hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zavirite u cjelodnevni program “Trokrilnog ormarića razmjene” povodom Europskog dana održivih zajednica!

3or

U subotu 21. rujna 2019. svoja vrata otvara "Trokrilni ormarić razmjene", pop-up društveni centar u centru Zagreba!

Od 10 do 22:30 sati u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1 u dvorištu) održava se cjelodnevni program kojim obilježavamo Europski dan održivih zajednica i potičemo sve pojedince_ke i inicijative voljne sudjelovati u poboljšanju kvalitete življenja u lokalnim zajednicama i stvaranju održivog susjedstva. Program je izbalansiran prema aspektima "glava", "srce" i "ruke", što znači da će biti prilike sudjelovati u edukativnim aktivnostima i planirati buduće djelovanje, zaprljati ruke i napraviti nešto konkretno, kao i družiti se i zabavljati s drugim ljudima, koji slično razmišljaju.

Od zajedničkog kuhanja i popravljanja bicikala, ciklokina i joge za djecu i odrasle, do radionice o tome kako pokrenuti inicijativu u svome kvartu te upoznavanja s time što drugi već rade, bit će ponešto za svakoga. Možete donijeti svoje (iskoristive) stvari za razmjenu, a ostavili smo čak i slobodnog prostora za radionice razmjene vještina koje vi možete održati – javite se ako želite nešto ponuditi! Na kraju dana zaokružujemo događaj dokumentarnim filmom i opuštanjem i druženjem uz koncert. Pozvani su i veliki i mali, a ulaz je slobodan.

_____________

PROGRAM

Program “Trokrilnog ormarića razmjene odvija se od 10 - 22:30 h u različitim prostorima Zelene akcije (dvorani, info-centru, dvorištu i garaži). Raspored je podijeljen po prostorijama i terminima i podložan je promjeni ovisno o vremenskim prilikama. Besplatni veganski ručak bit će dostupan svim sudionicima od 13 - 14 h, a večera od 18 - 19 h. Pored toga, u dvorištu će u cijelom trajanju biti i sajam razmjene, a koncert zbora Domaćigosti i glazbenice Šećer će početi u 21 h.

PROSTOR 1. - DVORANA

10:00 - 11:30
Iznutra prema van – unutarnja tranzicija putem meditacije i joge

Započnite subotnje jutro na joga prostirkama! Zdrava i učinkovita tranzicija počiva na dobroj povezanosti: sa sobom, drugima i prirodom, kao i onoj između naših osjećaja, tijela i uma. U doba sve većih izazova s kojima se čovječanstvo suočava, uspjeh naših nastojanja ovisi o razvoju kulture koja istinski podržava ravnotežu između vanjskih i unutarnjih promjena te nas čini obnovljivim i otpornim na svim razinama. Na Dan održivih zajednica dovodimo naša srca, ruke i glave u dobru vezu i ravnotežu, uz stručno vodstvo.

12:00 - 13:30
Živa knjižnica – inspirirajmo se tranzicijskim inicijativama iz Zagreba 

Ova knjižnica umjesto knjiga posjetiocima i posjetiteljicama nudi ljude i razgovor uživo. U našoj živoj knjižnici možemo "posuditi" jednu ili više živih knjiga – inicijativa koje se samoorganiziraju u i na praktičan način grade održivu zajednicu u Zagrebu. Možemo saznati kako su inicijative pokrenute, što rade i s kakvim izazovima se susreću, te se inspirirati za pokretanje novih inicijativa i u našim kvartovima!

Žive knjige su: Udruga Vestigium, Građanska inicijativa Dugave, EkoEkipa Prečko i Zeleni klik!, Mapiranje Trešnjevka, Interkulturni društveni vrt Močvara, Zero waste Croatia Network, Zero Waste Croatia

14:00 - 15:30
Živa knjižnica – inspirirajmo se tranzicijskim inicijativama iz drugih krajeva Hrvatske  

Ova knjižnica umjesto knjiga posjetiteljima i posjetiteljicama nudi ljude i razgovor uživo. U našoj živoj knjižnici možemo "posuditi" jednu ili više živih knjiga – inicijativa koje se samoorganiziraju i na praktičan način grade održivu zajednicu u raznim sredinama u zemlji, kako urbanim tako ruralnim. Možemo saznati kako su inicijative pokrenute, što rade i s kakvim izazovima se susreću, te se inspirirati za pokretanje novih inicijativa i u našem kraju!

Žive knjige su: Tranzicijska inicijativa Rijeka, Gredica iz Varaždina, Permakultura Dalmacija iz Splita, Eko centar Latinovac, Tranzicijska inicijativa Kijac iz Njivica na Krku, OSPERA  - Osječki Permakulturni Aktivisti i Zlarin bez plastike

16:00 - 17:00
Od malih nogu - joga za djecu i roditelje

Kako još bolje povezati djecu i roditelje te im omogućiti da provedu kvalitetno vrijeme zajedno, a da ih pritom i malo razgibamo? Jogom ove vrste razvijamo svijest o svojem tijelu, usklađujemo se s prirodom, jačamo koncentraciju, a kroz oponašanje položaja životinja ili biljaka, uz pomoć vlastitog tijela bolje se upoznajemo s okolinom. Ne očekuje se da sve položaje izvodimo savršeno, nego si dopuštamo kreativno ih izvoditi onako kako nam se čini prirodnim u trenutku. Važno je da uživamo u vježbanju, za što su osigurane i udobne prostirke. Nikakvo predznanje nije potrebno, niti ima dobnih ograničenja, ali preporučena dob za sudjelovanje na radionici je minimalno 4 godine.
Radionicu vodi dječji edukativni centar Mala Sova iz Zagreba.

17:30 - 19:30
Upcycling u praksi – radionica izrade dizajnerskih torbi od plastičnih vrećica

Što je “upcycling” i zašto je bolja opcija od samog recikliranja? U slobodnom prijevodu ova bi riječ značila “preraditi” odnosno “prenamijeniti” iskorištenu stvar. Time se izbjegava stvaranje otpada kao i pritisak na prikupljanje, sortiranje i obradu otpada koji su ključni dijelovi procesa recikliranja. Stoga, umjesto da bacite plastičnu vrećicu u spremnik za plastični otpad (gdje se vjerojatno neće reciklirati) prenamijenite je u personaliziranu torbu samo za vas. Torba će biti čvrsta i izdržljiva, a bit će i lijepa i vaših ruku djelo, što je najbitnije. Ispraznite svoje “ladice srama” i donesite na radionicu svoje sakupljene tanke, šarene plastične vrećice. Nemojte donositi izdržljivije i veće vrećice - njih radije ponovno upotrebljavajte.
Radionicu vodi Iva Čukelj, ljubiteljica DIY i kreativnog izražavanja. 

19:30 - 20:30
Suglasja – otvorena proba zbora Domaćigosti 

Zanima vas kako izgleda “upjevavanje” jednog zbora? Dođite na otvorenu probu zbora Domaćigosti, svjedočite nastanku melodija iz raznih dijelova svijeta i, ako želite, sami iskušajte svoje pjevačke vještine. 

PROSTOR 2. - INFO-CENTAR

11:30 - 13:00
Krenimo! – Kako pokrenuti kvartovsku tranzicijsku inicijativu 

Kratak recept za pokretanje tranzicijske inicijative jest da okupite još nekoliko ljudi i jednostavno počnete zajedno raditi nešto korisno u svom kvartu, gradu ili selu. Ali vjerojatno vas zanima nešto više, npr. što raditi, kako raditi, kako se promovirati i kako inicijativa može rasti i javno djelovati? Kakvi resursi nam trebaju, a kakvi već postoje u zajednici? Ova kratka radionica, koju vodi Gordana Dragičević iz udruga Hrvatska permakultura i Parkticipacija, osmišljena je za pokretače_ice početnike_ce, ali prikladna je i za one koji su već krenuli i rado bi dobili malo podrške. 

13:00 - 14:00
Reciklirani veganski ručak za sve!

Oduševite se veganskim ručkom kojeg su pripremili vaši susjedi_e i sugrađani_ke s puno ljubavi, kulinarskog umijeća i od ispravne, a odbačene hrane s tržnice. Obrok je besplatan, kao i uvijek kad kuhamo s kolektivom Hrana, a ne oružje – jer je hrana osnovno ljudsko pravo i mora biti dostupna svima. 

14:00 - 16:00
Tko su te mlade buntovnice? – upoznajmo Fridays for Future Zagreb 

Tko su tri djevojke koje su okupile odvažnu grupu srednjoškolaca_ki i u jedan dan dovele preko 1500 mladih na ulice Zagreba ravno pred političare, zahtijevajući klimatsku pravdu i budućnost za sebe i sve nas? Upoznajte Fridays for Future Zagreb, saznajte što ih potiče da se angažiraju, kako se organiziraju i najvažnije: kako se vi osobno možete uključiti i napraviti nešto slično, s njima ili samostalno. 

17:00 - 18:00
Kompost doktori i doktorice – kompostiranje za djecu i odrasle

Kućno kompostiranje je rješenje za biootpad na mjestu nastanka. Ako niste sigurni kako započeti s kompostiranjem u stanu ili vrtu, ili ako već imate svoj komposter i pitate se kako poboljšati proces – ovo je pravo mjesto i vrijeme za odgovore. Premokro, presuho, prekiselo, prekomplicirano, premalo mjesta, mušice, čudni mirisi... Nema kompostnih problema koji se ne mogu lako izliječiti! :) Pripremit ćemo i mini verziju kompostera za djecu, te im pokazati kako da se brinu o novom kućnom ljubimcu – kompostu, kako da ga hrane i paze.
Radionicu će voditi iskusna Gordana Dragičević iz udruga Hrvatska permakultura i Parkticipacija.

18:00 - 19:00
Solidarnost u zajednici – zajedničko pospremanje prostora

U zajednici se i najljepše i najteže stvari dijele, zato: nakon cjelodnevnog programa pomozi nam, uz našu vječnu ljubav i zahvalnost, pospremiti prostor kako bi bio u stanju u kojem je bio ujutro. Prakticirajmo solidarnost i međusobnu brigu i pomaganje! 

PROSTOR 3. - DVORIŠTE

10:00 - 19:00
Sajam razmjene!

Koncept je jednostavan: zašto kupovati novo kad možemo razmijeniti staro? Donesite neku svoju korisnu, upotrebljivu i praktičnu stvar koju više ne koristite i slobodno izaberite nešto što vam treba. Uvjet za uzimanje nije i davanje, ni obrnuto! Predložene stvari su: knjige, stripovi, ploče, društvene igre, odjeća i obuća, nakit, kućanske potrepštine, svjetiljke, uredski pribor, pumpe za bicikl, naljepnice / bedževi, biljno sjeme i tako dalje. Napomena: donesite samo stvari koje bi netko zaista uzeo (maksimalno 10 po osobi), nije poanta prenijeti cijelu svoju šupu u dvorište Zelene akcije. ;)

10:00 - 13:00
Hranom do promjene – zajedničko kuhanje uz "Hrana, a ne oružje" 

Ova će vam radionica ukazati na krizu vrijednosti i način na koji se od naizgled "loše", odnosno estetski nepoželjne hrane može napraviti odličan i hranjiv topli obrok! Dođite na zajedničko kuhanje i druženje u ugodnoj atmosferi uz glazbu, gdje se možete zabavljati rezanjem i sjeckanjem, a možete pokazati i svoje kulinarsko umijeće ili jednostavno sudjelovati eksperimentirajući s prikupljenim namirnicama od kojih se pripremaju fina čudesa. Zajedničkim kuhanjem razvijamo vlastitu kreativnost i izgrađujemo i učvršćujemo prijateljske odnose. Hrana povezuje ljude i okuplja zajednicu - zato je važan dio našeg tranzicijskog dana!

Radionicu će voditi anarhistički kolektiv “Hrana, a ne oružje” koji sakupljanjem i recikliranjem odbačene hrane i dijeljenjem zdravih veganskih obroka, pored krize vrijednosti, ukazuju na nepravilnu raspodjelu resursa kao posljedicu pogrešnih politika država i vladi koje su vođene iskrivljenim prioritetima.

14:00 - 16:00
Sto ljudi, sto ćudi – otvoreni prostor za ponudu i učenje vještina

Okupljanje različitih ljudi donosi nam i prostor za razmjenu različitih znanja, vještina i iskustava. Razmisli o svojima koje bi htio_la podijeliti s drugima, javi nam se s prijedlogom i proširi neko korisno, tranzicijsko znanje sa svojim sugrađanima_kama!
Možeš nam javiti svoj prijedlog na sljedećem linku: https://bit.ly/2lKv2jY 

15:00 - 18:00 h
Mjesto za spontano umrežavanje

Čuli ste nešto zanimljivo na predavanjima, radionicama i sadržaju tokom dana, pala ti je luda ideja na pamet i... nisi jedini_a! Želite li napraviti plan i umrežiti se sa što više ljudi oko iste stvari – sjednite na prazne stolice, uzmite marker u ruku i ispišite svoj plan na bijeloj ploči i starim plakatima. Prostora i materijala imate... samo naprijed!

16:00 - 17:00
Pukla guma? Nije bed! – radionica zakrpavanja gume bicikla uz Biciklopopravljaonu

Sljedeći put kad vam pukne guma od bicikla na cesti, nećete očajavati i blijedo gledati u nju, nego ćete zavrnuti rukave i popraviti je sami. Na ovoj radionici naučit ćete što vam je sve potrebno i kako se to radi. Ekipa iz Bicpopa je iskusna i puna strpljenja, u dobrim ste rukama. 

17:00 - 19:00
Glazba za nabrijavanje odlučne mase – radionica aktivističkog bubnjanja uz Drum 'n' Bijes 

Na prosvjedima često namjerno hodate iza bubnjara? Naravno, najbolji su! Želite naučiti podignuti atmosferu? Ne trebate znati bubnjati, trebate samo dobru volju i par sati slobodnog vremena, a Drum ‘n’ Bijes brine za ostalo. Radionica se odvija pod mentorskim palicama iskusnih članica ove male samoorganizirane prosvjedne antifa ritam sekcije, okupljene u svrhu podizanja atmosfere na prosvjednim akcijama. Kako biste potvrdili svoj dolazak, samo se javite na drumnbijes@gmail.com kako bi doveli dovoljno bubnjeva za sve.

18:00 - 18:30
Kratka povijest kultnog aktivističkog brloga - vođena šetnja Zelenom akcijom

Frankopanska 1 vrvi uspomenama. U samo pola sata upoznajte se s poviješću ovog kultnog aktivističkog prostora koji je već zadnja dva desetljeća središte aktivističkih kružoka, kao i poprište ponekih anegdota. Koji je objekt bio u današnjem Info-centru i koji je film, s Richardom Gereom u glavnoj ulozi, tamo sniman? Koja je poznata osoba iz zagrebačke političke scene volontirala na Zelenom telefonu i koje još tajne skriva prostor Zelene akcije? Kroz priču će vas voditi Eugen Vuković, voditelj Biciklopopravljaone i Info-centra Zelene akcije. 

18:00 - 19:00
Reciklirana veganska večera za sve!

Bacanje hrane ima razorne globalne društvene, okolišne i ekonomske posljedice. Mi nećemo bacati hranu, nego ćemo se poslužiti upotrebljivim ostacima ručka i zadovoljno i sito uživati u ostatku tranzicijske večeri.

19:00 - 20:30
Ciklokino – kako ispedalirati film "INHABIT: Permakulturni svjetonazor"?

Jeste li ikad fizički pokrenuli kino projekciju snagom vlastitih mišića uz pomoć najboljeg prijevoznog sredstva za planet, bicikla? Ovo vam je prilika! Izvanredan i poznati film “INHABIT: permakulturni svjetonazor”, koji nam osiguravaju Okolišni filmski festival i Hrvatska permakultura, neće se prikazati sam – potrebni ste nam vi! Uživajmo u filmu, permakulturi, druženju i mini treningu... Besplatne kokice zagarantirane!

21:00 - 22:30
Bez zvuka nema nauka: Koncert zbora Domaćigosti i kantautorice Šećer

Glazba je u tranziciji, kao i inače, bitan faktor pružanja otpora i unutarnjeg osnaživanja. Za kraj našeg druženja čeka nas nastup zbora “Domaćigosti” (Zagreb), koji okuplja ljubiteljice i ljubitelje pjevanja koji doprinose glazbenoj i kulturnoj raznolikosti hrvatskoga društva pjevajući pjesme iz raznih dijelova svijeta.  Zasladit ćemo se i bezopasnom vrstom “Šećera” – intimnim umjetničkim izričajem poznate glazbenice i aktivistkinje Tene Rak (Varaždin). 

____


"Trokrilni ormarić razmjene" zamišljen je kao platforma za promociju i povezivanje tranzicijskih i kvartovskih inicijativa aktivnih u Zagrebu i raznim krajevima naše zemlje. Sama tranzicija je društveni pokret samoorganizacije pozitivnih i praktičnih pothvata koji odgovaraju na potrebe zajednice, a istovremeno nude lokalna rješenja za velike globalne probleme, poimence: energetsku krizu, ekonomsku krizu i klimatske promjene.

**Događaj suorganiziraju Aktivistička grupa Zelene akcije i Tranzicijsko središte za Hrvatsku (pri udruzi Hrvatska permakultura).

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.