hr en
  • change the contrast
  • change the font

Golferi opet tuže: sudski čekić draži od golf palice

Rng

Mešetari zemljištem na Srđu, iako gube sporove, ne odustaju od novih tužbi nadajući se da će sljedeću dobiti.

Na današnjoj konferenciji za medije u Dubrovniku, inicijativa građana „Srđ je naš“ i Zelena akcija obavijestili su javnost o novom arbitražnom postupku koji je investitor u projekt apartmanizacije Srđa pokrenuo protiv Republike Hrvatske.

Dodatno, nedavno je sud u Zagrebu u prvom stupnju odbio zahtjev za odštetu koju je Razvoj golf tužbom potraživao od Zelene akcije prijeteći udruzi  na taj način gašenjem nakon 30 godina rada. Paralelno s tim postupkom, Razvoj golf tuži Zelenu akciju i u kaznenom postupku, također tražeći kazne koje bi značile kraj  djelovanja udruge.

“Unatoč enormim pritiscima i opterećivanju Zelene akcije objesnim parničenjem, mi nismo odustali od borbe za Srđ, Dubrovnik i javni interes”, izjavio je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije. 2019. godine se udruga uključila kao prijatelj suda (amicus curiae) u prvi arbitražni postupak koji je Razvoj golf pokrenuo protiv Hrvatske. U tom su postupku “golferi” pokušali iz džepova hrvatskih građana i građanki izbiti 500 milijuna eura. Sada kada postaje izgledno da u tome neće uspjeti, pokreću još jedan arbitražni postupak protiv Republike Hrvatske.

16. studenog 2020. godine je Aaron Frenkel osobno tužio RH pred arbitražnim sudom u Washingtonu. Njegova motivacija leži u činjenici da je Europski sud proglasio nezakonitim arbitražne postupke pokrenute između država članica EU, Hrvatske i Nizozemske gdje se nalazi sjedište jedne od njegovih tvrtki. “Kao što su to pokazivali i do sad kršenjem okolišnog zakonodavstva EU, tzv. golfere ne zanimaju europski zakoni pa Frenkel sada Hrvatsku tuži na temelju sporazuma Hrvatske i Izraela, nastojeći izbjeći EU pravni poredak”, dodao je  Ćerimagić.

Ove su arbitraže privatna sudišta gdje o novcima građana i građanki jedne zemlje bez ikakve transparentnosti i kontrole odlučuje par anonimaca. “Pretpostavljamo da je spor težak 500 milijuna eura, kao što se navodilo i o prvom sporu kojega je pokrenula Frenkelova tvrtka Elitech iz Nizozemske. U više navrata pozivali smo premijera Plenkovića da RH istupi iz takvih neokolonijalnih sporazuma. Nadajmo se da će shvatiti da novci građana nisu kasica prasica za podmirivanje mešetarskih apetita i projekata poput ovog na Srđu”, komentirao je Đuro Capor iz inicijative „Srđ je naš“.

Capor je dodao kako su sve ove godine bili u pravu kada su ukazivali na štetnost projekta na Srđu i zle namjere ove tvrtke. Naglasio je kako su nažalost akteri svih pogodovanja tvrtki Razvoj golf - Šuica, Vlahušić, Zmajlović, Ćorić, Mrak Taritaš, Vrdoljak, Čačić, Vićan, Raguž, Dobroslavić - i dalje aktivni u političkom životu. “Višegodišnjom šutnjom i omogućavanjem izdavanja lokacijske i građevinske dozvole projektu golf resorta kumovala je i ova gradska uprava na čelu s Frankovićem”, rekao je Capor.

Premda se Razvoj golf povukao u svoju zagrebačke urede, opasnost koji projekt ove tvrtke predstavlja za Grad Dubrovnik i novac građana nije prestao. Jučer su podnijeli tužbu radi odštete protiv Grada zbog sumnjive prodaje zemljišta na Srđu 2009. godine. Radi pogodovanja, koje su godinama HDZ, SDP i HNS radili u korist špekulanata, izgledno je da će s tom tužbom i uspjeti, a to će u konačnici građanima doći na naplatu. Promašaje središnjice i gradskog odbora HDZ-a, trebao bi pokriti HDZ. Planiranih novih dva milijuna kuna za kampanju, Mato Franković trebao bi dati za plaćanje sudskih postupaka s golferima. “Vjerujemo da potpredsjednici Europske komisije Šuici neće biti problem pokriti dio troška jer je prodajom javnog interesa na Srđu osigurala svoje visoko plaćeno mjesto u Bruxellesu”, zaključio je Capor.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.