vrsta doveli do ovoga, kako izgleda svijet u kojem je planet Zemlja slična Dorianu Grayu, kako će izgledati birokratske zavrzlame i borba za resurse u daljoj budućnosti, kako izgleda ljubav u doba apokalipse te opstaje li kapitalizam i na drugim planetima", svakako odgovore ne propustite pročitati u ovogodišnjem izdanju.

"Homo Climaticum" je dosad doživio dva izdanja (2017. hrvatska i engleska verzija i 2018.); preko 200 ljudi, pisaca, pjesnikinja, amatera i profesionalaca uključilo se u izazov zamišljanja budućnosti oblikovane klimatskim promjenama i izražavanja te vizije kroz književnu formu kratke priče ili pjesme.

"Homo Climaticum 2021" možete preuzeti u prilogu.

---

Ova se aktivnost održava u sklopu projekta "Škole održivosti - obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti".
Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta u ovom programu isključiva su odgovornost Zelene akcije i ne odražavaju nužno stajališta Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Documents

Homo Climaticum 2021.

PDF 6.3 MB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.