hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Vodnogospodarska osnova RH – Strategija upravljanja vodama ide na javnu raspravu

09. ožujak 2006. Zagreb - Predlagatelji prijedloga Strategije upravljanja vodama u RH, nakon reakcija nevladinih organizacija, odlučili su provesti javnu raspravu na tu temu diljem cijele Hrvatske.

Strategija je objavljena na internet stranici resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva krajem studenog 2005. godine. Njeno objavljivanje javnosti nije oglašeno i ostalo je dostupno samo nekolicini zainteresiranih strana koje imaju dobru Internet vezu (dokument ima skoro 5 MB).

Ekološki i socijalno orijentirane nevladine organizacije (Nezavisni hrvatski sindikati, Franjevački svjetovni red, Udruga za demokratsko društvo, Zelena akcija, Franjevački institut za kulturu mira, Dravska liga, Društvo za zaštitu voda i okoliša «Žabac») uvidjele su problem te zahtijevale od resornog ministarstva da provede stručnu i javnu raspravu, te stratešku procjenu utjecaja na okoliš.

Neprihvatljivo je bilo da se strateški dokument o upravljanju vrijednim resursom kao što je voda donosi bez široke javne rasprave, pogotovo zbog toga što teret upravljanja vodama prebacuje na korisnika, što će neminovno dovesti do poskupljenja vode. Uz to u Strategiji se planira i cijeli niz, po okoliš i prirodu štetnih, aktivnosti (npr. šljunčarenje, nove hidroelektrane) za koje mi smatramo da se ne provode u skladu sa svom postojećom domaćom i međunarodnom legislativom.

Predlagači Strategije su napokon uvidjeli nužnost provedbe javne rasprave te će se do kraja ožujka održati niz javnih rasparava u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Obavijest o održavanju javne rasprave u Splitu već je objavljena na jučerašnji dan u Slobodnoj Dalmaciji, a za ostale objavit će se u Vjesniku za Zagreb, u Glasu Slavonije za Osijek i u Novom Listu za Rijeku.

Raspored javnih rasprava je sljedeći:

  • 14.3. utorak - Split, u 11 sati, na Institutu građevinarstva Hrvatske, Matice Hrvatske 15
  • 21.3. utorak - Rijeka, u 11 sati, u Hrvatskim vodama VGO Rijeka, Ðure Šporera 3
  • 23.3. četvrtak - Osijek, u 11 sati, u Hrvatskim vodama VGO Osijek, Splavarska 2a
  • 28.3. utorak - Zagreb, u 11 sati, u Hrvatskim vodama - direkcija, Vukovarska 220

Javna rasprava će se sastojati od uvodne prezentacije i same rasprave.

Cijelokupni nacrt Strategije može se naći na Internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva (www.duv.hr).

Pozivamo vas da se odazovete pozivu i iskoristite svoje demokratsko pravo - da sudjelujete u procesu donošenju odluka o okolišu, a naročito kada se radi o životno ključnom elementu kao što je voda.

Za više informacija:

  • fra Bože Vuleta, Franjevački institut za kulturu mira, 098/619 7132, kultura-mira@st.t-com.hr
  • Darko Grlica, Prirodoslovno društvo Drava, 091/5664-317, jasna.razlog-grlica@vt.htnet.hr
  • Irma Popović, Zelena akcija, 01/4818-480, irma@zelena-akcija.hr

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.