hr en
  • change the contrast
  • change the font

Nova publikacija: "Krafna za održivost: prikaz četiri hrvatska grada"

Cover web  naslovnica doga%c4%91aja na facebooku   4

U okviru projekta "Metar do bolje klime", izrađena je publikacija "Krafna za održivost: prikaz četiri hrvatska grada".

Publikacija je nastala temeljem znanstvenih istraživanja provedenih u okviru projekta. U njoj je opisan model tzv. odrastničke krafne  koji je prilagođen i primijenjen za istraživanje urbanih aspekata održivosti u Puli, Slavonskom Brodu, Zadru i Zagrebu.

"Krafna" je alat koji vizualizira odnos ograničenih resursa naše planete i potrošnje koje generira naša civilizacija u nekoliko različitih kategorija (priroda, društvo i kultura). Nužno je da potrošnja ne bude viša od planetarnih granica, ali u isto vrijeme potrebno je osigurati adekvatnu kvalitetu života svim ljudima. Ovaj model može se primjeniti i na manja područja, tj. na države, gradove ili još manje zajednice.

Prednost i inovacija modela "krafne" nad drugim sličnim modelima sadržana je u mogućnostima cjelovitog poimanja, mjerenja i prikazivanja održivosti, pri čemu se teme od ključnog značenja za pravednu niskougljičnu tranziciju ne odvajaju jedna od druge, odnosno, shvaćaju se aspektom istog problema, tj. rješenja.

Koncepti "planetarne granice" i "društveni temelji" su temelj ovog modela. Zelena boja "krafne" označava "pravedan i siguran prostor djelovanja" (vizualno: "krafna", "pojas za spašavanje", "zeleni prsten"), tj. prostor unutar kojeg su određeni društveni standardi zadovoljeni bez prekoračenja granica prirodnog sustava.

Novitet odrastničke krafne jest u shvaćanju važnosti praćenja i razumijevanja stavova i vrijednosti u općoj populaciji, te modeliranje održivosti u skladu s odrastom koje omogućuje dostizanje ciljeva i ograničavanje prekoračenja u svim segmentima održivosti.

Prema dobivenim rezultatima, nijedan od navedena četiri grada danas ne postiže zadržavanje pokazatelja unutar zelenog prostora krafne, pri čemu nijedan grad ne postiže potpunu održivost niti u jednom segmentu.

Kako pojedini gradovi stoje u segmentima "Priroda, Društvo, Kultura", pročitajte u publikaciji.

Documents

Krafna za održivost: Prikaz četiri hrvatska grada

PDF 10.1 MB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.