hr en
  • change the contrast
  • change the font

Novi korak natrag u gospodarenju zagrebačkim otpadom

Img 2194

Pozivamo zastupnike Gradske skupštine Grada Zagreba da na sutrašnjoj sjednici ne prihvate novi prijedlog Odluke o prikupljanju otpada. Taj prijedlog je korak natrag u sustavu gospodarenja otpadom, vraća nas na stare principe i ne predstavlja nikakav kvalitativan pomak ka povećanju stope odvojeno prikupljenog otpada koju zahtijevaju europski i nacionalni propisi.

Za uspostavu kvalitetnog sustava potrebno je nekoliko mjeseci, međutim, Odluka ne donosi prijedlog za kratkotrajnu odgodu primjene, već uspostavlja trajni mehanizam koji neće povečati količinu odvojeno prikupljenog otpada, a na Jakuševac će se i dalje odlagati jednake količine otpada. Npr. prijedlog Odluke uopće ne predviđa odvojeno prikupljanje biootpada, metala niti tekstila. Dakle, osim promjene prema kojoj će svako kućanstvo u višestambenim zgradama dogovorom stanara i pružatelja usluge određivati zaduženi volumen spremnika za miješani komunalni otpad, što u postojećem sustavu bez mehanizma nadzora i kontrole odlaganja predstavlja kozmetičku promjenu vrlo ograničenih i upitnih mogućnosti, ništa se drugo po pitanju kvalitete u prijedlogu Odluke ne mijenja. Građani neće imati mogućnost jednostavno odvajati iskoristivi otpad te će i dalje proizvoditi jednake količine otpada kao i do sada.

Tražimo od zastupnika Gradske skupštine da se založe za izradu novog prijedloga Odluke koji će kao temelj sustava definirati odvojeno prikupljanje otpada po principu „od vrata do vrata“ što znači opskrbu građana kantama za odvojeno prikupljanje otpada na licu mjesta i čipiranim vrećicama za svaku pojedinu frakciju otpada. Opskrbom građana potrebnom infrastrukturom postupno bi se težilo smanjenju neefikasnih zelenih otoka udaljenih od samih kućanstava i uvođenju sustava individualne odgovornosti na temelju kojeg bi svaki pojedinac bio odgovoran za količinu otpada koju bi proizveo što motivitra građane te ima pozitivne efekte na smanjenje količine i povećanje odvajanja otpada.  Na taj način bi se uveo sustav kontrole koji bi omogućio građanima da sami formiraju svoje mjesečne račune na način da oni koji odvajaju otpad te posljedično imaju manje miješanog otpada, shodno tome imaju i niže račune.

Za infrastrukturu potrebnu za predloženi sustav nužno je izraditi financijsku konstrukciju temeljenu na pridobivanju sredstava iz EU fondova te istu transparentno izložiti u prijedlogu Odluke. Osim toga, prijedlogom Odluke potrebno je definirati i obvezu Grada Zagreba koja se tiče osiguravanja izgradnje sortirnice i nove kompostane kako bi se prikupljeni otpad zbrinuo na propisan način, kao i kvalitetnu edukaciju građana koja se neće svoditi na besmislene reklame čiji je jedini cilj osobna promocija gradonačelnika Bandića. Sustavom odvojenog prikupljanja otpada po principu „od vrata do vrata“ u vrlo je kratkom roku roku moguće povratiti uložena sredstva i dostići visok stupanj primarne reciklaže, čime se štede resursi i omogućava otvaranje novih radnih mjesta, što je dokazano na nizu gradova poput Ljubljane, Milana, San Francisca, Canberre itd.

Stoga tražimo od Grada Zagreba da uspostavi kvalitetan i održiv sustav gospodarenja otpadom te da građanima ponudi infrastrukturu za odvojeno prikupljanje otpada.
 

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.