hr en
  • change the contrast
  • change the font

Izvještaj s okruglog stola o projektu golf resorta na Srđu

Zelena akcija je 1. prosinca 2012. godine u suradnji sa Nacionalnim forumom za prostor u Dubrovniku organizirala okrugli stol o projektu golf resorta na Srđu. Nacionalni forum za prostor je javna platforma koja se bavi različitim aspektima prostorne problematike, s temeljnom svrhom zaštite i očuvanja prostora kao jednog od glavnih razvojnih resursa. Na okruglom stolu analizirani su različiti aspekti projekta golf-resorta na Srđu poviše Dubrovnika - ekonomski, turistički, arhitektonski i ekološki.

Na okruglom stolu četvero uvodničara - Dr. sc. Vladimir Cvijanović sa ekonomskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, savjetnica župana Dubrovačko-neretvanskog za turizam gđa. Pave Župan Rusković, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata gdin. Hrvoje Hrabak, te predsjednica udruge Zelena Istra gđa. Dušica Radojčić - dali su, uz moderaciju koordinatora inicijative Srđ je naš gdina. Đura Capora, uvodna izlaganja nakon čega je uslijedila živa rasprava sa publikom.Izlaganje gdina. Đura Capora možete pogledati ovdje.

S obzirom da je golf-resort na Srđu najavljivan kao projekt od kojeg će lokalna zajednica imati velike financijske koristi Dr. sc. Vladimir Cvijanović analizirao je studiju Utjecaj projekta Golf park Dubrovnik na lokalnu ekonomiju grada Dubrovnika koju je platio investitor Razvoj golf d.o.o. a izradila tvrtka Effect d.o.o. za reviziju i ekonomski konzalting. Prema ocjeni gdina. Cvijanovića radi se o propagandnom dokumentu koji ne poštuje niti osnovne zakone ekonomske struke te bi grad Dubrovnik, u najmanju ruku, trebao napraviti ozbiljnu, nezavisnu analizu prije donošenja bilo kakvih odluka o ovom projektu. Video snimku izlaganja Dr. sc. Vladimira Cvijanovića možete pogledati ovdje.

Gđa. Pave Župan Rusković naglasila je da "Srđ treba biti rekreativna zona, prvenstveno za građane Dubrovnika, a onda i za turiste. O golf terenima se može razgovarati na nekim drugim lokacijama ali i to treba pažljivo izanalizirati". Nadalje, naglasila je da neka destinacija ne može računati na golf-turiste bez makar 7-8 golf terena, a da to onda, u slučaju Dubrovnika, dovodi u pitanje cijelu koncepciju usmjerenja na tu vrstu turizma. Izlaganja gđe. Pave Župan Rusković možete pogledati ovdje.

Gdin. Hrvoje Hrabak naglasio je da "pitanje Srđa je vrlo bitno jer se tu postavlja paradigma razvoja za čitavu Hrvatsku. Gomile dizalica i betona nisu razvoj, a projekt koji se planira na Srđu nije golf projekt već nekretninsko-developerski." Naglasio je nadalje da takve investicije "služe samo kako bi u početnim fazama mala skupina ljudi zaradila, a kasnije samo stvaraju uteg za lokalnu zajednicu".  Izlaganje g. Hrvoja Hrabaka možete pogledati ovdje.

Dušica Radojčić osvrnula se na slične projekte koji su realizirani u Istri, a koji su najavljivani uz obećanja o novim radnim mjestima i produženju sezone. Međutim, u Istri su unatoč uvjetima iz dozvola golfski tereni kao pravilo koristili vodu na nedozvoljeni način te u uvjetim iznimne suše na taj način konkurirali korištenju vode za potrebe stanovništva. Također, izvan sezone su bili zatvoreni, a zaposlili su tek par novih ljudi. Izlaganje gđe Dušice Radojčić možete pogledati ovdje.

Skupni link na video klipove sa izlaganjima panelista i diskusijom možete pogledati ovdje.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.