hr en
  • change the contrast
  • change the font

Ministar Zmajlović i predsjednik Vlade Milanović trebaju "pokazati kičmu" i odbaciti HE Ombla

Zelena akcija je danas u 11 sati ispred zgrade Vlade RH održala konferenciju za medije tražeći od Vlade da odbaci projekt „HE Ombla“. Prije gotovo 2 tjedna je javno objavljen podatak da su čak 3 od 4 neovisna stručnjaka, koji su radili reviziju Studije utjecaja na okoliš, zaključili da Studiju treba odbaciti.

Nakon toga je uslijedila burna reakcija prvog potpredsjednika Vlade koji je unatoč mišljenju neovisnih stručnjaka izjavio da „Ombla ide dalje“, usuđujući se nametati svoju volju, obezvrjeđivati cijeli proces stručne revizije i prejudicirati odluku Vlade. Ukoliko Vlada donese političku odluku da kreće u realizaciju ovog štetnog projekta, to će biti pokazatelj da se predsjednik Vlade i ostali ministri nemaju snage oduprijeti samovolji prvog potpredsjednika. Pozivamo ministra Zmajlovića i predsjednika Vlade Milanovića da „pokažu kičmu“ i postupe u skladu s mišljenjem neovisnih stručnjaka i predlože Vladi odbacivanje projekta HE Ombla.

Kao što smo već nekoliko puta istaknuli, Studija utjecaja na okoliš za ovaj projekt je napravljena još 1999. godine, kada su standardi zaštite okoliša bili znatno niži nego danas. Osim što je Studija stara, želimo upozoriti i da je prilikom njenog donošenja bilo propusta u postupku, kao što je eliminiranje dr.sc. Bonaccija, koji je imao niz primjedbi na sadržaj Studije, iz Stručne komisije za procjenu studije. Planirana HE Ombla bi potopila špiljski sustav Vilina jama koji ima vrlo visoku bioraznolikost te je u planu zaštite kao dio europske mreže zaštićenih područja -  Natura 2000. HE se planira graditi u području krša, koje je izuzetno porozno i nitko ne zna  koliko su podzemni kanali isprepleteni i podzemne vode povezane, te je moguće da bi se betoniranjem tih kanala izazvali neželjeni efekti na povezane sustave pozdzemnih voda. Važno je također napomenuti da, ukoliko dođe do problema prilikom izgradnje HE Ombla, osim štete za prirodu može doći i do nestašice pitke vode za grad Dubrovnik koji se opskrbljuje iz izvora Omble.

U energetiku svakako treba ulagati, no prvi korak treba biti usmjeren u smanjenje gubitka električne energije u distribuciji koje je u Hrvatskoj znatno veće nego u u državama EU, čime bi se eliminirala i potreba za gradnjom HE Ombla. Nadalje, sustavom donacija, povoljnih kreditiranja i poticaja treba smanjiti gubitak energije u zgradama te treba poticati instaliranje solarnih kolektora i fotonaponskih ćelija na zgrade. Iako su ovakve investicije u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije izrazito efikasne, one ne idu na ruku građevinskom lobiju, jer nema gradnje velikih pogona i brana, a vlasništvo i profit nisu centralizirani.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.