hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Velika pobjeda za europsku prirodu – Europska komisija neće oslabiti EU zakonodavstvo za zaštitu prirode!

(c) foee

Na kolegiju povjerenika održanom jučer (7.12.2016.) Europska komisija odlučila je kako neće mijenjati niti oslabiti dva ključna propisa za zaštitu prirode u EU – Direktivu o pticama i Direktivu o staništima – te je pozvala na njihovu bolju implementaciju.

Time je završena dvogodišnja neizvjesnost oko budućnosti ovih propisa, zahvaljujući kojima Europa danas ima najveću svjetsku mrežu zaštićenih područja, Natura 2000, koja obuhvaća petinu europskog kopna i 4% mora te štiti više od 1400 ugroženih vrsta.

Ovakva odluka Europske komisije predstavlja veliku pobjedu kampanje "Krik za prirodu" (eng. Nature Alert) u kojoj je sudjelovalo više od 200 organizacija iz čitave Europe, uključujući i Zelenu akciju, a koordinirali su je Friends of the Earth Europe, WWF, BirdLife i European Environmental Bureau. Kampanju je podržalo i pola milijuna građana, koji su zajedno s Europskim parlamentom te brojnim ministrima i znanstvenicima pozvali Komisiju da spasi i osigura pravilnu implementaciju ovog dokazano učinkovitog zakonodavstva.    

Podsjetimo da je Europska komisija još krajem 2014. pokrenula proces provjere prikladnosti propisa (fitness check) za ove dvije direktive, kako bi procijenila da li one u svom sadašnjem obliku, na učinkovit i koherentan način, doprinose zaštiti vrsta i staništa od važnosti za EU. S obzirom na trenutnu klimu koja je vrlo naklonjena biznisu, postojala je opasnost da se ovaj proces iskoristi kako bi se oslabilo EU zakonodavstvo za zaštitu prirode.

Okolišne organizacije pozdravljaju ovu odluku Komisije, ali istovremeno upozoravaju kako pravi posao tek predstoji te kako što prije treba pristupiti planiranju konkretnih mjera za poboljšanje implementacije zakonodavstva za zaštitu prirode kako ono ne bi ostalo samo mrtvo slovo na papiru. Zelena akcija se također pridružuje tom pozivu te bismo ovom prilikom još jednom željeli zahvaliti svim građanima koji su podržali kampanju i time pokazali da im je stalo do zaštite prirode.  

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.