hr en
  • change the contrast
  • change the font

Bilten br. 1/2009, siječanj 2009.

Izašao bilten Zelenog telefona za siječanj 2009. U mjesecu siječnju primili smo 103 prijave građana na Zeleni telefon (ZT).

Ne čudi nas više prvo mjesto kategorije otpad sa 40 prijava. Čovjek bi pomislio kako je Zagreb najprljaviji grad na svijetu sa toliko prijava, ali srećom ipak postoje i prljaviji gradovi, pa po tom pitanju možemo biti mirni. Nadležne inspekcije su nešto čak i radile u siječnju pa smo ih u daljnjem tekstu nekoliko puta spomenuli i to zato da se ne osjećaju zakinutima ili da ih, ne daj Bože, za nešto prozivamo. Eto, radi se, sve pohvale Inspekciji zaštite okoliša. Ipak, našli smo malu primjedbu na njihov rad. Naime, građani Folnegovićevog naselja žalili su se na jaki smrad sumpora koji dolazi iz tvornice Coca – Cola, svaku večer točno k’o ura od 20.00 sati do 2.00 ujutro. Nakon naše prijave Inspekcija je odmah izašla na teren (pohvala) i obavila “nadzor na predmetnoj lokaciji”, ali nije “utvrdila povrede propisa” kako to oni kažu tj. smrad nisu osjetili. Super, još samo da su izašli noću kad građani i osjete smrad, a ne u radno vrijeme od 8.00 – 16.00 sati.

Kategorija zelenilo nalazi se na drugom mjestu sa 16 prijava, na trećem mjestu nalazi se kategorija životinje s 11 prijava što je više nego proteklih mjeseci. Na četvrtom mjestu nalazi se kategorija razno sa mnogim upitima, a ponajviše sugestijama kao npr. oko golf igrališta i otimačine privatne zemlje. Sve ostale kategorije ostale su ispod broja deset.

Šume

  • Po Grmoščici ljudi sijeku stabla za grijanje.
  • Ruše se stabla u šumi uz ulicu Borongaj lug, uz bivšu kasarnu.
  • Navodno će se sjeći šuma u Remetama radi proširenja groblja na Mirogoju.

Životinje

  • Zadnjih nekoliko mjeseci slovenski carinici su zaplijenili talijanskim lovcima 300 – 400 zaštićenih ptica ulovljenih u Hrvatskoj. Kako to da hrvatski carinici nisu ulovili ni jednog “švercera”?
  • U selu Šibovac kod Daruvara čopor bjesnih pasa napao je stado ovaca.
  • Građani su prijavili vlasnika farme koza u Studentskom gradu. Koze ponekad odlutaju pa uginu. Nakon obilaska farme veterinarska inspekcija ukazala je na propuste, koji su odmah ispravljeni. Inače, u tom dijelu grada Zagreba smiju se držati životinje, po Odluci o komunalnom redu.
  •  Daruvar i susjedne općine nemaju azil za napuštene životinje. Građani kažu kako gradonačelnik nema sluha za to.

Otpad

  • U Radničkoj cesti iza firme WMD nalazi se deponij otpada.
  • Nakon naše prijave, Inspekcija zaštite okoliša pronašla je ilegalno odložen otpad na lokaciji skladišta gradske organizacije Crvenog križa u ulici I Stara Peščenica k.br. 65. Pokrenut je upravni postupak.
  • Uz križanje ulice Ivane Brlić Mažuranić i ulice Oranice, na zapuštenom građevinskom zemljištu iskopana je građevna jama koja služi za odlaganje otpada. Uz sam rub parcele prolazi potok Vrapčak i građane jako brine što se na odlagalištu nalazi i opasni otpad koji bi mogao zagaditi potok.
  • Inspektor zaštite okoliša je nakon naše dojave pronašao otpad u napuštenim barakama u Hanamanovoj ulici između k. br. 16 i 18. Protiv vlasnika parcele pokrenut je upravni postupak.
  • Na nekim mjestima u Donjoj Dubravi ostali su borovi.
  • Predstavnica stanara triju zgrada u Velikoj Gorici htjela bi postaviti kutije za stari papir u zgrade.
  • U ulici Jagodišće (Podsused – Vrapće) na zelenoj površini ostala je hrpa borova.
  • Odlagalište otpada Marinići u Rijeci jako smrdi.
  • Stari lijekovi mogu se odložiti u svakoj ljekarni.
  • Poduzeće Glavački Vodogradnja ne zna kamo sa 100 kg strogo povjerljivih dokumenata.
  • Otpad se spaljuje u kanalu u Hrvatskom leskovcu u ulici M. Bedaka.
  • Ljekarna Kuharić iz Grahorove ulice ima puno starog papira.
  • NAMA na Trgu Josipa bana Jelačića ne zna kamo sa starim tonerima.
  • U Štefanovečkoj ulici nalaze se borovi.
  • Pekara ima 2,5 tone otpadne hrane.

Zelenilo

  • Preko puta plinare u Radničkoj cesti posječena su četiri jablana.
  • Dva jablana su posječena u Bukovačkoj ulici.
  • U ulici I Gardijske brigade ispred k.br. 26 rušit će se stablo. Grad je izdao dozvolu, iako se građani protive.
  • Ispred zgrade u Sokolgradskoj ulici nalazi se zelena površina koju neki stanari žele pretvoriti u parkiralište.
  • Na Slavonskoj aveniji srušilo se posušeno stablo.
  • Još nije uklonjena ilegalno izgrađena staza kroz park u Ulici Bratstvo u Velikoj Gorici.

Gradnja

  • Telefonskim putem javila nam se Građevinska inspekcija da će nezakonito izgrađena terasa u ulici Lanište k. br. 9 D biti uklonjena. 

Razno

  • Javio nam se Alex Kajumulo i poslao nam pjesmu o globalnom zatopljenju. Alex je rođen u Tanzaniji i svako jutro gledao je snijeg na Kilimandžaru. Sada živi u Seattlu i nakon zadnjeg posjeta Tanzaniji više nije vidio snijeg na Kilimandžaru.
  • Dječji vrtić Različak (www.razlicak.hr ) u mjesecu prosincu tiskao je prvi broj Eko glasnika. Malu, ali snažnu ekipu brine klima i nedostaje im zima. Treba im snijeg za sanjkanje niz brijeg. Brinu za budućnost mrava i njegova prava, za nebo i dugu na Zemaljskom krugu, a brinu i za golemog kita što prostranstvom skita. Dječji vrtić Različak nalazi se na šest adresa u Zagrebu, a nekoliko brojeva Eko glasnika nalazi se u našem Info centru u kojem ga možete pročitati.

Vode

  • Veliki Pazut je posljednje nizinsko prirodno riječno ušće u Europi i zoološki rezervat, a nalazi se na ušću Mure u Dravu. E sad, da se izbjegne plaćanje odštete lokalnim poljoprivrednicima, rezervat će se najvjerojatnije penamjeniti u ornitološki rezervat. To i nije tako loše za ptice i ljubitelje ptica, ali je loše za ušće. Ušće se naime treba urediti, a znamo kako to Hrvatske vode rade. Veliki Pazut pretvorit će se u kanal tj. iskanalizirat će se i nema više prirodnog ušća. Zašto se uopće treba kanalizirati ušće? To je projekt Mađarske i Hrvatske, a dio je plana uređenja vodotoka, održavanje protočnosti korita i zaštita pruge u Mađarskoj. Postoje bezbolniji načini uređenja, ali ovaj je izgleda najjednostavniji za Hrvatske vode.

Besplatna pravna pomoć

Krenut ćete tražiti besplatnu pravnu pomoć i vjerujte, odmah na početku ćete odustati. Pomoć je besplatna, ali postupak traženja je nevjerojatno kompliciran. Ako se već i odlučite tražiti pravnu pomoć, prvo trebate otići u Poreznu upravu i tražiti potvrdu ne samo svoje nego i potvrdu o visini plaće svih članova obitelji u zajedničkom kućanstvu. Sretnik ste ako ste samac. Slijedi ono najgore. Trebate ispuniti Obrazac ZOBPP od ravno jedanaest stranica. Prvu stranICU je lako ispuniti, standardna pitanja, jedino mala napomena kako za prvu stranicu trebate znati svoj OIB. Slijedeće četiri stranice treba vam ispuniti pravnik. Jer ako ste laik po pitanjima prava, kao što sam ja, ništa nećete razumijeti, a bolje je da ništa ne ispunjavate, jer kako kažu odmah na početku Obrasca “nepotpuni i nejasni podaci mogu izazvati odugovlačenje u postupku odobravanja zahtjeva”. Kad počnete ispunjavati slijedećih šest stranica, bolje vam je da imate gaće na štapu, jer ako posjedujete vi ili član vašeg kučanstva bilo što od nekretnina i pokretnina, sumnjam kako će vam zahtjev odobriti. Dobro, odobrit će vam ako ste korisnik prava socijalne skrbi, ako ste invalid Domovinskog rata ili ako ste, ne daj Bože, žrtva obiteljskog nasilja.

Dakle, u idućih šest stranica za sebe i svoju obitelj u zajedničkom kućanstvu trebate ispuniti tablice o visini dohotka od nesamostalnog rada, dohodak od samostalne djelatnosti, nekretnine koje posjedujete (tu treba upisati br. posjedovnog lista ako posjedujete stan ili kuću, br. zemljišno knjižnog uloška i tržišnu vrijednost nekretnine), a sve to vrijedi i za poslovni prostor i zemljište. Ako posjedujete vozilo ili pak plovilo (koji sretnik) trebate upisati vrstu, marku, god. proizvodnje, reg. oznaka i vrijednost u kunama.

Također, za vas i članove vaše obitelji trebate popuniti kućice o gotovini. Gledam te kućice i ne vjerujem. Dakle, bolje vam je pisati istinu jer će vas 100% provjeriti. Naime, zašto bi im inače trebao broj računa, naziv banke i SWIFT kod, a tako i piše u Članku 27. točka 3. ako navedete netočne podatke, neće vam se odobrit pravna pomoć. To vrijedi za gotovinu u domaćoj i stranoj valuti. Zadnju stranicu ostavili su za vrijednosne papire i ostalu imovinu u inozemstvu. Jedno je sigurno, tko sve to posjeduje i nema minuse na računima sigurno mu neće trebati besplatna pravna pomoć. Tko nema ništa od toga, bolje mu je i da ne traži ništa jer će sigurno dobiti migrenu, ako ne i čir na želucu.

Documents

 Bilten Zelenog telefona, siječanj 2009. 

PDF 144 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.