hr en
  • change the contrast
  • change the font

I sud je potvrdio: Spaljivanje otpada je neprihvatljivo! Zmajloviću, odlazi i prestani nanositi štetu građanima i okolišu!

118c945d4598ee9d779b63432b8f50b6 view article

Zelena akcija izražava zadovoljstvo odlukom Upravnog suda u Splitu koji je prekjučer presudio u korist Udruge Sunce iz Splita i građana Kaštela okupljenih u Udrugu Krizni Eko Kaštelanski stožer te zabranio spaljivanje otpada u cementari CEMEX. Zajedno s navedenim i još 9 udruga građana Zelena akcija je u travnju zatražila od Ministarstva zaštite okoliša i prirode (MZOIP) odustajanje od koncepta spaljivanja otpada koje MZOIP predlaže kao temelj sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. MZOIP tada nije poslušalo građane, ali će sada morati odluku suda i odustati od štetnog spaljivanja otpada.

"Održivo gospodarenje otpadom u RH moguće je samo ako se odmaknemo od zastarjelog i okolišno i financijski štetnog koncepta regionalnih centara u kojima bi se otpad miješao i potom spaljivao u cementarama. Ministar Zmajlović godinama pokušava taj koncept progurati u RH i time koči razvoj brojnih lokalnih inicijativa odvojenog prikupljanja, recikliranja i kompostiranja. Presuda Upravnog suda u Splitu dokaz je tome i ozbiljna poruka ministru da se prestane poigravati s građanima koji nemaju mogućnost da jednostavno odvoje otpad i da im se to isplati. Jasno je da je spaljivanje neprihvatljivo te da bolja alternativa postoji i potrebno ju je primijeniti.", poručio je Marko Košak, voditelj Programa gospodarenja otpadom Zelene akcije, na jučerašnjoj konferenciji pod nazivom "Gospodarenje otpadom u Hrvatskoj: Gdje smo danas i kako dalje?" u organizaciji Udruge gradova i njemačke zaklade Friedrich Ebert Stiftung.

Detalje o štetnosti koncepta spaljivanja kojeg predlaže MZOIP, kao i o nizu održivih rješenja za sustav gospodarenja otpadom u RH možete pročitati ovdje.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.