hr en
  • change the contrast
  • change the font

Nedopustiva privatizacija GUPa!

3d grad zagreb

Ovog tjedna završila je dvotjedna javna rasprava u dugotrajnom procesu donošenja još jedne Izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a. Zagrebački nagomilani prostorni problemi čekali su rješenje više od godinu i pol dana, a koje se ne nazire ni u ovoj varijanti plana.

No, pored svih problema koje nova verzija GUPa ne adresira, poput isključivanja obaveze o izradi stručnih podloga, uvedena je značajna promjena s dalekosežnim posljedicama:

Po prvi puta u povijesti prostornog planiranja Grada Zagreba iniciran je postupak izrađivanja krovnog  dokumenta grada izvan nadležnih gradskih institucija čime se planiranje grada de facto privatizira!

GUP je podijeljen na dva dijela: jedan koji bi se bavio prvenstveno zahtjevima za legalizaciju i prenamjenu zemljišta i drugi kojim bi se nadoknadili elementi poput: “usklađenja Plana sa strateškim opredjeljenjima utvrđenim ZagrebPlanom, Razvojnom strategijom Grada Zagreba” i “strateškim ciljevima razvoja i projekata kojima se ti ciljevi ostvaruju…” 

Osim što je ovaj primjer “outsorcinga” jednog od ključnih gradskih razvojnih dokumenata principijelno problematičan jer dovodi u pitanje nadležnost nad planiranjem Grada, nemoguće je osigurati provođenje javnog interesa ukoliko proces izrade plana vodi privatni sektor .

Podjelom GUP-a na, kako to gradonačelnik kaže: "mali i veliki" GUP, odnosno mali javni i veliki privatni GUP, uveden je  opasan presedan u procesima planiranja Grada. Sustavno derogiranje i smanjivanja značaja planerskih institucija, rastakanje dobrih planerskih praksi i važnosti stručnih upravnih tijela koje kulminira ovom odlukom postavlja slijedeća pitanja:
 

·          Je li moguće da gradske službe koje kumulativno zapošljavaju više stručnjaka za prostorno planiranje od bilo koje usporedive službe u državi nisu u stanju napraviti prijedlog GUP-a? Ili ih se pak ne da politički kontrolirati?

·         Kako privatne tvrtke koje nisu ničim obavezne poštivati javni interes mogu izrađivati GUP koji mora primarno osigurati poštivanje javnog interesa u razvoju grada?

                Zahtijevamo od Gradonačelnika da obustavi ovaj nelegitimni proces privatizacije GUPa i vrati planiranje grada u institucije koje su za to i zadužene, a građanima Zagreba konačno omogući da dobiju plan razvoja, a ne rasprodaje grada.

--

Ovo priopćenje nastalo je u okviru projekta "Povećanje transparentnosti u upravljanju prostornim i vodnim resursima – INTRA WASP", koji financira Europska unija u sklopu I. komponente programa IPA, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Za sadržaj odgovara isključivo Zelena akcija i isti se ne može smatrati stavom Europske unije nitiUreda za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.