hr en
  • change the contrast
  • change the font

Izvješće europske komisije

Bruxelles, 8. studeni 2006. Ograničen napredak je postignut na području horizontalnog zakonodavstva. Hrvatska se obvezala da će ratificirati Kyotski protokol u prvom kvartalu 2007. Potrebno je uložiti još napora da se ograniči rast emisija stakleničkih plinova da bi Hrvatska ispunila cilj Kyotskog protokola za razdoblje 2008. – 2012.

Poglavnje 27. - Okoliš

Prijenos i provedba Direktive o trgovanju emisijama i s njom povezanih odluka kao i jačanje administrativnih kapaciteta su još uvijek izvanredni i u tom pogledu i dalje ostaju veliki prioritet. Postignut je slab napredak što se tiče daljeg prijenosa i provedbe nekih horizontalnih direktiva u području okoliša, kao što su odredbe vezane uz javni pristup informacijama o okolišu i sudjelovanje javnosti u postupku donošenja odluka o okolišu. Potrebne su dalje izmjene kako bi se hrvatsko zakonodavstvo uskladilo s acquisom o Procjeni utjecaja na okoliš. Iako su neki elementi već prisutni u postojećim hrvatskim zakonima, ne može se izvijestiti o nikakvom napretku u prijenosu i provedbi acquisa u svezi sa Strateškom procjenom okoliša kao i sa Direktivom o odgovornosti za okoliš i Direktivom o izvješćivanju o okolišu. Na ovom području su u tijeku pripreme novoga Zakona o zaštiti okoliša koji će biti usvojen do kraja 2006. Postignut je značajan napredak na području kakvoće zraka. Direktiva o kakvoći vanjskog zraka je prenesena a prijenos direktiva kćeri je blizu završetka. Nadalje, usvojeni su neki provedbeni zakoni.

Razvijanje nacionalne mreže za praćenje stanja kakvoće zraka je nastavljeno s dodatkom dvije nove postaje uz šest već postojećih u urbanim i industrijskim područjima. Direktiva o kakvoći benzina i dizel-goriva i Direktiva o sadržaju sumpora u nekim tekućim gorivima su također prenesene i usvojena je nova Uredba o tvarima koje oštećuju ozonski omotač, prenoseći relevantne EU Uredbe na ovom području. Međutim, prijenos direktiva o nacionalnim gornjim granicama emisije, o emisijama hlapljivih organskih spojeva (VOC) s crpnih stanica i o informiranju potrošača o potrošnji goriva kao i o emisiji CO2 iz novih osobnih vozila je još neriješeno. Pripreme u ovom području su već u tijeku. Može se izvijestiti o nekakvom napretku na području gospodarenja otpadom. Prijenos vezan uz horizontalni pravni okvir je visok ali je zabilježen ograničen napredak u vezi sa daljim usklađivanjem.

Usvojena je Uredba o starim gumama. Direktiva o ambalaži i ambalažnom otpadu je u potpunosti prenesena i postignut je značajan napredak u provedbi putem uspostave novog sistema sakupljanja. Napredak je također postignut u vezi sa prijenosom Direktive o odlagalištima otpada. Ne može se izvijestiti o značajnom napretku u prijenosu drugih direktiva vezanih uz razne tokove otpada. Nadalje, plan djelovanja za provedbu Strategije gospodarenja otpadom je još uvijek neriješen. Potrebni su dalji napori u vezi s raspoređivanjem financijskih sredstava potrebnih za provedbu acquisa o otpadu. Pripreme na ovom području iziskuju značajne napore. Postignut je dobar napredak na području kakvoće vode. Zbog usvajanja izmjena i dopuna Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva u prosincu 2005., prenošenje Okvirne direktive o vodama je u vrlo naprednom stadiju. Novim zakonima je također rezultirao i napredak u prijenosu Direktive o opasnim tvarima. Međutim, prijenos svih drugih direktiva na ovom području je još uvijek neriješen.

Ograničen napredak je postignut u vezi s razvojem strategije financiranja za provedbu acquisa o vodama. Pripreme na ovom području su u tijeku. Može se izvijestiti o dobrom napretku na području zaštite prirode. Usvajanjem Zakona o zaštiti prirode i podzakonskih propisa kao i Zakona o lovu, postignuta je dobra razina prijenosa u vezi sa Direktivom o pticama i Direktivom o staništima. Direktive o divljim životinjama u zoološkim vrtovima, o uporabi stupica i o mladuncima tuljana su također prenesene. Međutim, administrativni kapacitet je još uvijek nedovoljan da bi se osiguralo mjerodavno praćenje stanja zaštite prirode u Hrvatskoj. Pripreme na ovom području se odvijaju po planu. Može se izvijestiti o ograničenom napretku na području industrijskog zagađenja i upravljanja rizicima. Nije provedeno nikakvo dalje usklađenje u vezi sa Direktivom o velikim elektranama i Direktivom o spaljivanju otpada. Neki elementi Direktive o otapalima su preneseni putem usvajanja Zakona o zaštiti zraka. Ne može se izvijestiti o napretku u prijenosu i provedbi acquisa koji se odnosi na IPPC Direktivu (Direktiva o kontroli sprječavanju industrijskog onečišćenja). Pripreme na ovom području su još u ranoj fazi. Ne može se izvijestiti o nikakvom napretku u sektoru buke. Prijenos hrvatskih zakona s acquisom o buci je ograničen. Hrvatsko zakonodavstvo još nije usklađeno s acquisom.

Pripreme na ovom području su tek započete. Postignut je dobar napredak na području kemikalija i genetski modificiranih organizama. Usvajanjem Zakona o kemikalijama 2005. je razjašnjena raspodjela nadležnosti i odgovornosti na ovom području. Ovaj zakon također čini temelj za usvajanje provedbenih zakona. Novi Zakon o genetski modificiranim organizmima je usvojen 2005. i rezultirao je skoro potpunim prijenosom Direktive o ograničenoj uporabi genetski modificiranih mikro-organizama. Međutim, prijenos u vezi sa Direktivom o namjernom ispuštanju GMO-a još nije izvršen. Nadležnost nad GMO-ima je podijeljena na mnoge odsjeke. Pripreme na ovom području su u tijeku.  Glede šumarstva, radi se na inkorporiranju unutar sektora odredaba koje postoje u acquisu. Glede administrativnog kapaciteta, nakon reorganizacije Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva ojačana je Uprava za inspekcijske poslove na nacionalnoj i regionalnoj razini. Uprava za zaštitu okoliša i Uprava za strateške i integracijske procese u zaštiti okoliša su također povećale broj zaposlenika. Međutim, još je nedovoljan broj zaposlenika, pogotovo na lokalnoj razini te su provedba i inspekcijski sustav još uvijek slabi.
Zaključak

U cjelini je u ovome poglavlju postignut dobar napredak. Moraju se još riješiti određene praznine, pogotovo u vezi sa administrativnim kapacitetom kao i definiranjem strategija financiranja. Podjela dužnosti za operativni aspekt zaštite okoliša i nedostatak koordinacije između ministarstava i dalje sprječavaju napredak. Značajni napori su i dalje potrebni za provedbu acquisa od strane Hrvatske. Zagreb, 17. studenog 2006. godine

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.