hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Video izvještaj s predavanja o REACH regulativi.

P1120234

12. siječnja 2012. u Zelenoj akciji je održano predavanje o uredbi REACH - legislativi Europske unije koja se bavi kontrolom kemikalija. Predavač je bio Zdravko Lovrić iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping. Video snimku te prezentaciju s predavanja možete pogledati u nastavku.

Video snimku predavanja možete pogledati klikom na tab "video" (gore), a prezentaciju korištenu na predavanju možete preuzeti ovdje.

---

Broj novih kemikalija koje se puštaju na tržište svake se godine povećava. Velik dio njih završava ili u okolišu (u vidu emisija iz različitih industrijskih procesa) ili, pak, u proizvodima svakodnevne potrošnje. Organizacije za zaštitu okoliša već godinama upozoravaju na potrebu bolje kontrole i pomnijeg ispitivanja zdravstvenih posljedica novih kemikalija. Ovom cilju trebala bi znatno doprinijeti i tzv. REACH regulativa Europske unije koja je na snagu stupila 2007., a čiji bi se puni efekti trebali osjetiti do 2018. godine.

Poticaj nastanku REACH direktive dat je 1998. na neslužbenom sastanku ministara zaštite okoliša zemalja članica EU u Chesteru, Velika Britanija. Ministri su tada izrazili zabrinutost zbog nedostatnog sustava kontrole kemikalija i istakli potrebu izgradnje posve novog sustava. Ovo je bio početak onoga što je danas poznato kao REACH – regulativa o kemikalijama čiji je cilj zamijeniti prijašnji manjkav i zbrkani sustav novim, utemeljenim na pouzdanim informacijama i  principu predustrožnosti.

REACH je rezultat rastuće zabrinutosti zbog utjecaja kemikalija na zdravlje i okoliš. U Europi i širom svijeta sve veći broj kemikalija nalazi se u proizvodima svakodnevne potrošnje – od proizvoda za čišćenje do odjeće, igračaka, namještaja i kuhinjskog pribora. Riječ je o proizvodima s kojima smo svakodnevno doticaju. Mnoge od kemikalija iz ovih proizvoda završavaju u okolišu i šire se cijelom planetom. Nakupljaju se u tijelima životinja poput tuljana ili polarnih medvjeda, ali i u tijelima ljudi. Za sve veći broj ovih kemikalija pronalaze se dokazi o povezanosti s različitim zdravstvenim problemima. Unatoč tome, velik dio kemikalija na tržištu nikad nije na pravi način ispitan u pogledu sigurnosti za ljude i okoliš.

REACH je usvojen s ciljem rješavanja ovog problema. Rasprave koje su vođene u procesu njegova donošenja izazvale su izuzetno veliku pažnju svjetske javnosti i potakle jednu od najžešćih lobističkih bitaka u povijesti Europske unije. Od svibnja do prosinca 2003., prije nego je predstavljen konačni prijedlog regulative, Europska komisija primila je više od 6.000 komentara industrijskih udruženja, vlada, nevladinih organizacija i običnih građana.

Unatoč brojnim nedostacima konačna verzija REACH regulative predstavlja prvi korak ka novom pristupu upravljanju kemikalijama. Proizvođači su sada ti koji su dužni dokazati da njihov proizvod nije štetan, a javnost ima pravo znati koje se kemikalije nalaze u određenom proizvodu. Također, regulativom je utvrđena obveza zamjene nekih najopasnijih kemikalija manje štetnim alternativama.

---

Predavanje o REACH regulativi održano je kao dio projekta "Utjecaj hrvatskog pridruživanja EU na zdravlje i okoliš". Ovaj projekt bavi se utjecajem pridruživanja Europskoj uniji (i, naročito, usklađivanja s EU zakonodavstvom) na one aspekte okoliša koji imaju direktan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Dokumenti

Prezentacija s predavanja "Kemikalije i zdravlje - REACH regulativa Europske unije" (Zdravko Lovrić, 12.1.2012)

PDF 48 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.