hr en
  • change the contrast
  • change the font

Krško ili krhko?

Nek brez roz

Jučerašnji "incident", kako ga nazivaju službeni izvori, u Nuklearnoj elektrani Krško, dobar je podsjednik svima onima kojima je izbljedjelo sjećanje na Černobilsku katastrofu i opasnosti koje sa sobom nose nuklearne elektrane.

Na sreću, izgleda da nije došlo do ispuštanja radioaktivnog materijala u okoliš, ali je postalo vidljivo kako javnost, pogotovo u Hrvatskoj, nema pristupa relevantnim informacijama i kako ne postoji djelatni nezavisni nadzor nad radom elektrane Krško.

Tim stručnjaka iz okolišne organizacije Global 2000 iz Austrije, naše partnerske organizacije iz međunarodne mreže Prijatelji zemlje (Friends of the Earth), izvršio je tijekom jutra nezavisna mjerenja u okolini elektrane i nisu utvrđene povećane razine radioaktivnosti, ali im je bilo spriječeno uzimanje uzoraka same rashladne vode koja se ispušta u Savu.
Zahtijevamo od Vlade Republike Hrvatske hitno formiranje međunarodne i nezavisne komisije koja bi temeljito preispitala razinu sigurnosti rada u Nuklearnoj elektrani Krško, te osposobljenost relevantnih institucija u Hrvatskoj za reagiranje u slučaju ozbiljnijih havarija u elektrani.

Pored toga, zahtijevat ćemo i cjeloviti informaciju od vlasnika elektrane tko je odgovoran za naknadu izravne i neizravne štete fizičkim i pravnim osobama u Republici Hrvatskoj u slučaju ispuštanja radioaktivnosti u naš okoliš, naročito u rijeku Savu.

Ovaj "incident", kao i havarija u mađarskoj nuklearnoj elektrani Paks (10. travnja 2003.), trebale bi poslužiti kao opomena svim institucijama u Hrvatskoj koje u zadnje vrijeme neodgovorno otvaraju davno raspravljenu dilemu treba li u Hrvatskoj graditi nuklearnu elektranu.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.