hr en
  • change the contrast
  • change the font

Kako nastaju novi GMO-i i zbog čega ih treba strogo regulirati?

Modified geb16bd4fd 1920

U nastavku saznajte što su novi GMO-i, što je CRISPR/Cas9 i što se događa s povezanim zakonodavstvom. Donosimo četiri informativna videa na navedene teme.

Na razini Europske unije trenutno se vode rasprave o (de)regulaciji tzv. novih genomskih tehnika (NGT). Iza tog naziva zapravo se skriva nova generacija tehnika genetskog inženjeringa, kao i njihovih proizvoda – genetski modificiranih organizama (GMO-a). Debata se pritom posebno fokusirala na tehnike uređivanja genoma (eng. gene editing), odnosno njihovu komercijalno najinteresantniju verziju poznatu pod akronimom CRISPR/Cas9.

EU trenutno ima jedno od najstrožih zakonodavstava o GMO-ima koje zahtjeva da takvi organizmi, prije dobivanja odobrenja za stavljanje na tržište, prođu obaveznu procjenu rizika (za zdravlje i okoliš) te da proizvodi koji sadrže više od 0,9 posto GM sastojaka budu jasno deklarirani kao GMO. S obzirom na to da takvi zahtjevi predstavljaju trošak za biotehnološke kompanije te usporavaju stavljanje novih proizvoda na tržište, ove kompanije i naklonjeni im političari pokrenuli su snažnu kampanju za izuzimanje proizvoda novih tehnika genetskog inženjeringa iz trenutno važećeg EU zakonodavstva o GMO-ima.

Kao argument u korist takve deregulacije, često se navodi činjenica da, za razliku od „starih“ tehnika genetskog inženjeringa koje su podrazumijevale prenošenje gena između evolucijski nesrodnih organizama, tehnike poput CRISPR-a omogućavaju promjene postojećih gena, bez integracije strane DNA u genom stanice. Osim toga, nove tehnike omogućavaju i nešto preciznije određivanje mjesta na kojem će genom biti izmijenjen. Primjena ovih tehnika stoga, prema zagovornicima deregulacije, rezultira promjenama u genomu koje nalikuju prirodnim mutacijama ili rezultatima konvencionalnog oplemenjivanja te stoga nema razloga za strožom regulacijom takvih organizama u odnosu na konvencionalne sorte.

Takve priče, međutim, predstavljaju pretjerano pojednostavljivanje. Kako bismo potkrijepili ovu tvrdnju, u nastavku donosimo seriju videa (s titlovima na hrvatskom) pripremljenih u sklopu projekta „Genetski inženjering i okoliš“ koji provodi organizacija Testbiotech, uz potporu njemačke Federalne agencije za zaštitu prirode (BfN).

Uz svaki video pripremljeni su i popratni materijali s dodatnim informacijama (za sada samo na engleskom) koje možete pronaći ovdje.

Više informacija o temi GMO-a saznajte na poveznici.

Prvi video objašnjava kako CRISPR/Cas zapravo funkcionira:

Drugi se video bavi novim mogućnostima za izmjenu genoma koje ova tehnologija otvara:

Zadnja dva videa bave se potencijalnim rizicima i razlozima za strogu regulaciju ove tehnologije:

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.