hr en
  • change the contrast
  • change the font

Događanja na Zrinjevcu povodom Dana planeta Zemlje

01 dpz

Pozivamo Vas na glavno događanje povodom dana planeta Zemlje koje radimo u suradnji sa Fundacijom Heinrich Boll koje će se održati u subotu 25.04.2009. na Zrinjevcu (Praška ulica) u trajanju od 9.00 do 15.00. sati. Brifing za novinare, sa mogućnošću fotografiranja održat će se u 12.00 sati.

Zelena akcija obilježava  Dan planeta Zemlje od 1995. godine na način da svoje aktivnosti fokusira na jednu prioritetnu okolišnu temu za Hrvatsku, a ove godine je to devastacija šuma i polja kojima prijeti Zakon o igralištima za golf. Prema nedavno predstavljenom istraživanju koje je proveo GfK, građani Hrvatske su protiv Zakona o igralištima za golf. Primjerice izvlaštenje privatnih vlasnika radi gradnje golf igrališta neprihvatljivo je za čak 85 % građana, a od tijela javne vlasti bez javnog natječaja za čak 89 % građana. Više od polovice građana, čak 57 %, smatra da razvoj golfa uopće ne predstavlja strateški interes Republike Hrvatske, 24 % smatra da je to uglavnom točno, a svega 9 % smatra da je razvoj golfa naš strateški interes.

Šumsko i poljoprivredno zemljište su vrijedni resusrsi za dugoročni održivi razvoj Republike Hrvatske, stoga je nedopustivo uništiti ih radi izgradnje vila i apartmana na kojima će zaraditi pojedinci. Na Dan planeta Zemlje ponovo tražimo Sabor RH da hitno ukine Zakon o igralištima za golf jer je protivan Ustavu, što će uskoro, vjerujemo, potvrditi i Ustavni sud, te volji birača o čemu svjedoči predstavljeno istraživanje javnog mnijenja.

Građane Zagreba pozivamo da nam se pridruže u borbi protiv ovog Zakona u subotu 25.04.2009. od 9:00 do 15:00 h na Zrinjevcu

Na Zrinjevcu će se u tom periodu održati tradicionalni eko-plac na kojem će izlagaći biti:

1. Ekološko imanje Zrno
2. Encian
3. Udruga Prijatelji Životinja
4. Udruga Rustica
5. Ekovina Čegec
6. Repro eko (farma s raznim proizvodima biljnog porijekla)
7. OPG Francetić (ljekovito bilje)
8. udruga UZOR
9. udruga Transparency International
10. udruga GONG
11. Eko centar Mavrović
12. Udruga Rode
13. Udruga Zelena akcija

Građani će također moći pogledati tematsku izložbu, poslati protestnu elektroničku poštu sa web stranice i potpisati se na veliku razglednicu “Pozdrav sa zadnje rupe” koju ćemo uručiti Saboru RH. Razglednice i e-mailovi se paralelno skupljaju i u Puli, Splitu te Dubrovniku gdje slične akcije organiziraju udruge Zelena Istra, Sunce i Grad.

Jagoda Munić, potpredsjednica Zelene akcije, 098 1795690
Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije, 098 719 253

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.