hr en
  • change the contrast
  • change the font

„Kurenje je passe!“ Recite spalionici NE!

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i udruge UZOR iz Resnika danas su prosvjednim performansom ispred zgrade Gradske skupštine Grada Zagreba zatražili_e od zastupnika_ca da se na sjednici usprotive izmjenama Prostornog plana Grada Zagreba kojima gradonačelnik Bandić i dalje gura štetan projekt izgradnje spalionice otpada u naselju Resnik.

Gradskim zastupnicima_cama je jučer poslano i otvoreno pismou kojem je objašnjeno da je projekt spalionice otpada vrlo štetan projekt koji će uzrokovati velike okolišne i financijske probleme građanima_kama Zagreba.

„Gradonačelnik Bandić ovim izmjenama Prostornog plana nastavlja dosadašnju praksu višegodišnjeg zanemarivanja sustava odvajanja i recikliranja kojim je Zagreb doveo i do titule najgore metropole EU u odvajanju i recikliranju otpada. Ovakva nebriga za javni interes i zaštitu okoliša mogla bi skupo koštati građane_ke! Izgradnja spalionice nema podlogu u Planu gospodarenja otpadom RH koji ju ne propisuje, kao ni u preporukama Europske Komisije koje zahtijevaju odustajanje od izgradnje novih spalionica, posebice u sustavima koji imaju nizak postotak odvajanja kao što je to slučaj u Zagrebu“, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

U sklopu performansa aktivisti_kinje su zastupnicima_cama na ulazu u zgradu Skupštine dijelili crvene kartone sa porukom da glasaju protiv usvajanja izmjena Prostornog plana Zagreba kojima se nastoje realizirati pojedine sastavnice projekta spalionice otpada. Istovremeno je istaknut i transparent sa likom gradonačelnika Bandića i njegovim citatom „Kurenje je passe“ kojim je prošle godine obavijestio javnost da odustaje od izgradnje spalionice otpada, što je očigledno bila samo jedna u nizu njegovih obmana građana_ki s ciljem dobivanja kojeg glasa više na izborima.

„Unatoč zakonskoj obvezi recikliranja najmanje 50% komunalnog otpada do 2020., dugi niz godina nema političke volje da se uspostavi dobar sustav gospodarenja otpadom. Manipulacijama s Planom gospodarenja otpadom, studijama o utjecaju planova na okoliš i dokumentima prostornog uređenja, koje su rezultat političke trgovine u korist interesnih grupacija, usklađuje se Prostorni plan Grada Zagreba s nevažećim Planom gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015.! Planovi prostornog uređenja (GUP i PP GZ) zahtijevaju novi pristup temeljem Plana gospodarenja otpadom, koji Grad Zagreb tek treba donijeti i koji će biti usklađen sa Zakonom i Planom gospodarenja otpadom RH propisanim ciljevima održivog razvoja, u kojima nema mjesta spalionici“, poručila je Branka Genzić-Horvat iz udruge UZOR.

„Politika bazirana na predzbornim trikovima, nebrizi za okoliš i građane te upornom guranju spalionice mora se prekinuti!  Pozivamo gradske zastupnike_ce da glasno kažu NE spalionici u Prostornom niti u bilo kojem drugom gradskom planu. Zahtijevamo izbacivanje spalionice iz svih akata te prije svega donošenje kvalitetnog Plana gospodarenja otpadom baziranog na mjerama koje će stimulirati odvojeno prikupljanje i maksimalnu moguću reciklažu“, zaključio je Košak.

Kontakti: Marko Košak, voditelj programa Održivo gospodarenje otpadom, Zelena akcija, 099/2725226, marko@zelena-akcija.hr; Branka Genzić-Horvat, predsjednica udruge UZOR, 099/219 49 17, zg.uzor@gmail.com

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.