hr en
  • change the contrast
  • change the font

Gospodarenje otpadom - strategija ili ... ?

Utorak, 04.10.2005. Zagreb Upitan je i sadržaj i proces donošenja Strategije gospodarenja otpadom koja je izrađivana bez šire stručne javosti i javne rasprave te je dostupna za komentare tek prilikom upućivanja u Sabor.

Nacrt najnovije strategije gospodarenja otpadom Republike Hrvatske navodi da je vizija gospodarenja otpadom RH takozvani “bezdeponijski koncept” kojem se teži kao idealu, što je nerealno i opasno jer se postavlja pitanje da li su spalionice komunalnog otpada alternativa deponijama.
Umjesto da strateški ciljevi jasno odražavaju hijerarhiju gospodarenja otpadom po prioritetima: izbjegavanje, vrednovanje i odlaganje, planovi za izgradnju elektrana na otpad su mnogo jasnije specificirani od mjera i metoda za postizanje većeg kompostiranja, recikliranja i mehaničko-biološke obrade otpada

Iako se ističe važnost izbjegavanja otpada, nigdje se ne navode jasni ciljevi i rokovi koji se žele postići za smanjenje nastajanja otpada.
Kad je opasni otpad u pitanju zapanjuje nas činjenica da se kao konačno rješenje za zbrinjavanje navode cementare i spalionice, a da pri tom cementare u Hrvatskoj ne ispunjavaju sigurnosne i ekološke EU standarde, dok za konačno zbrinjavanje ostataka spaljivanja kao što su pepeo i filteri (koji također predstavljaju opasni otpad) još uvijek ne postoji rješenje.

04/10/05

Documents

Priopćenje - Donošenje strategije gospodarenja otpadom - upitan je sadržaj i proces

PDF 131 KB

Komentar Zelene akcije na Nacrt strategije gospodarenja otpadom Republike Hrvatske

PDF 171 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.