hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Uštedimo planet - novi priručnik o održivoj potrošnji

Website cro

Povodom Međunarodnog dana bez otpada, koji se svake godine obilježava 30. ožujka, predstavljamo novi priručnik o održivoj potrošnji!

Jeste li ikada čuli za ponovnu upotrebu? Jeste li čuli da je to bolja praksa od recikliranja i da smanjuje štetan utjecaj na okoliš i klimu? Jeste li se ikada zapitali zašto i kako to primijeniti u svakodnevnom životu?

Bilo da ste tek početnik_ca ili već stručnjak_inja za ponovnu uporabu, ovaj vam priručnik može pomoći u stjecanju novih i/ili poboljšanju postojećih znanja i vještina kada su u pitanju prakse ponovne uporabe i njihove primjene u svakodnevnom životu.

Svakako se slažemo s činjenicom da odgovornost za pronalaženje rješenja za klimatsku krizu i opću krizu zagađenja okoliša nije na pojedincima ili čak lokalnim zajednicama, već prvenstveno na donositeljima odluka na međunarodnoj i nacionalnoj razini (na što bismo kao građani_ke i aktivisti_kinje trebali svim snagama utjecati). No, usprkos tome, svatko od nas može mnogo toga učiniti kako bismo smanjili svoj utjecaj na okoliš. Ovaj priručnik istražuje što možemo promijeniti u svom načinu života kako bismo se oduprli ustaljenim praksama konzumerizma i odabrali održivost.

Ali, još važnije, može vas potaknuti na razmišljanje ne samo o vlastitim potrošačkim navikama, već i o sustavu koji ih omogućuje i podupire. Nakon čitanja ovog priručnika, nadamo se da nećete samo poželjeti promijeniti svoje navike, nego da ćete postati dio pokreta koji želi napraviti korjenite promjene pokvarenog sustava.

Vrijeme je da počnemo govoriti o tome zašto je recikliranje važno, ali i zašto nije dovoljno. Vrijeme je da razotkrijemo mitove, istražimo alternative i shvatimo kakav utjecaj imamo kada odbacimo jednokratna rješenja te doista ozbiljno shvatimo učinkovitu uporabu resursa i  ponovnu uporabu. Ne želimo nikome nabijati krivnju. Želimo vas potaknuti da donosite odluke na temelju dokaza i u skladu s vlastitim vrijednostima.

Priručnik je strukturiran tako da propitkuje ustaljena vjerovanja, promiče svijest o okolišu i educira. Svaki je mjesec posvećen određenoj temi ponovne uporabe i održive potrošnje. U drugom dijelu priručnika možete pronaći kalendar izazova za uvođenje novih održivih praksi u svoj život. Ne morate se brinuti. Ovi izazovi služe tomu da vas nježno potaknu na razmišljanje, a ne preopterete. Osmišljeni su tako da vam omoguće sveobuhvatno razumijevanje održivog načina života.

Namijenjen je svima koji već sada svojim djelovanjem žele doprinijeti ponovnoj uporabi i smanjenju nepotrebne potrošnje: aktivistima, zajednicama koje žele istraživati ove prakse i pojedincima koji žele steći nove vještine i dijeliti ih s drugima. 

Posvećujemo ga svima onima koji su u raznim segmentima svakodnevnog života već postali majstori_ce ponovne uporabe i učinkovite uporabe resursa – u posljednje vrijeme ili odavno, iz aktivističkog poriva ili iz nužde, bez obzira znaju li ili ne da time pridonose dobrobiti ljudi i planeta. 

Vaše sudjelovanje ključno je za uspješnost i opstanak ovog pokreta!

 

----

Projekt je financiran iz ERASMUS plus programa (Programme Erasmus+ Action Type KA220-ADU - Cooperation partnerships in adult education) pod vodstvom AMPEU. Stajališta izražena u ovom projektu i projektnim aktivnostima isključiva su odgovornost Zelene akcije i projektnih partnera i ne odražavaju nužno stajališta Europske unije.

Dokumenti

Uštedimo planet: Priručnik o održivoj potrošnji

PDF 1.67 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.