hr en
  • change the contrast
  • change the font

Dokumenti

Dokumenti i publikacije Zelene akcije i drugih organizacija i institucija.

Publikacije Zelene akcije

Pravo zaštite okoliša u Hrvatskoj i sudjelovanje javnosti (svibanj 2008.)

Pravo na očuvani okoliš jedno je od temeljnih ustavnih prava građana u Hrvatskoj, a kvaliteta okoliša osnov je razvoja naše zemlje. Pravo okoliša obuhvaća elemente kaznenog prava, međunarodnog prava, financijskog prava, upravnog prava te građanskog prava, dakle, to je golema i specifična grana prava, još neistražena u Hrvatskoj. Specijalizacija pravnika za ovo područje otežana je upravo zbog sveobuhvatnosti područja, ali i nedostatka sudske prakse u Hrvatskoj. Stoga pravo okoliša u Hrvatskoj zapravo još uvijek nije razvijeno.

Kako bismo napravili prve značajne pomake u ovom području, Zelena akcija je u suradnji s udrugama Sunce iz Splita i Zelena Istra iz Pule pokrenula zajednički projekt pod nazivom Dobro upravljanje i vladavina prava u politici zaštite okoliša Republike. Hrvatske, Projekt je financiran kroz programa CARDS 2003-2004 Europske unije.

Ova knjižica donosi praktičan pregled pravnih mehanizama u zaštiti okoliša u Hrvatskoj s konkretnim aktualnim primjerima u kojima su građani, građanske incijative ili udruge zatražili pravnu pomoć. Svrha ove knjižice je informirati i potaknuti upravo građane, građanske inicijative i udruge da više koriste pravne mehanizme u svom djelovanju kao nadopunu ostalim aktivnostima. Također nam je želja da se s problemima zaštite okoliša upoznaju i mladi pravnici, kako bi se zainteresirali za djelovanje u pravu okoliša.

Praćenje legislative zaštite okoliša - studije utjecaja na okoliš (studeni 2005.)

Praćenje legislative zaštite okoliša je drugi po redu bilten Zelene akcije kojemu je cilj informiranje građana o procesu približavanja Hrvatske Europskoj uniji u oblasti zaštite okoliša. U ovom broju tema su studije utjecaja na okoliš te informacije o tome kako se možete uključiti u cilju kvalitetnijeg i transparentnijeg donošenja odluka u ovoj oblasti.

Publikacije drugih organizacija i institucija

Ostali korisni dokumenti

  • Nalaze se u povezanim sadržajima.

Documents

Pravo zaštite okoliša u Hrvatskoj i sudjelovanje javnosti (svibanj 2008.)

PDF 21.7 KB

Sudjelovanje javnosti u studijama utjecaja na okoliš u republici Hrvatskoj

PDF 134 KB

Zahtjev za pristup informacijama

PDF 10.3 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.