hr en
  • change the contrast
  • change the font

Bilten br. 05/2005, Svibanj 2005.

Bilten možete preuzeti u PDF obliku ovdje   ili pročitati u nastavku ...

Spustio se čobanin s brda i poželio se opet popeti na brdo, ali ne na ono u svom selu, već na brdo usred Zagreba i posjeći šumu. On to može jer Zagreb je pun čobanina koji mu to omogućavaju. Našli se jarani i sad harače Zagrebom. Sjeku sve što se posjeći može i grade si svakojake spomenike. Što veće to bolje jer se tako vidi njihova snaga koja je u ostalim segmentima njihova života jedva zamjetna. Svi mi ovako ili onako, priznali ili ne, volimo snagu bila ona u bilo kojem obliku.

Uzmimo npr. prekrasan šumarak na strmoj padini između Pantovčaka i Kozarčevog vijenca. Šuma je godinama odolijevala vremenskim i ljudskim nepogodama. Ona (obratite pozornost na ženski rod) je rasla i davala snagu tamošnjem stanovništvu, koji su uživali u njezinoj ljepoti. Došao je čobanin i puknuo od ljubomore, jer kako netko može uživati u nečemu kad on ima nešto ljepše. Pokazati će on svima. Čobanin je došao iz Kanade jer je protjeran od tamo (sigurno je tamo htio sijeći, ali tamo nema jarana kao ovdje u Zagrebu) i odabrao ljepotu koju mora uništiti. Novac i veze nisu problem. Gradska skupština donosi Zaključak o dozvoli čiste sjeće i Morana Paliković Gruden potpisuje taj dokument. Hrvatke šume daju svoj blagoslov, a svi ostali papiri su najmanji problem jer se sve riješava "u hodu". Malo se tutne tu, malo više tamo, s policijom se otiđe "na piće" i evo potrebnog papira. Nešto se i može naučiti od tih čobana.

Uvijek sam se pitala kako to rade "veliki igrači" - čobani. Odajem vam tajnu, samo se kaže "Bolan, završ' to, pa da idemo na piće", samo još ne znam koje piće treba naručiti.

Epilog

Dana 24. svibnja, više od pola šume na Kozarčevom vijencu više nema. Građani i dalje uz našu pomoć pokušavaju spasiti ostatak šume. Koga god da se zove, svi odgovaraju da postoje svi potrebni papiri i da se tu ništa ne može. Ode i posljednja ljepota s Kozarčevog vijenca. Ostala je još Medvednica.

Mišljenje Zelene akcije o izgradnji spalionice komunalnog otpada u gradu Zagrebu

Zelena akcija traži zabranu gradnje komunalne spalionice otapada, sve dok se:

  1. primjereno ne riješi problem zbrinjavanja opasnog otpada na nivou Hrvatske
  2. ne donese Program gospodarenja otpadom Grada Zagreba, tj. maksimalno ne smanji količina proizvedenog otpada kroz niz poticajnih mjera za smanjivanje količine, ponovnu upotrebu i recikliranje u gradu Zagrebu
  3. dok se ne uvedu mjere kojim bi se vodila evidencija o količini i vrstama proizvedenog otpada, posebice opasnog
  4. tek onda se može pristupiti izradi daljnjoj strategiji postupanja s otpadom koji se ne može ponovno upotrijebiti ili reciklirati.

Vode

* U Vatrogasnoj ulici planira se zatvoriti (izbetonirati) 240 m potoka, radi lakšeg izlaza na Ilicu i Kustošijansku ulicu. U Hrvatskim vodama kažu, da su ti isti građani sami to tražili preko Gradske četvrti Črnomerec.
* Petrokemija ispušta u Lonsko polje fosfor-gips. Trag se vidi kilometrima. Navodno sve o tome zna Turistička zajednica u Kutini.

Otpad

* Cesta iz Velike Gorice prema Plesu je uređivana i napravljeni su odvodni kanali koji su puni otpada.
* Između zgrada u Crnatkovoj ulici k.br.6 i Doma zdravlja, na javnoj zelenoj površini nalazi se divlji deponij. Otpada ima već za dva kamiona.
* Građani Folnegovićevog naselja mjesecima se žale na smradove amonijaka koji dolaze iz tvrtke Coca Cola. Od samostalnog sindikata Coca Cole saznali smo da se amonijačnim postrojenjem upravlja nestručno i da je spremnik s amonijakom bez nadzora. Strah građana od zagađenja je opravdan tim više što se nekoliko metara od tvornice nalazi dječji vrtić.
* Gđa. je povratnica i zanima je da li sa staklenih boca treba skidati čepove, i ako treba, kamo treba baciti čepove.
* Oko 3000 t auto guma nalazi se u Vini potoku (Krapinsko zagorska županija). U inspekciji zaštite okoliša kažu da gume nisu opasan otpad (Katalog otpada NN 50/05) i da će gume odvsti u cementaru Koromačno na trošak vlasnika guma.
* U Velikoj Gorici u ulici Selnica iza k.br. 16, Romi dovoze kamionima otpad (akumulatori, željezo...) i često ga pale noću. Građani su slučaj prijavljivali policiji, ali oni ništa ne čine. Tamo je već "mali Jakuševac".
* Zašto nema žutih spremnika za PET ambalažu u Zaprešiću?
* Kamo sa starim jestivim uljem* U Agroproteinku u Sesvetski Kraljevec.
* Klaonički otpad nepropisno se odlaže na otvorenom prostoru u mjestu Vrtlinska u Čazmi. Inspekcija zaštite okoliša upoznata je s problemom i kažu da je doneseno niz mjera o zbrinjavanju tog otpada.
* Ogroman deponij nalazi se u vodozaštitnom području u naselju Goli breg u ulici Golobreška, I odvojak iza sabirnog kanala. Kamionima se dovozi tehnička roba, šuta, strvine, olupine... Najčešće je tamo cisterna s natpisom Hidrocommerce.
* U ulici B. Adžije ispred k.br. 40 na javnoj zelenoj površini uz stablo, ostavljeno je 10-tak vreća građevinskog otpada.
* U ulici Remete preko puta ljekarne, kamionima se navažaju velike količine zemlje i građevinskog otpada. Nakon kiše veliki komad brda - otpada otklizio je u jarak. Građani se boje da će zbog klizišta cijelo brdo otklizati u jarak. Unatoč tome, otpad se i dalje dovozi.
* Pan u Radničkoj cesti 22 svoj otpad spaljuje u krugu svog poduzeća.
* U naselju Andrilovec nalazi se legalno odlagalište komunalnog otpada Grada Dugo Selo (Zagrebačka županija), za koje je navodno izrađen projekt i dobivene potrebne dozvole. Stanovnici su prihvatili lociranje odlagališta u njihovo naselje pod uvjetom da se odlaganje vrši u skladu s projektom i propisima. Međutim, dugoselsko komunalno poduzeće DUKOM, koje dovozi otpad na ovo odlagalište ne pridržava se propisa te je deponija i cijeli okoliš u katastrofalnom stanju. Otpad je razbacan po putevima, poljima i kanalima. Ograda je srušena, tako da otpad razvlače privatni prerađivači (Romi), a pristup poljima je onemogućen jer su poljski putevi zatrpani otpadom.

Gradnja

* Građani ne žele crkvu u parku u Travnom. Predlažu akciju sličnu onoj "Ako može u parku, može i na parkingu"
* Unatoč zabrani gradnje kafića na Jarunu, gradnja se nastavlja. Građani žele podići tužbu protiv građevinske inspekcije jer ne radi svoj posao.
* Nakon sprječavanja gradnje benzinske crpke u Horvaćanskoj ulici, ostala je velika rupa. Građane Jaruna rupa jako smeta jer ne samo da nagrđuje okoliš, već je uništena i pješačka staza.

Zelenilo

* U mjesecu travnju u krugu tvornice Ledo, posjećeno je 20-tak stabala.
* U Makarskoj se sijeku borovi i čempresi.
* Na privatnoj parceli u Mariji Gorici nalazi se stoljetni hrast. Neki mještani zajedno s načelnicom općine, žele posjeći hrast, jer navodno smeta prometu.
* Dana 25. svibnja u Voćarskoj ulici kod k. br. 27 (iznad Petrove bolnice) posjećeni su svi jablanovi.
* Na groblju Mirogoj uz grobnicu palim borcima, srušena su stabla.
* U Cvjetnoj cesti od k.br. 13-15 na zelenoj površini nalaze se tri stabla koje je vlasnik kafića (u izgradnji) zalio naftom.

Razno

* Pjesnik Agić iz Osijeka, napisao je zbirku pjesama pod nazivom "Bal pod plinskom maskom " i htio bi u Zelenoj akciji održati promociju zbirke.

Documents

 BiltenZT_05_2005.pdf 

PDF 114 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.