hr en
  • change the contrast
  • change the font

Deklaracija 2020 - Održiva Europa za sve!

Zf

Okolišne udruge okupljene u nacionalnu mrežu Zeleni Forum pozivaju nadležne institucije Hrvatske vlade da odlučnije iskoriste svoju ulogu presjedatelja Vijećem EU, potaknu ambicioznu provedbu pravednog “Zelenog plana za Europu” i konačno uspostave dijalog s civilnim društvom na nacionalnoj razini o navedenim temama.

Pošto se približava polovina mandata hrvatskog predsjedanja, a vidimo spremnost na dijalog s predstavnicima europskog civilnog društva, ovom Deklaracijom o ciljevima predsjedanja na području zaštite okoliša i održivog razvoja Zeleni forum želi, još jednom, uspostaviti komunikaciju oko prioriteta predsjedanja u koju bi odgovorne institucije trebale uključiti što širi krug domaćih dionika.

Ovu su Deklaraciju pripremile organizacije za zaštitu okoliša iz Hrvatske, članice nacionalne mreže „Zeleni forum“, u suradnji s platformom organizacija civilnog društva za praćenje hrvatskog predsjedanja EU „Forum 2020“, a na temelju stavova europske mreže okolišnih organizacija, European Environmental Bureau (EEB). Cilj je predstaviti očekivanja Zelenog foruma vezana za tekuće hrvatsko predsjedanje Vijećem EU na području održivog razvoja i zaštite okoliša. Deklaracija se temelji na ranije razvijenim deklaracijama „Deset zelenih testova“, koje su pripremili EEB i Seas at Risk te na dokumentu Foruma 2020 „Prioriteti civilnog društva za predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europe“.

Hrvatsko predsjedanje dolazi u kritičnom trenutku za rješavanje egzistencijalne klimatske krize i krize biološke raznolikosti. Ono je prvo cjelovito predsjedanje EU nakon pokretanja komunikacije o europskom “Zelenom dogovoru” (Green Deal), a nakon što je Europski parlament usvajio rezoluciju „proglašavajući klimatsku i ekološku izvanrednu situaciju (krizu) u Europi i na globalnoj razini“.

Nesporno je dokazano da se suočavamo s klimatskom krizom, gubitkom biološke raznolikosti, društveno neprihvatljivim rizicima za zdravlje od kemikalija i zagađenja zraka te neospornim razinama zagađenja plastikom u morima i oceanima. Pored egzistencijalnih kriza u okruženju, suočeni smo s visokom razinom nejednakosti, kako unutar EU tako i na globalnoj razini, kao i sa smanjenjem razine povjerenja u vlade, načine upravljanja i donošenja politika.

Građani i građanke, a posebno mladi, zahtijevaju da EU učini više u rješavanju klimatskih i okolišnih izazova. Nedavna anketa Eurobarometra pokazuje da „93% građana EU-a klimatske promjene doživljava kao ozbiljan problem, dok 79% smatra da je to vrlo ozbiljan problem, a 84% vjeruje da treba prijeći na čistu energiju i veću javnu financijsku potporu, čak i ako to znači smanjenje subvencija na fosilna goriva “.

Iako su europske okolišne i klimatske politike pomogle poboljšanju stanja u okolišu tijekom posljednjih desetljeća, Europa nije postigla dovoljan napredak, a izgledi za okoliš u narednom desetljeću nisu pozitivni, prema izvještaju o stanju okoliša Europske agencije za okoliš (EEA). U izvještaju se poziva europske zemlje, vođe i donositelje politika da iskoriste priliku kako bi u sljedećem desetljeću radikalno povećali i ubrzali akcije da se Europu vrati na pravi put ka ispunjenju srednjoročnih i dugoročnih ciljeva zaštite okoliša, a kako bi se izbjegle nepovratne promjene i šteta.

Zeleni forum traži od hrvatskog predsjedništva EU da pokrene pozitivnu agendu za suočavanje s navedenim izazovima u području zaštite okoliša i klime s kojima se Europa suočava u brzo promjenjivoj geopolitičkoj stvarnosti i to u dialogu s domaćim dionicima koji se ovim temama bave.

Sažetak Deklaracije nalazi se OVDJE.

Cijela Deklaracija na engleskom.

Documents

Deklaracija 2020 - Održiva Europa za sve!

PDF 136 KB

2020 Declaration Sustainable EU for all!

PDF 346 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.