hr en
  • change the contrast
  • change the font

Bez novih brana, zaštitite rijeke!

„Bez novih brana, zaštitite rijeke,“ poručuju aktivisti iz 14 zemalja (iz Albanije, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Gruzije, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Rusije, Srbije, Švicarske i Ukrajine) i 24 organizacije koji su se okupili na otoku Šolti u Hrvatskoj, u edukacijskom centru Solarna akademija Zelene akcije – Friends of the Earth Hrvatska od 8. do 13. srpnja.

Okupilo se 31 aktivistkinja i aktivista iz 24 organizacije iz regije kako bi razgovarali o novim hidroelektranama na Balkanu i u Europi, rijekama i očuvanju bioraznolikosti, utjecaju klimatskih promjena na rijeke i o dobivanju električne energije iz energije vode.

Organizacije civilnog društva zahtijevaju da se obustavi planiranje izgradnje novih hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Hidroenergija je značajan izvor energije u svakoj zemlji i ona je važan čimbenik prijelaza u post-ugljično društvo. Međutim, u našoj regiji zanemaruje se potencijal energije sunca i vjetra, nedostaju politike o energetskoj efikasnosti i ne postoje nacionalne i regionalne energetske strategije razvijene transparentno i uz participaciju javnosti.

Aktivistkinje i aktivisti raspravili su nedavno objavljeno mišljenje regionalne okolišne mreže SEENET o hidroenergiji i zaštiti rijeka zapadnog Balkana i Turske te su izmijenili iskustava u vezi sa zagovaračkim radom u svojim zemljama.

Svoju dobru suradnju u regiji nastavit ćemo u mreži SEENET, regionalnoj mreži okolišnih organizacija civilnog društva koje se bave problematikom energije, klimatskih promjenama, prometa i prirodnih resursa u kontekstu zaštite okoliša i održivosti. Mreža djeluje već sedam godina, a ovdje smo, na Šolti, u članstvo primili tri nove organizacije: Društvo za zaštitu divljih životinja Balkani iz Bugarske, Asocijaciju za održivi razvoj iz Srbije i Green art center iz Kosova.

Mreža je odlučila podržati zahtjeve za zaštitom rijeka Gruzije i Albanije.

S novim članicama, Mreža sada ima ukupno 32 članice diljem jugoistočne Europe. Tijekom sljedećih godinu dana koordinacijski odbor Mreže činit će CEKOR (Srbija), Centar za životnu sredinu (BiH), Green Home (Crna Gora), EDEN (Albanija) i Zelena akcija – Friends of the Earth Hrvatska (Hrvatska).

Sastanak je potpomogla Pro Natura – Friends of the Earth Švicarska.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.