hr en
  • change the contrast
  • change the font

Ministarstvo “diskvalificirano” u borbi protiv zagađenja plastikom!

Img 0175

Zelena akcija poziva Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na ambicioznije zakonodavstvo koje će onemogućiti pojavu zabranjenih jednokratnih proizvoda na tržištu.

“Tražimo od Ministarstva da ambicioznim zakonskim odredbama onemogući manipulaciju s isporukom zabranjenih jednokratnih proizvoda na tržište i da ozbiljnije krene u borbu protiv zagađenja plastikom”, izjavila je Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije.

Glavna je to poruka s današnjeg performansa na Glavnom kolodvoru u Zagrebu koju je ova udruga organizirala u sklopu kampanje “Srpanj bez plastike”.  Aktivisti i aktivistkinje su održali simulaciju utrke s ciljem Hrvatske bez jednokratne plastike. “Simbolično smo “diskvalificirali” Ministarstvo zbog neprovođenja dosadašnjih zakonskih odredbi i manjka vizije i ambicije prilikom transpozicije Direktive o jednokratnoj plastici u hrvatsko zakonodavstvo”, pojasnila je Mileusnić.

Naime, zakonska nedorečenost trgovcima i ugostiteljima omogućuje daljnju prodaju i dijeljenje zabranjenih jednokratnih plastičnih proizvoda, a proizvođačima i distributerima manipulaciju stavljanja na tržište bez ikakvih sankcija. Rezultat je da se zabrana u praksi ne provodi pa je jednokratne plastične proizvode još uvijek moguće naći u mnogobrojnim ugostiteljskim objektima i trgovinama diljem Hrvatske. 

“Također, pozivamo Državni inspektorat na inspekcijski nadzor proizvođača i distributera umjesto dosadašnje prakse nadzora ugostitelja i trgovaca na koje se zabrana u suštini i ne odnosi”, poručila je Mileusnić.

Zelena akcija godinama potiče Ministarstvo na usvajanje mjera koje bi Hrvatsku postavile na visoko mjesto u borbi protiv zagađenja plastikom u Europi. “Međutim, njihov manjak vizije, podilaženje pritiscima industrije i kašnjenje s propisima doveli su do toga da će se u još jednoj turističkoj sezoni gomilati plastika”, zaključila je Milesunić.

Zelena akcija poziva širu javnost, uključujući trgovce i ugostitelje, da se uključe u kampanju “Srpanj bez plastike” i okrenu ponovnoj uporabi kako bismo zajedno zaustavili zagađenje plastikom. Sve informacije o kampanji moći ćete pronaći na web stranici Zelene akcije.

Cijelu fotogaleriju s akcije pogledajte na Flickru.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.