hr en
  • change the contrast
  • change the font

Dvije godine od akcije prikupljanja potpisa protiv koncesioniranja autocesta: Građani su bili u pravu!

Img 9323

Na današnji dan prije dvije godine uspješno je završila akcija prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o davanju autocesta u koncesiju, u kojoj je prikupljeno preko 530.000 potpisa građana.

Pod ovakvim pritiskom građana, Vlada je odustala od štetne namjere koncesioniranja autocesta iako su vladajući tada uvjeravali javnost da je koncesija neizbježna. Sada, dvije godine kasnije, pokazuje se da su građani bili u pravu kada su tvrdili da privatizacija niti je nužna, niti je rješenje za optimizaciju upravljanja i poslovanja državnih poduzeća koja gospodare autocestama. 

Naime, poslovni rezultati Hrvatskih autocesta za prvih devet mjeseci ove godine pokazuju porast prihoda od preko 7% u odnosu na isto razdoblje lani, što je dokaz da Hrvatske autoceste mogu poslovati bolje. Da smo tada poslušali politiku i prepustili autoceste koncesionaru, prihod od poslovanja danas bi završio u privatnim rukama. Nadalje, ove godine povoljno je refinanciran i dio duga autocesta kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), čije je dobivanje, između ostaloga, uvjetovano biranjem neovisnog i stručnog nadzornog odbora i jačanjem njegove uloge te unaprjeđenjem uloge unutarnje revizije. Smatramo da je takav zahtjev EBRD-a dobar korak prema onome što inicijativa “Ne damo naše autoceste” već dugo traži, a to je uvođenje šireg društvenog, stručnog i javnog nadzora i upravljanja te depolitizacija kadroviranja. Sigurni smo da na taj način rezultati mogu postati još i bolji, a Hrvatske autoceste doista početi služiti interesu građana RH.

Napokon, ova obljetnica dokazuje da se građanski otpor isplati i da je moguće ne samo zaustavljati štetne procese nego ih i okretati u korist javnog interesa. Od nove Vlade zahtijevamo da ni ne pomišlja na privatizaciju autocesta nego da se hitno usredotoči na nalaženje kvalitetnih rješenja za refinanciranje duga i načina na koje taj važan resurs u javnom vlasništvu može još bolje ispunjavati svoju funkciju.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.