hr en
  • change the contrast
  • change the font

Jesenski ekoseminar Zelene akcije uskoro počinje!

Jesenski seminar

U utorak 16. listopada održat će se prvo predavanje ovogodišnjeg, šesnaestog po redu, tradicionalnog Jesenskog ekoseminara zelene akcije.

I ove godine Jesenski ekoseminar se održava kao serija od deset predavanja stručnjaka za različita područja zaštite okoliša. Sva predavanja su besplatna i otvorena za sve, bez potrebe prethodne najave. Jesenski ekoseminar završava vikend radionicom na kojoj će najredovitiji i najmotiviraniji polaznici moći sudjelovati u planiranju ogledne tematske eko-kampanje.

Jesenski ekoseminar jedinstvena je prilika ne samo za sticanje znanja o najvažnijim problemima zaštite okoliša i eko-aktivizmu, nego i za aktivno uključivanje u rad Zelene akcije.

Sva predavanja održavaju se u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1,  u dvorištu, s početkom u 20:00 h

Raspored predavanja:

16.10. UTORAK
Uvod u ekoaktivizam (Bernard Ivčić)
Što je ekoaktivizam? Kada i gdje je nastao? Što ja kao pojedinac mogu promijeniti? Odgovore na ta, a i ostala pitanja vezana uz povijest ekološkog pokreta u Hrvatskoj i svijetu, možete dobiti na ovom predavanju.

18.10. ČETVRTAK
Klimatske promjene i obnovljivi izvori energije (Toni Vidan)
Predavanje pokriva osnove problema klimatskih promjena te daje pregled dosadašnjih međunarodnih sporazuma i predstojećih klimatskih pregovora. Predavanje daje i pregled politika i tehnologija za korištenje obnovljivih izvora energije, jedine alternative klasičnim izvorima energije. Također, bit će predstavljene dosadašnje kampanja Zelene akcije na području energetike i okoliša.

23.10. UTORAK
Zaštita prirode (Jagoda Munić)
Predavanje daje osvrt na ugroženost prirode, metode i trendove zaštite, probleme u Hrvatskoj i fokus Zelene akcije na zaustavljanje degradacije i uništenja prirodnih resursa u Hrvatskoj.

25.10. ČETVRTAK
Otpad (Marijan Galović)
Problem zbrinjavanja otpada postoji otkad postoji potrošačko društvo, a unazad nekoliko godina postaje ključno pitanje u kompleksnoj strukturi zaštite i očuvanja okoliša i prirode. Ovo će se predavanje najviše baviti terminom „re-use“, odnosno metodama ponovne upotrebe koje uz pomoć aktivnog recikliranja vode do znatnog smanjenja količine otpada i očuvanja prirode te brojnih socijalnih i ekonomskih koristi.

29.10. PONEDJELJAK
Zaštita voda (Krešimir Žganec)
Što predstavlja voda u životu modernog čovjeka, a što u životu orla štekavca? To su samo neka pitanja na koja ćete dobiti odgovor, uz pregled situacije u svijetu i kod nas, a s naglaskom na prirodne ekosustave i suvremene metode upravljanja vodama.

30.10. UTORAK
Održivi transport (Bernard Ivčić)
U uvodnom dijelu izlaganja bit će ukratko objašnjen utjecaj prometa na okoliš, dok će preostali dio predavanja biti fokusiran na moguća rješenja problema. Naglasak će biti stavljen na prijevoz u urbanim sredinama, a na taj način djelomično će se dotaknuti i problematika prostornog planiranja, čija neodrživost u Zagrebu, ali i ostalim gradovima u Hrvatskoj, postaje sve očiglednija. Osim toga, bit će predstavljeni i neki od načina na koji građani sami mogu djelovati kako bi smanjili negativan utjecaj prometa na okoliš.

6.11. UTORAK
Pravo okoliša i aktivizam (Željka Leljak Gracin)
Što je to pravo okoliša? Kako se ova relativno mlada grana prava razvijala u svijetu? Koji su specifični problemi prava okoliša u Hrvatskoj? O svemu tome doznajte na predavanju o pravu okoliša i aktivizmu. Na predavanju će se govoriti i o pravima i obvezama aktivista, primjerima pripremanja akcija i mogućim posljedicama za aktiviste (privođenja, prijave, optužni prijedlog...).

8.11. ČETVRTAK
Globalizacija i okoliš (Dražen Šimleša)
Glavni cilj predavanja je pokazati utjecaj globalizacije na okoliš. Rasprava će ići u smjeru odgovora na pitanje: ako je proces globalizacije učinio planet manjim, koliko je onda velik naš utjecaj na nju? I zašto nam je to tako teško priznati...

13.11. UTORAK
Uradi sam održivost (Bruno Motik)
Čovječanstvo danas živi na krajnje neodrživ način. Kao odgovor na to ljudi zabrinuti za budućnost planeta širom svijeta preuzimaju stvari u svoje ruke i prakticiraju održivost u svakodnevnom životu, upravo na mjestima gdje žive i rade. Na ovom predavanju moći ćete naučiti koje vam sve opcije stoje na raspolaganju - od uštede energije kroz mjere energetske efikasnosti, promišljenog kupovanja, pa do ozbiljnijeg redizajna mjesta na kojem živite.

15.11. ČETVRTAK
Permakultura i hrana (Sunčana Pešak)
Permakultura je metoda dizajna održivih ljudskih zajednica prema obrascima iz prirode. Samu riječ permakultura (permanentna agrikultura) i principe osmislili su Australci Bill Mollison i David Holmgren šezdesetih godina dvadesetog stoljeća. Permakulturni dizajn izrađuje se na temelju tri načela – briga za ljude, briga za Zemlju i pravedna raspodjela resursa. Kao predlošci se koriste uzorci iz prirode, kako bi se optimalno iskoristili svi prirodni potencijali spajajući ih u međusobno podupiruće elemente koji zadovoljavaju naše potrebe bez narušavanja prirodnog reda. Permakultura nije samo metoda vrtlarenja, a nije ni „new age“ filozofija. Permakultura je način života u kojem se teži proizvesti svoju hranu i energiju iskorištavajući raspoložive prirodne resurse, a sve to koristeći svoj razum, osjećaje, vještine te primjere iz prirode.

20.11. UTORAK
Napuštanje fosilnih goriva i tranzicija u post-karbonsko društvo
(Gordana Dragičević)
Predavanje će se prvo osvrnuti na današnju situaciju količne raspoloživih fosilnih goriva, na nekonvencionalne metode ekstrakcije te na njihov utjecaj na okoliš i na povećanje cijena energenata, a nakon toga ponuditi rješenja – usmjeravanje lokalizaciji (umjesto globalizacije) u proizvodnji energije, hrane i lokalnoj alternativnoj ekonomiji, koja će biti ili prinudna (zbog povećanja cijena gotovo svega) ili proaktivna. Navest ćemo i primjere već postojećih praktičnih tranzicijskih inicijativa, u svijetu i kod nas – od besplatnih popravljaona i razmjene vještina, do lokalnih valuta i urbanih vrtova.

-----------

24. i 25.11. SUBOTA I NEDJELJA
Na vikend-radionici najaktivniji i najmotiviraniji sudionici učit će razvijati kampanje i akcije koje se bave nekim od aktualnih problema zaštite okoliša.

* * *

Jesenski ekoseminar organiziramo u suradnji sa fondacijom Heinrich Boell.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.