hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Europarlamentarci pozivaju na bolju implementaciju EU zakonodavstva za zaštitu prirode

Maxresdefault

Na jučer (2.2.2016) održanoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta velika većina zastupnika podržala je izvještaj Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane koji poziva na punu primjenu i provedbu EU direktiva o pticama i staništima te na izdašnije financiranje zaštite prirode.

Time je Parlament poslao snažan politički signal Europskoj komisiji koja je u siječnju 2015. godine, u okviru svog programa za prikladnost i učinkovitost propisa (REFIT), započela proces "fitness checka", odnosno provjere prikladnosti direktiva za zaštitu prirode (direktive o pticama i staništima). Svrha procesa je procijeniti da li ove direktive u svom dosadašnjem obliku doprinose na učinkovit i koherentan način ispunjavanju postavljenog cilja, odnosno zaštiti vrsta i staništa od važnosti za EU. Ukoliko se pokaže da to nije slučaj, Komisija može predložiti određene izmjene kako bi se direktive "modernizirale", pri čemu postoji realna opasnost da se proces iskoristi za njihovo razvodnjavanje.

Više od 100 udruga za zaštitu prirode iz čitave Europe, uključujući i Zelenu akciju i naše partnere iz mreže Friends of the Earth Europe, zbog toga je pokrenulo veliku kampanju nazvanu Nature Alert (Krik za prirodu), kojom je između ostalog građanima omogućeno da se direktno uključe u proces konzultacija koji je Komisija pokrenula oko ove teme. Akciji se odazvalo preko pola milijuna ljudi čime su građani jasno demonstrirali da im je stalo do prirode, a velika većina uključenih podržala je stav kako direktive ne treba mijenjati već raditi na boljoj implementaciji.

Znanstveni podaci pokazuju da, kada ih se pravilno provodi i financira, direktive za zaštitu prirode donose značajne pogodnosti za ljude i prirodu. Tu je činjenicu sada prepoznao i Europski parlament usvajanjem izvještaja Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane kojim se Komisiju i države članice također poziva da ne revidiraju Direktive o pticama i staništima, već da se fokusiraju na njihovu bolju implementaciju i financiranje.

Zelena akcija pozdravlja ovu odluku Parlamenta te se nada kako će Komisija ozbiljno shvatiti poruku i odustati od revizije zakonodavstva o kojem ovisi budućnost europske prirode, kao i blagostanje njenih građana.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.