hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zapisnik s okruglog stola o uredbi REACH (14.10.2008.)

Zapisnik s okruglog stola o uredbi reach 14.10.2008

KEMIKALIJE, ZDRAVLJE I OKOLIŠ – HOĆE LI EU ZAKONODAVSTVO POBOLJŠATI STANJE REGULIRANJA I KORIŠTENJA KEMIKALIJA U HRVATSKOJ?

Zelena akcija je u u suradnji s European Environmental Bureau (EEB) (http://www.eeb.org/ ) iz Bruxellesa 14.10.2008. organizirala okrugli stol o REACH (Registration, Evaluation and Autorisation of Chemicals) uredbi Europske unije koja regulira kemikalije i njihovu sigurnu primjenu i korištenje.

Na početku je David Azoulay, stručnjak iz EEB-a predstavio osnove i ciljeve uredbe REACH, proces nastajanja i modalitete zaštite građana.  Uredba je usvojena 2006, a provodi se od 2007. godine. Naglasio je da se REACH uredba temelji na 4 ključna procesa: registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija. REACH pokriva oko 30 000 kemikalija, a iz nje su izuzete kemikalije koje se nalaze u hrani, kozmetici, medicini i otpadu, koje su predmet drugih zakonskih rješenja. Za REACH uredbu su karakteristični tzv. “tonnage triggers”, što u praksi znači da ukoliko je neka kemikalija proizvedena ispod količine od 1 tone, utoliko ne treba proces registracije, no što je veća količina proizvedene kemikalije, tim je procedura stroža. Davida Azoulay je naglasio da ograničenja nisu usmjerena na sam kemikalije, već na njihovu pojedinu upotrebu.

Potom je Zdravko Lovrić, predstojnik Službe za dokumentaciju i registre Hrvatskog zavoda za toksikologiju skrenuo pozornost na izrazitu opsežnost ove uredbe, koja sama broji oko 2000 stranica, a razni dodaci još oko 8000 stranica. Napomenuo je da je glavni problem što gospodarstveni faktori nisu dovoljno informirani o REACH uredbi, posebice o vremenskom roku za predregistraciju koji istječe krajem ove godine. Veći problem je s tvrtkama koje ne izvoze u EU, jer doneseni Zakon o provedbi uredbe REACH stupa na snagu primitkom RH u EU, pa istog dana tvrtke moraju u potpunosti ispoštovati REACH.

Nakon toga je Gordana Pehnec Pavlović iz Hrvatske gospodarske komore predstavila aktivnosti HGK koje imaju za cilj informirati hrvatske tvrtke o uredbi REACH. Napomenula je da je HGK oformila Radnu grupu “otvorenog tipa” u kojoj sudjeluju hrvatske tvrtke i izmjenjuju informacije o procesu predregistracije i registracije. Nadalje, iznijela je ostale probleme prilagodbe na ovu uredbu Hrvatskoj jer hrvatske tvrtke koje izvoze svoje proizvode na tržište EU moraju biti u skladu sa zahtjevima ove regulative.

Na kraju, Jasna Šumanovac iz Zelene akcija je predstavila slučajeve Zelenog telefona koje građani prijavljuju vezanog uz kemikalije. Potom su uslijedila pitanja građana i diskusija, koja se uglavnom fokusirala na problemima hrvatskih tvrtki u prilagodbi REACH uredbi, posebice u vezi troškova koje će tvrtke imati u procesu registracije.

Od 18 do 19.30 sati je održano je stručno predavanje Davida Azoulaya iz EEB-a o uredbi REACH s naglaskom na detalje same uredbe i problemima u implementaciji u zemljama Europske unije.

Okrugli stol i predavanje su se održali u sklopu projekta "Implementing Arhus Convention and Increasing NGOs Capacity in Monitoring and Implementation of Accession process and Reaching EU Environmental Policies and Standards" financiranog od Europske komisije kroz program CARDS 2004.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.