hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Želimo nam svima održiv i netoksičan Božić!

Scan4chem priocenje

Kampanjom ToxicFreeXmas, Zelena akcija poziva na smanjenje prekomjerne potrošnje u doba blagdana, odabir proizvoda s manjim utjecajem na zdravlje i okoliš te korištenje zakonskog prava na informaciju o posebno zabrinjavajućim kemikalijama u proizvodima.

Zelena akcija se uključila u europsku kampanju nazvanu ToxicFreeXmas kao dio međunarodnog projekta LIFE AskREACH. Kroz seriju objava na društvenim mrežama prije Božića, govorit će o dokazano štetnim tvarima u proizvodima, kako ih izbjeći i koje su najbolje alternative. Kampanja će trajati do 23. prosinca i u narednim tjednima će se pružati informacije i ideje o održivijem i manje toksičnom Božiću. Stoga, zapratite hashtag #ToxicFreeXmas na društvenim mrežama.

Dodatno, kroz kampanju će pozvati potrošače na korištenje mobilne aplikacije Scan4Chem. Ona omogućuje upućivanje zakonski obvezujućih upita proizvođačima i trgovcima o prisutnosti posebno zabrinjavajućih tvari u proizvodima i to jednostavnim skeniranjem bar kodova proizvoda. Korištenjem svog prava na informaciju, potrošači mogu doprinijeti osvještavanju svih sudionika u dobavnom lancu o ovom problemu te dugoročno doprinijeti uklanjanju proizvoda, koji sadrže posebno zabrinjavajuće tvari, s polica trgovina. Svaki sken se računa jer  podizanjem svijesti možemo učiniti naš život održivijim.

Kampanja ToxicFreeXmas provodit će se u Hrvatskoj, Austriji, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Grčkoj, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Poljskoj, Portugalu i drugim državama u Europi.

***

Projekt LIFE AskREACH (No. LIFE16 GIE/DE/000738) financiran je kroz LIFE program Europske unije. Za informacije i stajališta iznesena u ovom pozivu medijima odgovorna je Zelena akcija i ne predstavljaju nužno stajalište Europske unije. Provedbu projekta LIFE AskREACH u Hrvatskoj sufinanciraju Grad Zagreb i Ured za udruge Vlade RH.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.