hr en
  • change the contrast
  • change the font

Međunarodni dan akcije protiv nuklearne energije

Danas (10.6.) u 13:00 h su na Trgu bana J. Jelačića aktivisti Zelene akcije prosvjedovali povodom Međunarodnog dana akcije protiv nuklearne energije koji se u cijelom svijetu obilježava 11. lipnja tj. 3 mjeseca od nuklearne katastrofe u NE Fukushima Daiichi.

Aktivisti Zelene akcije su sa svojom djecom prosvjedovali u znak solidarnosti sa našim japanskim partnerima Friends of the Earth Japan kako bi se usmjerila svjetska pozornost na japansko manipuliranje brojkama oko dozvoljene dozu radijacije za djecu.

Nepunih mjesec dana nakon nuklearne nesreće su škole u oblasti Fukushima nastavile s redovnom nastavom bez obzira na relativno visoku dozu radijacije od koje bi izložena djeca primila višestruko veću dozu od inače dozvoljene od 1 mSv/god. To je japansko Ministarstvo obrazovanja, znanosti i tehnologije “riješilo” podizanjem dozvoljene doze ozračenosti za djecu na čak 20 mSv/god.

Ovom akcijom ne samo izražavamo solidarnost s narodom Japana, nego napominjemo da podizanje dozvoljene doze za djecu za čak 20 puta  nikako ne rješava problem štetnosti prisutnog radioaktivnog zračenja, te da bi japanska vlada trebala poduzeti konkretnije mjere zaštite.

Japanski primjer pokazuje da su nuklearke, bez obzira na predostrožnost, očito neprihvatljive iz sigurnosnih razloga, a u hrvatskom kontekstu možemo reći da su i suvišne – konkretno, kvalitetan program energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije bi mogao više nego nadomjestiti svu energiju koju RH koristi iz NE Krško.

Zelena akcija zahtijeva od Vlade i Sabora Republike Hrvatske:

  1. obnavljanje moratorija na pripremu i gradnju nuklearnih elektrana u Hrvatskoj,
  2. obustavu tzv. "Hrvatskog energetskog nuklearnog programa",
  3. aktivno zalaganje Vlade RH protiv gradnje novih nuklearnih reaktora u susjedstvu,
  4. odustajanje od najavljenog produženja radnog vijeka Nuklearne elektrane Krško (NEK) sa 40 na čak 60 godina,
  5. temeljito preispitivanje sigurnosti rada nuklearne elektrane Krško i uspostavu trajnih mehanizama nadzora uz sudjelovanje predstavnika dijela struke i javnosti kritične prema korištenju nuklearne energije.

Smatramo neprihvatljivim postojeću razinu transparentnosti rada NEK te je krajnje vrijeme da se provede temeljito preispitivanje sigurnosti rada Nuklearne elektrane Krško. Potrebno je uspostaviti trajne mehanizme nadzora nad njenim radom i provedbom vezanih mjera sigurnosti u Hrvatskoj, a u nadzoru treba osigurati sudjelovanje predstavnika onog dijela struke i javnosti koji su kritični prema korištenju nuklearne energije.

Više o odluci japanske vlade i međunarodnoj peticiji protiv iste na:
http://www.foejapan.org/en/news/110526_2.html

Kontakt:
Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije, 098 385650

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.