hr en
  • change the contrast
  • change the font

Akcijom ispred Ministarstva zaštite okoliša upozoreno na problem zbrinjavanja starih boja i lakova

P1300046

Danas u 11 h aktivisti Zelene akcije održali su akciju ispred Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG) tražeći riješenje za problem zbrinjavanja boja i lakova iz kućanstava.

ZBRINITE BOJE I LAKOVE!

Danas u 11 h aktivisti Zelene akcije održali su akciju ispred Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG) tražeći riješenje za problem zbrinjavanja boja i lakova iz kućanstava. Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost moraju stvoriti sustav koji će građanima omogućiti da svoje otpadne boje i lakove besplatno zbrinu, a ne da se građane zapravo potiče da ih bacaju u okoliš.

Iako postoje gradovi koji u svojim reciklažnim dvorištima primaju boje i lakove, nevjerojatna je činjenica da većina građana širom Hrvatske svoje otpadne boje i lakove ne mogu donjeti u reciklažna dvorišta jer ih ona ne žele primiti. Na taj način se zapravo građane destimulira da budu ekološki svjesni te ih se potiče da boje i lakove kao opasni otpad1 odlažu zajedno s komunalnim otpadom na odlagališta ili još gore, da boje i lakove bacaju u okoliš.

Zelena akcija je nakon brojnih upita građana na Zeleni telefon, počela privremeno preuzimati otpadne boje i lakove od građana te ih privremeno skladištiti u svom prostoru. Kako se već godinama ništa ne događa da se riješi ovaj problem, odlučili smo da otpadne boje i lakove koje smo preuzimali od građana ovom akcijom proslijedimo Ministarstvu zaštite okoliša koje je i odgovorno da uredi sustav zbrinjavanja boja i lakova prema Zakonu o otpadu. Tražimo da se uredi sustav prema kojem bi proizvođači ili uvoznici boja i lakova plaćali i za zbrinjavanje otpada koji njihovom upotrebom nastaje. Isto tako tražimo da se od građana počnu sakupljati otpadne boje i lakovi bez naknade te da se izgradi postrojenje s nekom od ekološki prihvatljivih tehnologija poput «mokre oksidacije» kako bi se takav otpad mogao obraditi i zbrinuti.

Boje i lakovi spadaju u opasni otpad čije zbrinjavanje u Hrvatskoj još uvijek nije adekvatno riješeno. Ne postoje pouzdana saznanja o tokovima svih vrsti opasnog otpada te tako nestaje gotovo 2/3 ukupne količine opasnog otpada2 .

Taj opasni otpad ili završi u okolišu ili na odlagalištima komunalnog otpada. Da sustav ne funkcionira pokazuje i činjenica da je pepeo iz zatvorene spalionice opasnog otpada PUTO od požara 2002. još uvijek neadekvatno zbrinut na Jakuševcu. Prema Zakonu o otpadu odgovornost za gospodarenje opasnim otpadom stavljena je isključivo u ruke centralne vlasti, točnije nadležnog Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva3 .

Ministarstvu predlažemo da se u najkraćem roku organizira Nacionalno savjetovanje o opasnom otpadu otvoreno za sve zainteresirane institucije, poduzeća i udruge kako bi se pronašao konsenzus o sustavima prikupljanja, lokacijama postrojenja i tehnologija obrade i zbrinjavanja različitih vrsta opasnog otpada.
 

Iz zakona o otpadu (Narodne novine 178/04):

(1) Gospodarenje otpadom je od interesa za Republiku Hrvatsku.

(2) Država je odgovorna za gospodarenje opasnim otpadom i za spaljivanje otpada.

(3) Vlada Republike Hrvatske osigurava uvjete i propisuje mjere za gospodarenje otpadom iz stavka 2. ovoga članka u skladu s odredbama ovoga Zakona.

(4) Županija i Grad Zagreb dužni su na svom području osigurati provedbu propisanih mjera za gospodarenje otpadom iz stavka 3. ovoga članka.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.