hr en
  • change the contrast
  • change the font

Kampanja “Srpanj bez plastike”

Srpanj bez plastike 23 fb cover

Kampanja se odvija u suradnji s Platformom za borbu protiv zagađenja jednokratnom plastikom u Hrvatskoj, a sastoji od zagovaračkih i edukativnih aktivnosti kojima se pridružuje globalnoj borbi protiv zagađenja jednokratnom plastikom.

Stigli su ljetni dani, pa tako i mjesec srpanj u kojem Zelena akcija tradicionalno provodi kampanju “Srpanj bez plastike”. Iako su zakonodavne promjene već najavljene, one debelo kasne dok se za to vrijeme bezvrijedni nereciklabilni plastični otpad nastavlja gomilati. Rješenja postoje - smanjenje proizvodnje i potrošnje te sustavno poticanje ponovne uporabe - međutim, donositelji odluka, usprkos informiranosti, pod pritiskom industrije odabiru interes kapitala, a ne šireg društva. Stoga je ove godine poseban izazov napraviti pritisak kako bismo zakonodavnim izmjenama dobili priliku za zamijeniti ovisnost društva o jednokratnoj plastici.

Početak kampanje obilježavamo projekcijom filma Izvan prostora i vremena koja će se održati u subotu, 1. srpnja, u 21.30 u Dokukinu KIC. Problematiku gomilanja otpada od jednokratne plastike tematizirat će se atraktivnim performansom koji će se održati u ponedjeljak, 3. srpnja povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica u 9 sati na Glavnom kolodvoru. Performansom ćemo pozvati Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da bude što ambicioznije te ne propusti priliku za poticanje ponovne uporabe legislativom.

U suradnji s Art Parkom Zagreb, 11. srpnja s početkom u 18 sati, u Parku Ribnjak održat će se niz edukativnih aktivnosti za stanovništvo s ciljem informiranja i edukacije o štetnosti jednokratne plastike te promocije sustava za ponovnu uporabu kao rješenja. 

Edukativne aktivnosti uključuju postavljanje izložbe Plastika naša svagdašnja, edukativni kviz o jednokratnoj plastici s vrijednim nagradama te atraktivan ARTivistički performans Žonglerska kružna ekonomija.

PROGRAM KAMPANJE „SRPANJ BEZ PLASTIKE"  

SUBOTA (1.7.2023.)

Projekcija filma "Izvan prostora i vremena" (Matter out of place) u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom - Dokukino KIC / 21.30 /

PONEDJELJAK (3.7.2023.)

Performans "Problem zagađenja plastike tiče se svih nas" - Glavni kolodvor / 9.00 / 

UTORAK (11.7.2023.)

Izložba – Plastika naša svagdašnja - Art Park Zagreb - Park Ribnjak / 18.00 - 23.00 /

Performans "Žongliranje kružne ekonomije" - Art Park Zagreb - Park Ribnjak / 19.00 /

Edukativni kviz o jednokratnoj plastici s vrijednim nagradama (prijave timova do 11.7. putem ovog online obrasca) - Art Park Zagreb - Park Ribnjak /19.30 - 21.00 /

Projekcija filma "Priroda: Sva prava pridržana" (Nature: all rights reserved) 23′, Art Park Zagreb - Park Ribnjak / 21.15 /

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.