hr en
  • change the contrast
  • change the font

Neuspješan ministar Tomislav Ćorić sramotno kažnjava uspješne gradove i općine!

Tomislav coric 5 990x556

Zelena akcija oštro osuđuje kažnjavanje uspješnih gradova i općina novčanim kaznama samo zato što nisu ispunili nemoguće uvjete koje je ministar Tomislav Ćorić neodgovorno propisao Uredbom o komunalnom otpadu. Zahtijevamo žurno povlačenje nepravednih kazni koje demotiviraju od daljnjeg napretka i pozitivnih promjena u zbrinjavanju otpada.

Također, pozivamo premijera Plenkovića da razriješi dužnosti ministra Ćorića jer je brojnim neprihvatljivim potezima pokazao da nema namjeru štititi okoliš i javni interes, već posve suprotno.

Gradovi i općine uspješni u odvojenom prikupljanju i recikliranju otpada kažnjeni su zato što Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nije bilo u stanju prepoznati dobre prakse u Hrvatskoj. Naime, Uredbom o komunalnom otpadu propisani su ciljevi smanjenja miješanog otpada u odnosu na 2015. godinu koji jednako vrijede za sve gradove i općine u Hrvatskoj, ignorirajući činjenicu da su te godine pojedini gradovi već imali vrhunske rezultate. Primjerice, lider održivog gospodarenja otpadom u RH, grad Prelog, za kojeg je Zelena akcija radila preporuke za razvoj sustava, zajedno s okolnim općinama referentne 2015. već je bio na 50 % odvojenog prikupljanja otpada, što znači da je, prema Uredbi, 2017. i 2018. trebao doći na >70%, što je nemoguće, tim više ako se zna da prosjek EU iznosi <50%. Prelog danas odvojeno prikuplja 63% čime je daleko iznad 50% što je cilj kojeg gradovi i općine imaju do kraja 2020. godine, a veći dio njih je tek na oko 20%. Za taj uspjeh Prelog je kažnjen s nekoliko tisuća kuna za 2017., a za 2018. očekuje nekoliko desetaka tisuća kuna. Isto je i u Čakovcu te na Krku koji su kažnjeni za vrhunske rezultate.

"Apsurdno je i sramotno da se Ministarstvo, unatoč suprotnim obećanjima te upozorenjima od strane EU, usudilo kazniti uspješne gradove i općine. Oni se, za razliku od većine ostalih, godinama grčevito trude uspostaviti sustave na korist okoliša i visoke kvalitete života građana i građanki te se nalaze među najboljim europskim primjerima dobre prakse. Ministar time poručuje: ako ste uspješni plaćat ćete kazne, a ako imate neuređen sustav i štetite svojim građanima i građankama bit ćete pošteđeni. To je neprihvatljivo!" poručio je Marko Košak iz Zelene akcije koji koordinira mrežu uspješnih gradova i općina Zero Waste Croatia Network.

Ministar je javno u veljači prošle godine u emisiji Otvoreno na HRT-u obećao ispravak nepravilnosti u Uredbi, što se pokazalo kao obična laž s obzirom da su najuspješniji gradovi u odvojenom prikupljanju i recikliranju otpada prošlog tjedna kažnjeni za svoje uspjehe.

"Ministar Ćorić u svom se radu proslavio izdavanjem štetnih i nezakonitih dozvola, obmanjivanjem javnosti u nizu slučajeva, nerazumnim zagovaranjem dokazano štetnih projekata poput regionalnih Centara za smeće, a sada i kažnjavanjem uspješnih samo zato što su uspješni. Od premijera Plenkovića očekujemo da kazni ministra koji ne radi svoj posao te ga prigodno i zasluženo razriješi njegove dužnosti. Hrvatska treba ministra koji će štititi okoliš i javni interes, a ne 'zlatni panj' koji radi posve suprotno", zaključio je Marko Košak.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.