hr en
  • change the contrast
  • change the font

Aktivnosti Zelene akcije povodom Europskog tjedna mobilnosti

Slika

Zelena akcija vas poziva na događanja povodom Europskog tjedna mobilnosti. U četvrtak (17.9.) ćete nakon uobičajene biciklopopravljaone moći pogledati dokumentarac "Transport - obrisi održive budućnost". U ponedjeljak (21.9.) pogledajte prezentaciju o biciklopopravljaoni u Meinzu (Njemačka). Na dan bez automobila (utorak, 22. rujna) dođite na radionicu o teretnim biciklima u organizaciji Sindikata biciklista te na biciklopopravljaonu na otvorenom, na Zrinjevcu.

Program događanja za tjedan mobilnosti:

Četvrtak, 17. rujna

20:00 sati, prostorije Zelene akcije (Frankopanska 1, u dvorištu)
Projekcija dokumentarnog filma „Transport – obrisi održive budućnosti

Dokumentarni film „Transport – obrisi održive budućnosti” daje pregled već dostupnih rješenja za održivi transport u gradovima. Ovaj dokumentarac u produkciji Zelene akcije sniman je krajem 2014. godine u sklopu projekta „Uradi sam alati za održivu budućnost”. Nakon projekcije koja traje pola sata, slijedi razgovor s autorom filma Ivanom Gregovom.
 

Ponedjeljak, 21. rujna,

19:00 sati, prostorije Zelene akcije (Frankopanska 1, u dvorištu)
Prezentacija: Biciklopopravljaona (bikekitchen) Meinz

Neprofitni javni biciklistički servisi u kojima možete pronaći alate i volontere koji će vam pomoći da sami popravite svoj bicikl sve su češća pojava u Europskim gradovima. Biciklopopravljaona koja u Zagrebu djeluje pod okriljem Zelene akcije jedan je primjer takvog servisa. Na ovoj prezentaciji bit će predstavljen Bike kitchen Meinz (Njemačka), zanimljiv, između ostalog, i zbog toga što su njegovi osnivači bili inspirirani iskustvom volontiranja u zagrebačkoj biciklopopravljaoni. Iako ni na koji način nije utjecala na veze između ova dva projekta, zanimljiva je i činjenica da su Zagreb i Meinz gradovi prijatelji. Prezentaciju će održati Matthias Diefenbach, zagrebački student medicine i jedan od osnivača Bikekitchen-a Meinz. Prezentacija će biti na engleskom jeziku uz konsekutivni prijevod na Hrvatski.
 

Utorak, 22. rujna (Dan bez automobila)

10:00 – 15:00 sati, prostorije Zelene akcije (Frankopanska 1, u dvorištu)
Radionica o teretnim biciklima (u suradnji s udrugom Sindikat Biciklista)

Radionica se bavi mogućnostima razvoja transporta teretnim biciklima, kao sredstvom smanjenja zagađenja i prometnih gužvi u gradovima. Radionicu organizira udruga Sindikat biciklista, u sklopu projekta CycleLogistics, kojeg financira Europska unija. Radionica će se odvijati na engleskom jeziku, a po potrebi će biti osiguran prijevod na hrvatski. Sudjelovanje na radionici je besplatno, no molimo zainteresirane da prijave sudjelovanje na e-mail info@sindikatbiciklista.hr.

Program:

  • 10:00 – 10:15    Uvod i predstavljanje
  • 10:15 – 12:00     Zsolt Kiliàn i Kürti Gábor Dezső (Hajtás Pajtás Bike Courier)
  • 12:00 – 12:30    Matko Perković (Energetski institut Hrvoje Požar)
  • 12:30 – 13:00    Ručak
  • 13:00 – 13:30     Frano Penava (Cargo Bike Croatia)
  • 13:30 – 14:00    Matija Hlebar/Sonja Hlebar (Udruga za održivi razvoj Hrvatske)
  • 14:00 – 14:30    Razgovor i diskusija

Od 15:00 kreće vožnja po centru Grada kako biste mogli isprobati voziti teretni bicikl. Polazak je u dvorištu Zelene akcije, Frankopanska 1 (ispred Biciklopravljaone)
 

17:00 do 20:00, Zrinjevac (kod paviljona)
Biciklopopravljaona na otvorenom

Za dan bez automobila organiziramo prigodnu biciklopopravljaonu na otvorenom. Biciklopopravljaona je volonterski biciklistički servis u kojem svi zainteresirani mogu besplatno sami popraviti svoj bicikl. Biciklopopravljaona osigurava specijalizirane biciklističke alate i pomoć volontera. Ukoliko imate problema s biciklom, a voljni ste pokušati sami otkloniti kvar (uz pomoć naših volontera) i nešto naučiti, svratite u utorak na Zrinjevac!

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.