hr en
  • change the contrast
  • change the font

Nove EU Direktive o otpadu – zahtjevi članicama za odvajanjem i recikliranjem. Europska komisija ne poštuje EU Parlament i pogazila obećanje o još ambicioznijim ciljevima

Cartoon 1 facebook 1

Europska komisija danas je predstavila prijedlog izmjena direktiva o otpadu u sklopu paketa mjera „2030 Circular Economy Package“. Predstavljene izmjene propisuju državama članicama visoke ciljeve odvojenog prikupljanja i recikliranja opada, kao i drastično smanjenje odlaganja otpada na odlagališta do 2030. godine. Uz već postojeće visoke ciljeve do 2020. godine, ovo je dodatna poruka budućoj Vladi RH da je potrebna temeljita transformacija iz postojećeg koncepta odlaganja i planiranog koncepta spaljivanja ka konceptu Zero Waste temeljenom na smanjenju nastanka, ponovnoj uporabi, odvojenom prikupljanju i recikliranju otpada. Također, pozivamo hrvatske europarlamentarce da se u procesu pregovora o ovim izmjenama založe za još ambicioznije ciljeve u skladu s izglasanom Rezolucijom o cirkularnoj ekonomiji iz srpnja ove godine, koja zahtijeva još više ciljeve koje je Europska komisija ignorirala.

Nakon više od godinu dana otkako je nova Europska​ Komisija (EK) pod vodstvom J.C.Junckera odbacila prijedlog prošle EK za unaprjeđenje direktiva oko otpada u sklopu „Circular Economy Package“,  danas je EK predložila nove izmjene direktiva. Izmjene se odnose na Direktivu o otpadu, Direktivu o odlagalištima, Direktivu o ambalaži i ambalažnom otpadu, Direktivu o električnom otpadu i elektroničkoj opremi, Direktivu o otpadnim vozilima te Direktivu o baterijama, akumulatorima i otpadnim baterijama i akumulatorima.

​Između ostalog, izmjene propisuju postizanje cilja odvojenog prikupljanja 65% otpada do 2030. godine te ograničenje od maksimalno 10% ukupne količine otpada za odlaganje na odlagališta. RH se nalazi na 15% odvojenog prikupljanja otpada, dok se 85% otpada odlaže na odlgališta, a prijedlog PGO do 2021. godine ne predviđa gotovo nikakve kvalitetne mjere smanjenja, ponovne uporabe i odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu kako bi se postigli navedeni ciljevi. Prijedlog PGO planira poticanje proizvodnje velikih količina miješanog otpada koje bi se prevozile diljem RH u megalomanske regionalne centre, pripremale za spaljivanje te potom odvozile do cementara i spalionica na spaljivanje. Takav koncept u koliziji je sa konceptom odvajanja i recikliranja otpada, puno skuplji, sporiji za uspostavu i štetniji za okoliš i zdravlje  građana.

Stoga pozivamo buduću Vladu RH, kao i JLS da iskoriste priliku da se neodrživi sustav koji više desteljeća nanosi štete okolišu i građanima zamijeni sa kvalitetnim sustavom odvojenog prikupljanja, recikliranja i kompostiranja koji se može uspostaviti u kratkom roku i otvoriti puno radnih mjesta. Da se takav sustav može uspostaviti i u RH dokazano je na primjeru Donjeg Međimurja čijih je 7 općina među najboljim europskim praksama i nema razloga da ne služe kao uzorni model za organizaciju sustava i u ostatku RH.

Također, budući da je prijedlog izmjena manje ambiciozan od obećanog od strane EK te ignorira niz kvalitetnih mjera koje je EU Parlament predložio izglasavanjem Rezolucije o cirkularnoj ekonomiji u srpnju ove godine, zahtijevamo i od hrvatskih europarlamentaraca da se za vrijeme pregovora EK i EP o predloženim izmjenama založe za ambicioznije ciljeve. Zahtijevamo cilj za obvezno uvođenje odvojenog prikupljanja biootpada do 2025. godine, cilj za smanjenja otpada od hrane za 30% između 2017. i 2025., ograničavanje odlaganja na 5% do 2030., te cilj za ograničavanje spaljivanja otpada koji se ne može reciklirati. U suprotnom, postoji opasnost da neodgovorne države članice smanjenje odlaganja automatski iskoriste kao alibi za izgradnju novih spalionica i spaljivanje otpada.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.