hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Vijesti: Jugoistočna Europa postaje europski "superautoput za fosilna goriva", 11.04.2006

Balkan energy map

Regija Jugoistočne Europe se pretvara u izvor prljave energije za Europsku Uniju, produbljujući energetsku ovisnost i ometajući razvoj energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Regija Jugoistočne Europe se pretvara u izvor prljave energije za Europsku Uniju, produbljujući energetsku ovisnost i ometajući razvoj energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Vidi interaktivnu mapu objavljenu danas od strane grupe "Stability Pact Watch" (grupa za monitoring Pakta za stabilnost u jugoistočnoj Europi). [1]  http://www.bankwatch.org/balkan_energy/

Najmanje 18 milijardi američkih dolara biti će potrebno za financiranje trenutnih i planiranih projekata povezanih s nuklearnom energijom te onih u vezi sa fosilnim gorivima. Mnogi od tih projekata će primiti i podršku od međunarodnih financijskih institucija (MFI) koje se financiraju javnim novcem poreznih obveznika iz Europe i Svijeta. Uz gornju brojku iznos od 253 milijuna američkih dolara, koji su iz istih izvora u ovoj regiji uloženi u trenutne i planirane MFI projekte u oblasti energetske efikasnosti ili obnovljive izvore energije, čini se gotovo smiješnim.

Zvezdan Kalmar iz nevladine organizacije «Centar za ekologiju i održivi razvoj» iz SiCg kaže: "Većina projekata u jugoistočnoj Europi podrazumijeva tranzitnu infrastrukturu ili termoenergetska proizvodna postrojenja za izvoz prljave energije u europsku uniju, stavljajući na kocku zdravlje gra ana i životnu sredinu jugoistočne Europe za račun niskih cijena energije, i time oštro koseći se sa političkim tvrdnjama o borbi protiv negativnih klimatskih promjena. Planirani projekti će donijeti daleko manje koristi našoj regiji, te će samo još više produbiti ovisnost regije o ruskim i blisko istočnim izvorima nafte"

Postavljanje ove mape se poklapa sa sastankom u Beogradu koji je posvećen balkanskim naftovodima[2]. Mnogi od planiranih projekata koji su katalogizirani u mapi, kao AMBOv naftovod[3] i nuklearna elektrana u BELENAMA već su izazvali oštro protivljenje zajednica i ekologa u tim područjima.

Balkanske države imaju najviši stupanj energetske neefikasnosti u Europi, te zbog toga i predstavljamo ovo područje kao područje sa ogromnim potencijalom za uštede u energetskoj efikasnosti ali i sa isto tako ogromnim potencijalom za razvoj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Studija Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) je utvrdila da bi obnovljivi izvori u Bugarskoj mogli proizvoditi čak do 8 GW do 2012. godine, što samo treba usporediti sa trenutno ukupno instaliranih 12GW iz svih izvora u 2002. godini. [4]

Ana Čolović iz makedonske udruge «Eco- sense» kometira da su brige Makedonske vlade oko fosilnih goriva kratkoročne sa obzirom na očigledan i opasani globalni rast cijena nafte i plina te relativni nedostatak novo otkrivenih izvorišta i rezervi fosilnih izvora energije, što sa druge strane ostavlja malo ili nimalo mjesta za ulaganja u projekte vezane za obnovljive izvore energije. Ključni regionalni igrači kao EBRD i Svjetska banka su prepoznale važnost razvoja projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u regiji. Ali do sada je zainteresiranost i rad na ovim projektima očajno slaba u svim državama u regiji."

Za više informacija:

Zvezdan Kalmar
Centar za ekologiju i održivi razvoj Beograd - Subotica (Serbia and Montenegro)
+ 381 64 28 71 246
Email: vodana@yahoo.com

Ana Colovic
Eco-sense/CEE Bankwatch Network (Macedonia)
Tel +389 70 747 721
Email: ana@bankwatch.org

Petko Kovatchev
CEIE/CEE Bankwatch Network (Bulgaria)
Tel: + 359 888 420 453
Email: petkok@bankwatch.org

Marijan Galovic
CEE Bankwatch / Zelena akcija
Tel: 091 / 1950 073
Email: marijan@zelena-akcija.hr

Pojašnjenja:

1. Stability Pact Watch je koalicija nevladinih organizacija iz jugoistočne Evrope, koja je inicirana unutar CEE Bankwatch Network mreže. Organizacije koje je sačinjavaju su: Za Zemiata (Bugarska), TERRA Milleniul III (Rumunjska), Eco - Sense (Makedonija), Centar za ekologiju i održivi razvoj (Srbija i Crna gora), Centar za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina) i Zelena Akcija (Hrvatska)

2.Vidi internet prezentaciju «Energy Observera»
http://www.energyobserver.com/srp/kongres_sr.html

3. Naftovod kroz ALBANIJU- MAKEDONIJU- BUGARSKU koji polazeći od Burgasa u Bugarskoj povezuje ovu luku sa Vlorom u Albaniji.

4. Black i Veatch Korporacija 2003. je napravila stratešku procjenu potencijala za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije u državama u kojima funkcionira ured EBRD, gdje je procijenjeno da Bugarska ima potencijal od 3400 MWe do 2020. te godine plus preko 3000 MWe potencijala u biomasi, dok Bosna ima potencijal za male hidroelektrane od 2500 GWh

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.