hr en
  • change the contrast
  • change the font

Akcijom ispred Gradskog poglavarstva još jednom ukazano na alternative spalionici

P9111856

Aktivisti pokušali natjerati Bandića da čuje alternativu spalionici! Danas u 11:00 h je 60 aktivista udruga za zaštitu okoliša UZOR iz Resnika i Zelene akcije održalo prosvjednu akciju ispred Gradskog poglavarstva u Zagrebu protiv predložene zagrebačke spalionice otpada.

Aktivisti pokušali natjerati Bandića da čuje alternativu spalionici!

Danas u 11:00 h je 60 aktivista udruga za zaštitu okoliša UZOR iz Resnika i Zelene akcije održalo prosvjednu akciju ispred Gradskog poglavarstva u Zagrebu protiv predložene zagrebačke spalionice otpada. Naime prije najavljenog početka sjednice Poglavarstva, aktivisti su donijeli veliko «gradonačelnikovo pomoćno uho» i alternativu spalionici ispisanu na velikoj ploči kako bi osigurali da gradonačelnik ne propusti čuti alternativu. Za svaki slučaj su gradonačelniku pokušali uručtli veliko uho kako bi od sada imao više sluha za alternativne prijedloge spalionici otpada. Nažalost nitko iz Grada nije želio zaprimiti veliko uho ni veliku ploču stoga smo na urudžbenom ostavili dopis i malo uho koje su svi aktivisti imali za ostale članove Gradskog poglavarstva i uprave.

Na ovaj način smo reagirali na mnogobrojne izjave u javnosti gradonačelnika Bandića koji uporno tvrdi kako još nije čuo koja je alternativa gradnji spalionice te kako ona ne postoji.

Npr. nedavno na http://www.javno.tv/index.php?id=5038n335cd1b90bfa4 Gradonačelnik je očito svjesno ignorirao mnoge pismene prijedloge na adrese gradskih institucija te izjave koje su ove udruge davale u javnost. Isto tako gradonačelnik očito ignorira i činjenicu da je Grad Zagreb jedina «županija» u Hrvatskoj koja namjerava graditi spalionicu otpada.

Protivimo se spalionici jer je opasna za zdravlje Zagrepčana, najskuplja opcija po građane za zbrinjavanje otpada te štetna za okoliš. Predlažemo alternativu u obliku održivog sustava gospodarenja otpadom što uključuje:

  1. na početku mjere za smanjenje nastanka otpada (na strani proizvodnje i potrošnje)
  2. recikliranje i kompostiranje (npr. sustav skupljanja odvojenog otpada od vrata do vrata)
  3. te na kraju procesa zbrinjavanje ostatnog otpada mehaničko – biološkom obradom (MBO) za razliku od termičke obrade (spalionice).

U jesen ove godine Grad Zagreb bi trebao izaći u javnost sa Planom gospodarenja otpadom te održati javnu raspravu kako bi građani sudjelovali u ovoj važnoj odluci. Nakon javne rasprave će Gradska skupština usvajati Plan i na taj način odlučiti da li će Zagreb imati spalionicu otpada ili sustav s prevencijom, recikliranjem i MBO.

Akcija je napravljena u suradnji sa Heinrich Boll Stiftung

Kontakti:

  • predsjednik Zelene akcije, Tomislav Tomašević, 098 719253 
  • potpredsjednica UZOR-a, Ivana Jurić, 098 574431

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.