hr en
  • change the contrast
  • change the font

Dopis Ministarstvu zaštite okoliša: Nastavite javnu raspravu i pripremite Plan gospodarenja otpadom za usvajanje

514 400x400 nopeel

Zelena akcija je danas (11.10.) poslala dopis Ministarstvu zaštite okoliša i prirode kojim traži nastavak i završetak procesa javne rasprave oko Plana gospodarenja otpadom RH 2016.-2022. koji je predložen u lipnju, kako bi on nakon redovite zakonske procedure javnog savjetovanja bio pripremljen za hitno usvajanje po formiranju Vlade RH.

Nad Hrvatskom se zbog kašnjenja s Planom koji je trebao biti donesen do kraja 2014. godine provodi postupak povrede prava EU te nam prijeti gubitak 475 milijuna eura iz Kohezijskog fonda ukoliko se Plan ne donese do kraja godine. Svjesni tih činjenica, pozivamo Ministarstvo da produlji trajanje javne rasprave s već održanih 8 na 30 dana sukladno redovnoj zakonskoj proceduri, kako bi predloženi Plan koji donosi niz kvalitetnih mjera bio spreman za donošenje ubrzo po formiranju Vlade RH. Time bi se napokon stvorili svi preduvjeti da se potaknu temeljite promjene u sustavu gospodarenja otpadom u RH koji je jedan od najgorih u EU i šteti građanima/kama i okolišu.

U suprotnom, do kraja godine neće biti moguće donijeti Plan sukladno redovnoj zakonskoj proceduri, neće doći do nužnih promjena u sustavu i stvaranja pretpostavki da se ispune zadani ciljevi odvajanja i smanjenja otpada na odlagalištima. To će imati daljnje štetne posljedice po okoliš, a donijet će i veliki financijski teret za građane koji će morati plaćati još veće mjesečne račune za gospodarenje otpadom.

Predloženi Plan donosi nužne promjene jer potiče odustajanje od uspostave skupih regionalnih centara za velike količine miješanog otpada i spaljivanje u spalionici i cementarama, a stvara preduvjete za pozitivne pomake u sustavu odvajanja, recikliranja i pravednije naplate odvoza otpada. Stoga bi za Hrvatsku bila golema šteta da se zbog nepoštivanja zakonske procedure ili manjka EU sredstava taj Plan ne donese i da se ne provedu mjere koje on predlaže.

Tekst dopisa Ministarstvu možete pročitati u prilogu.

Documents

Dopis MZOIP_PGO RH produljenje rasprave

PDF 17.4 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.