hr en
  • change the contrast
  • change the font

Građani i građanke Zagreba guše se u smeću, dok se neki bogate!

Gradska vlast mora žurno prionuti prema rješavanju nagomilanih problema putem uspostave kontroliranog sustava odvajanja otpada na kućnom pragu, reorganizacije odvoza i pravedne naplate prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada.

Poruka je to koju su aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije uputili danas na akciji ispred zgrade Gradske uprave Grada Zagreba. Upozorili su na alarmantno stanje s gomilanjem smeća diljem Zagreba koje je posljedica višegodišnjeg zanemarivanja prioriteta u gospodarenju otpadom. Simbolično su performansom prikazali kako se građani i građanke guše u smeću.

Zbog nesposobnosti gradske vlasti da ispregovara isplativ ugovor o preuzimanju plastičnog otpada, prestalo je pražnjenje kontejnera što je rezultiralo stotinama divljih deponija diljem Zagreba. Ogorčeni građani_ke koji žele odvajati otpad masovno su putem društvenih mreža digli glas protiv ovakvog neodgovornog gospodarenja otpadom u režiji gradonačelnika Bandića. 

“Trenutna situacija je kulminacija neučinkovitog sustava odvojenog prikupljanja otpada baziranog na spremnicima bez kontrole gdje često dolazi do miješanja otpada što je dovelo do imenovanja Zagreba europskom prijestolnicom smeća. Očigledno cilj gradonačelnika Bandića nije uspostaviti sustav prilagođen građanima i građankama i zaštiti okoliša, već pljačkanje građana_ki kroz račune i pogodovanje interesnim skupinama koje se bogate na ovakvom manipuliranju s otpadom”, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Eskalirajuća situacija s plastičnim otpadom koji Gradu Zagrebu umjesto zarade generira gubitak u korist tvrtke CIOS, ogledni je primjer dugogodišnjeg neodgovornog postupanja s otpadom u Zagrebu. Unatoč tome što ta tvrtka godinama nizom požara zagađuje okoliš, te je USKOK  podignuo optužnicu zbog namještanja poslova s gradonačelnikom Bandićem, uporno ju se uključuje u raznorazne poslove gospodarenja otpadom u Zagrebu. 

“Godišnje se na Jakuševac baca više od 150 milijuna kuna vrijednih sirovina, priprema se gradnja centra za smeće vrijednog više od milijardu kuna, a istovremeno gradska vlast licemjerno tvrdi da su unaprjeđenje odvajanja i pravedna naplata preskupi. A vjerojatno im je preskupo  je  zbog gubitka zarade onih koji se bogate na poslovima sa smećem i kojima ne bi dobro došao uređen i kontroliran sustav odvajanja  i reciklaže”, nadodao je Košak.

Žalosno je što je tek na snažan pritisak građana i građanki gradsko komunalno poduzeće počelo prazniti kontejnere i raditi svoj posao. “S obzirom na poznatu povijest i planove za budućnost sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu, ovakve nas scene opet očekuju, a očekuju se i drastične kazne iz EU koje će morati plaćati građani_ke”, zaključio je Košak.

Zelena akcija zahtijeva od gradskih vlasti da izmijene postojeću štetnu Odluku o načinu prikupljanja otpada i štetan Plan gospodarenja otpadom, odustanu od postojećeg nefunkcionalnog sustava te žurno osiguraju sustav kontroliranog odvajanja otpada na kućnom pragu i pravednu naplatu po količini miješanog otpada.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.