hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Vlada RH mora konačno odustati od ugljena!

040321 matejko%c5%bei%c4%87 img 0227

Vlada RH treba potpuno odustati od otvaranja termoelektrane (TE) Plomin 1, pripremiti zatvaranje TE Plomin 2 u idućih pet godina te hitno pokrenuti proces tranzicije energetskog sektora prema obnovljivim izvorima.

Poruka je to koju je Zelena akcija uputila danas na Trgu bana Jelačića u Zagrebu gdje je organizirala ironičan performans kako bi ukazala na potrebu konačnog prestanka korištenja ugljena u energetskom sektoru. Naime, u Hrvatskoj je trenutno aktivna jedna TE na ugljen – Plomin 2, izgrađena 2000. godine. Uz nju, HEP planira ponovno otvoriti prastaru TE Plomin 1, izgrađenu davne 1970. i zatvorenu 2017. Zbog ove namjere, Zelena akcija je tužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koje je HEP-u izdalo okolišnu dozvolu za taj projekt.

„Termoelektrane na ugljen imaju izrazito negativan utjecaj na klimu i onečišćenje zraka. Nikakve obećane modernizacije ovih postrojenja ne mogu eliminirati visoke emisije stakleničkih plinova koje će dodatno pogoršati postojeću klimatsku krizu”, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije te istaknuo kako je Hrvatskoj nužan hitan plan potpunog napuštanja ugljena.

Dok brojne države najavljuju potpuno zatvaranje svih termoelektrana na ugljen u idućih nekoliko godina, Hrvatska dugoročno i dalje računa na njih. Uz sve to, Hrvatska posljednjih 20-ak godina više uopće nema vlastiti ugljen, već ga u potpunosti uvozi, dobrim dijelom iz Kolumbije gdje se zbog rudarenja krše ljudska prava. “Era ugljena dolazi kraju, no unatoč tome, sve su Vlade i uprave HEP-a u proteklom periodu snažno zagovarale korištenje ugljena. Zbog toga, Hrvatska sada nema plan stvarne i učinkovite dekarbonizacije”, dodao je Ivčić.

Brojne države imaju razvijene i vremenski determinirane planove za tzv. coal –phase-out, tj. prestanak korištenja ugljena u energetskom sektoru. Primjerice, Belgija je još 2016. zatvorila svoju posljednju TE na ugljen, a Austrija i Švedska su to napravile prošle godine. U Portugalu će posljednja TE na ugljen biti zatvorena ove godine, Velika Britanija i Irska će napustiti ugljen do 2025. godine, Grčka do 2028, Finska i Nizozemska do 2029., a Danska i Mađarska do 2030.

Nazadne energetske politike hrvatske vlade i HEP-a aktivisti su ironizirali performansom u kojem su promovirali naslovnicu novina pod nazivom ‘Novi fosilist’, u stilu 70-ih godina prošlog stoljeća, kada je Plomin 1 pušten u pogon. Na naslovnici su prikazali ministra Tomislava Ćorića koji u ‘disco’ odijelu pleše oko TE Plomin, a glavni je naslov bio ironična poruka ‘Ugljen – super energetsko rješenje za 21. stoljeće’. “Ova poruka, čini nam se, odražava stvarno mišljenje Ćorićeva ministarstva i HEP-a o hrvatskoj energetskoj politici”, zaključio je Ivčić.

Cijelu fotogaleriju s akcije možete pogledati OVDJE.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.