hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zašto su klimatske promjene problem LGBTIQ* osoba

Dizajn bez naslova  45

Klimatske promjene najveći su društveni problem današnjice. U ovom članku istražit ćemo zašto su klimatske promjene problem LGBTIQ* zajednice.

Prevedeno i prilagođeno prema tekstu Catrine Randall, izvorno objavljenom 28. veljače 2020. na web-stranici FoE Scotland.

Povodom 20. zagrebačke Povorke ponosa

Klimatske promjene najveći su društveni problem današnjice. Mi smo mladi okolišni aktivisti i aktivistkinje, ali smatramo da su klimatske promjene usko povezane s queer identitetom nekih od nas. U ovom članku istražit ćemo zašto su klimatske promjene problem LGBTIQ* zajednice.

Klimatske promjene pogađaju osobe koje su već marginalizirane

Klimatske promjene nerazmjerno snažno pogađaju osobe koje su u svijetu već marginalizirane, a to uključuje i LGBTIQ* osobe.

Takve osobe češće žive u područjima koja su pod većim rizikom od negativnih efekata klimatskih promjena, a imaju manje sredstava i slabiju mogućnost preseljenja. U doba krize, marginalizirane osobe postaju još više marginalizirane.

Trans osobe, a posebno trans osobe koje nisu bijele rase, u prirodnim katastrofama posebno mnogo pate, a one su sve češće. Tijekom uragana Katrine, trans osobe doživljavale su diskriminaciju u skloništima, a nekima nije bilo ni dopušteno da se u skloništima uopće sklone. Od urgana Katrina prošlo je više od 15 godina, a crnačka zajednica u New Orelansu još uvijek se nije u potpunosti oporavila.

Još jedna skupina osoba koja je posebno osjetljiva na nepredvidljive vremenske ekstreme su beskućnici.

Broj beskućnika u Hrvatskoj nije točno poznat, no procjenjuje se da u Hrvatskoj živi između 1000 i 10 000 beskućnika. Nije poznat ni broj LGBTIQ* osoba koje žive u beskućništvu, ali možemo nagađati da LGBTIQ* osobe čine značajan dio mladih beskućnika. Primjerice, u Ujedinjenom Kraljevstvu svaka četvrta mlada osoba koja živi u beskućništvu je LGBTIQ* osoba. Broj je toliko visok jer homofobni roditelji izbacuju svoju djecu iz kuće, a djeca si ne mogu osigurati vlastiti krov nad glavom s obzirom na to da su (potpuno) ovisna o roditeljima.

Kao što su trans osobe bile diskriminirane u skloništima tijekom uragana Katrine, tako su sve LGBTIQ* osobe izložene diskriminaciji u prihvatilištima za beskućnike. Socijalni sustavi diljem svijeta često ignoriraju problem LGBTIQ* beskućništva pa se takve osobe nemaju gdje dugoročno skloniti. Ekstreman primjer izloženosti problemima koji proizlaze iz klimatskih promjena pronalazimo u Jamaici. U gradu Kingstonu velik broj LGBTIQ* djece i mladih živi u improviziranim kampovima na rubu grada, gdje su izloženi poplavama i uraganima.

Također, LGBTIQ* osobe koje bježe od katastrofa i vojnih sukoba imaju puno problema pri prelasku granica.

Isprepleteno korijenje opresije

Vodeći se načelom klimatske pravde, prepoznajemo da su uzroci klimatskih promjena isprepleteni s uzrocima opresije. Kapitalizam i kolonijalizam uzrokuju klimatske promjene, ali i potiču opresiju LGBTIQ* osoba.

Iste kolonijalne sile koje su uništile okoliš iscrpljujući svaki isplativi prirodni resurs pokušale su zatomiti spolnu i rodnu raznolikost domorodačkih zajednica diljem svijeta. Posljedice toga još se uvijek mogu osjetiti u mnogim državama globalnog juga.

Antikapitalizam je mnogima važan u borbi za queer slobodu jer kapitalizam nagrađuje ono što se podudara s prosjekom, a kažnjava raznolikost. Kao što prijeti bioraznolikosti, tako u svojoj maksimizaciji profita prijeti i spolnoj i rodnoj raznolikosti. Osim što je borba protiv kapitalizma i kolonijalizma, današnja i nekadašnja, važna za sprječavanje daljnjih klimatskih promjena, tako je važna i za oslobođenje LGBTIQ* osoba od opresije. Naše su borbe povezane i ne mogu biti međusobno isključive.

Razmjena vještina za opstanak

Kad govorimo o borbi protiv klimatskih promjena, LGBTIQ* zajednica može štošta ponuditi jer se već dugo bori za opstanak LGBTIQ* osoba. Iako zajednica nije savršena, povijest je pokazala da smo sposobni i sposobne izdržati i pobijediti. Izgradili smo otpornu zajednicu, brinemo jedni o drugima i znamo kako se živi solidarnost.

LGBTIQ* zajednica nije uspostavila solidarnu mrežu samo za sebe, nego često pomaže i drugima. Tako je poznat primjer skupine Lesbians and Gays Support the Miners (Lezbijke i homoseksualci podržavaju rudare) iz filma Pride, a ta skupina inspirirala je današnju skupinu Lesbians and Gays support the Migrants (Lezbijke i homoseksualci podržavaju migrante). Najpoznatiji primjer u Hrvatskoj je podrška koju su LGBTIQ* aktivisti i aktivistkinje pružali i pružale radnicama bivše tvornice Kamensko, a podržavaju ih i dan danas. LGBTIQ* zajednica diljem svijeta već razvija modele podrške koju će moći pružiti u slučajevima klimatskih katastrofa. Počevši od jednostavne razmjene vještina preživljavanja,  preko pružanja skloništa u gay klubovima tijekom katastrofa do dijeljenja generatora i medicinske opreme, LGBTIQ* zajednica postaje uistinu otporna.

LGBTIQ* aktivisti i aktivistkinje već mobiliziraju svoju zajednicu u borbi protiv klimatske pravde. Tako su LGBTIQ* aktivisti u Washingtonu 2017. ometali tamošnju povorku ponosa kako bi iskazali ogorčenje zbog utjecaja koji na povorku imaju banke kao što je Wells Fargo, a koje financiraju štetne projekte poput cjevovoda Dakota Access. U našoj zajednici, i u Hrvatskoj, aktivizam postoji već generacijama i imamo iskustvo koje možemo usmjeriti u borbu protiv klimatskih promjena. LGBTIQ* zajednica u budućnosti može značajno ojačati klimatski pokret, kao što to neki i neke od nas već činimo.

Zajednička borba za oslobođenje

Oslobođenje LGBTIQ* cilj je klimatske pravde i razvoj solidarnosti između LGBTIQ* i klimatskog pokreta nikad nije bio važniji nego što je sada. Borba protiv klimatskih promjena dodiruje sve druge borbe. Što više osvijestimo međusobnu povezanost društvenih problema i što ćemo više surađivati, naši pokreti postat će jači.

Heteroseksualnim i cisrodnim klimatskih aktivistima i aktivistkinjama poručujemo: „Tu smo!“ U klimatskom pokretu već danas ima nas jako puno, a sad zamislite koliko bi nas bilo kad bismo se među vama osjećale i osjećali sigurno. Razmislite o odnosima moći i privilegijama, nemojte pretpostavljati da su svi oko vas straight (nemojte pričati homofobne viceve), obraćajte nam se u rodu koji nam odgovara i prihvatite i cijenite naš doprinos.

Ostalima u LGBTIQ* zajednici poručujemo da je borba za planet i naša borba, a znate da se s nama ne treba zezati kad se udružimo. ;)

Preveo i prilagodio: Antonio Dominik, Zelena akcija

 

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.