hr en
  • change the contrast
  • change the font

Bilten br. 4/2009, travanj 2009.

Izašao bilten Zelenog telefona za travanj Dan planeta Zemlje (Earth Day) obilježava se 22. travnja u više od 150 zemalja diljem Svijeta.


Dan planeta Zemlje (Earth Day) obilježava se 22. travnja u više od 150 zemalja diljem Svijeta.
Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell je prvi put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste godine je dizajnirana Zastava Zemlje, a sam naziv Earth day prvi put je upotrijebio je gradonačelnik San Franciscoa Joseph Alioto 21. ožujka 1969. godine, u proglasu kojim je odlučeno da se na području San Francisca taj dan proslavi kao Dan planeta Zemlje.
U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vladinih i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.
Zelena akcija obilježava Dan planeta Zemlje od 1995. godine na način da svoje aktivnosti fokusira na jednu okolišnu temu prioritetnu za Hrvatsku, a ove godine je to devastacija šuma i polja kojima prijeti Zakon o igralištima za golf. Prema nedavno predstavljenom istraživanju koje je proveo GfK, građani Hrvatske su protiv Zakona o igralištima za golf. Primjerice, izvlaštenje privatnih vlasnika radi gradnje golf igrališta neprihvatljivo je za čak 85 % građana, a od tijela javne vlasti bez javnog natječaja za čak 89 % građana. Više od polovice građana, čak 57 %, smatra da razvoj golfa uopće ne predstavlja strateški interes Republike Hrvatske, 24 % smatra da je to uglavnom točno, a svega 9 % smatra da je razvoj golfa naš strateški interes.
U mjesecu travnju primili smo 104 prijave građana. Problemi s otpadom se, naravno, i dalje najviše prijavljuju (43 prijave). Slijede kategorije zelenilo s 15 prijava, gradnja s 11 prijava i kategorija razno s 10 prijava. Zbog voda građani su zvali šest puta a zbog životinja pet puta. Isti broj prijava imaju kategorije promet i zrak po četiri prijave a kategorije buka, rudarenje i šume imaju po dvije prijave. Niti jednu prijavu nismo primili iz kategorije tlo i zračenje.
Cijeli bilten možete pročitati klikom na link "opširnije" (niže) ili u PDF formatu ovdje:
ZRAK

  • Na gradilištu u Botincu u Brezovičkoj cesti iz k.br. 39, često se spaljuje otpad. Građani su 24. travnja zvali i policiju.
  • Iz tri dimnjaka u ciglani na Črnomercu izlazi gusti crni dim jer se tamo spaljuje otpad. 
  • U Hrnetičkoj ulici konstantno jedan građanin pali otpad. Susjedi se žale na nepodnošljiv smrad. 
  • U ulici Sv. Duh ispod kuće na k. br. 137 nalazi se gradilište gdje se svakodnevno već mjesecima spaljuje otpad.


 
OTPAD


ZELENILO


  • U Studentskom gradu, Zrinjevac je jako obrezao stabla.
  • Dva jablana u parku ulice H. Macanovića su posječena jer su bila trula. Zrinjevac će posaditi nova stabla.
  • U Vatrogasnoj ulici (ulica je duga 100 m) nalazi se potok Kustošak kojeg će vjerojatno nadsvođivati i pritom posjeći tridesetak stabala.
  • U Karašićkoj ulici u Trnju na parkovnoj površini na kojoj se nalazi drveće, dječje igralište i travnjak planira se izgraditi boćalište. Građani ne žele boćalište već žele sačuvati svoj park.
  • Zelena javna površina uz tramvajsku prugu od Mihaljevca do Dolja (tunel) se ne održava. Sve je zaraslo u šikaru, kažu građani.
  • Prema panou ispred Ferimporta, koji prikazuje uređenje buduće Muzičke akademije u Savskoj ulici, nema tisa.
  • Dana 18. travnja u naselju Trnsko otvorena je pekara Mlinar. Stanovnici Trnskog pozdravljaju otvaranje novih trgovina u njihovom naselju. Međutim, stoljetna vrba, koja je zaklanjala pogled na reklamu novootvorene pekare, posječena je u rekordnom roku. Građanima je na njen spomen ostao panj i pogled na pekaru čiji proizvodi su im prisjeli.


GRADNJA

  • Na uglu Maksimirske i Bukovačke ulice gradi se zgrada. Prilikom izvođenja radova ograđen je nogostup, te sada prolaznici moraju hodati po cesti.
  • Na Poljanicama, na putu za školu, planira se izgradnja parkirališta za automobile. Školski put će najvjerojatnije biti zatvoren, a ako neće onda će djeci biti otežan.


VODA


  • U kanal Čivićevac u Kalinovcu (mjesto kraj Ðurđevca) spojena je kanalizacija. Građani se žale na smrad.
  • Kanalizacija je spojena i u potok Jelenovac (Gornji grad – Medveščak).
  • Nekoliko zgrada u Cvjetnoj cesti nemaju dobar sustav tople vode iz toplane. Trebaju i po 10 min. puštati vodu kako bi došla topla voda.

Documents

Bilten Zelenog telefona, travanj 2009. 

PDF 193 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.