hr en
  • change the contrast
  • change the font

Nacrt Zakona o komunalnom gospodarstvu: Grubi nacrt za grubu pljačku

7294793173316821 voda cijev

Zelena akcija oštro se protivi izmjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu jer one predstavljaju privatizaciju komunalnih usluga.

Govoreći prošli tjedan o nacrtu novog Zakona o komunalnom gospodarstvu, ministar Kuščević nazvao ga je grubim nacrtom. Unatoč činjenici da se radi o grubom nacrtu, jasne su temeljne postavke novog zakona – privatizacija komunalnih usluga.

Kao pravilo u upravljanju komunalnim uslugama, uvode se koncesije, javna trgovačka društva u kojemu udjele mogu imati privatni subjekti, ugovori o povjeravanju poslova i udruge kojima osnivači mogu biti i privatni subjekti. Iako su neki od ovih modela bili u upotrebi i ranije, uglavnom se radilo više o iznimkama nego o pravilu. Otvaranje komunalnih usluga privatnom kapitalu omogućuje se prije svega mjenjanjem vlasničkog režima infrastrukture – infrastruktura se od javnog dobra u javnoj upotrebi mjenja u javno dobro u općoj upotrebi. Ta promjena znači da nosioci prava i obaveza na infrastrukturi mogu biti i privatni subjekti, a ne više isljučivo javna tijela.

Većina ozloglašenih primjera privatizacije komunalnih usluga u svijetu – od vodnih usluga, gospodarenja otpadom pa sve do javnog prijevoza – realizirala se upravo korištenjem ovih upravljačkih instrumenata. Pri tome najčešći ishod su bili povećani profiti privatnih tvrtki, povećani računi građanima_kama i smanjena kvaliteta komunalnih usluga. Komunalne usluge preduvjet su kvalitete života svih građana i građanki, a neadekvatne komunalne usluge često dovode u pitanje i ostvarenje temeljnih ljudskih prava. Najočitiji primjer je pristup vodi i sanitaciji.

Nedopustivo je da itko na pružanju ovih usluga ostvaruje profit jer svaka kuna profita znači ili veći račun ili lošiju usluga, a najčešće i veće račune i lošije usluge. Naglašavamo da zahtjev za pružanje komunalnih usluga od strane javnih poduzeća bez stjecanja dobiti ne znači da one trebaju biti besplatne. Građani i građanke u konačnici plaćaju sve komunalne usluge i zato moraju zadržati kontrolu nad njima. To prije svega znači da komunalne usluge moraju ostati dio javnog sektora, ali i da je potrebno stvoriti okvir za snažni društveni nadzor i transparentnost javnog sektora. Izmjene zakona trebaju ići u tom smjeru, a ne u smjeru tržišnog otvaranja sektora komunalnih usluga.

Upravo je neshvatljiva hrabrost s kojom se ovakav nacrt zakona nastoji provući u sjeni događanja oko Agrokora. Potrebna nam je jača kontrola od strane građana_ki i veća transparentnost, a ne novi poligon za bujanje privatnih interesa i izvlačenje novaca građana i građanki. Nacrt zakona koji omogućuje koncesioniranje, javna trgovačka društva, ugovorno pružanje komunalnih usluga od strane privatnih subjekata, nacrt je za drugu privatizaciju u trenutku kada još trpimo teške posljedice prve privatizacije. Iako samo grubi nacrt, sasvim su jasne konture grube pljačke javnih resursa koju bi omogućilo usvajanje ovog Zakona.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.