hr en
  • change the contrast
  • change the font

HDZ rasprodaje Srđ: Župan povećao obuhvat, “čelični” Mato ni glasa

Reket ne golf

Jučer (4.7.2018.) je završena javna rasprava o izmjenama i dopunama županijskog prostornog plana. U novom planu župan Dobroslavić predlaže projekt na Srđu u obuhvatu od 310 hektara što je protivno sudskoj presudi.

Opseg od 310 hektara određen je Odlukom o izmjenama prostornog plana iz 2006. godine koju je Visoki upravni sud 2014. godine ukinuo. Međutim, sudska presuda očito županu Dobroslaviću ne predstavlja ništa.

Iz svega se može zaključiti da HDZ nastavlja po starom. Prvo je Sanader projekt na Srđu proglasio strateškim, potom je instalirao povjerenika Bosnića koji je 2006. godine povećao obuhvat sa 100 na 310 hektara, zatim je Šuica rasprodala zemljište po 55 kuna po kvadratu, a sada župan Dobroslavić hoće potvrditi Bosnićevu odluku koju je sud ukinuo.

Dakle, na temelju sudskih presuda trenutno stanje projekta na Srđu trebalo bi biti 100 hektara. Župan Dobroslavić je to jednostavno odlučio ignorirati. Već je to županovo ignoriranje 2015. omogućilo izdavanje lokacijske dozvole zbog čijeg je poništavanja pokrenuta međunarodna arbitraža protiv Hrvatske. Srećom, radi presude Europskog suda takve međunarodne arbitraže ne mogu se provesti na području Europske unije. Ako bi sud kasnije, radi tog Dobroslavićevog ignoriranja, ukinuo ovu odluku o izmjenama prostornog plana možemo se nadati novim odštetnim zahtjevima golfera pred hrvatskih sudovima. Međutim, ovakvim prijedlogom plana župan Dobroslavić daje im argumente da u takvom sporu uspiju.

Istovremeno gradski HDZ i gradonačelnik Franković znakovito šute. Ne mari Franković za predizborno obećanje da će podržati smanjenje obuhvata projekta na Srđu na 100 hektara. Nema ništa od Frankovićevih razvikanih najava o ukidanju koncesije za tvrđavu Imperijal radi kršenja ugovora, ali i dalje ponavlja Vlahušićevu obmanu kako građani neće platiti ni kune za infrastrukturu na Srđu. Ne prigovara Franković lokacijskoj dozvoli za Srđ po kojoj bi se projekt na Srđu, suprotno planovima, priključio na gradski vodoopskrbni sustav. Desetljećima se čeka pročistač vode, a sad ispada da se gradi golferima. Toliko Franković mazi golfere da nam je bio smiješan naziv “čelični” Mato. Ali, sad postaje jasno da se radi o čeličnom stisku HDZ-a. Na jugu ništa novo.

Primjedbe na izmjene i dopune prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije možete pronaći OVDJE.

Documents

Primjedbe Zelene akcije na izmjene i dopune prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije (4.7.2018.)

PDF 83.4 KB

Srđ je naš - Franković podržava smanjenje opsega projekta na 100 hektara

PDF 24.1 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.