hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Uspješno završen ISELE projekt

Cover web  naslovnica doga%c4%91aja na facebooku   28

Projekt ISELE osmišljen je za razvoj i širenje novih i inovativnih pristupa obrazovanju odraslih koji promiču društveno poduzetništvo.

U srpnju 2023. godine Zelena akcija je u suradnji s partnerima (LABO (Belgija), ULEX - Col·lectiu Eco-Actiu (Španjolska) i European Community Organising Network (Slovačka), uspješno završila projekt  "ISELE - Innovating Social Entrepreneurial Leadership Education Project". Projekt je financiran iz ERASMUS plus programa (KA2 - Cooperation for innovation and the exchange of good practices KA204 - Strategic Partnerships for adult education) od strane belgijske nacionalne agencije.

Kroz projekt ponuđeni su resursi i edukacija za osnaživanje i potporu učinkovitijih oblika aktivnog građanstva, izgradnju društvenog kapitala i kapaciteta civilnog društva kao dio odgovora na niz ključnih društvenih i ekoloških izazova.

Vjerujemo da smo kroz dug, ali kvalitetan proces u kojem smo koristili principe transformativnog vođenja pokreta („lederful organising“) uspjeli postići zadane ciljeve. Stoga vam na jednom mjestu predstavljamo vodič kroz projektne rezultate koje možete koristiti u svom radu i zagovaranju.

Šest intelektualnih rezultata (Intellectual outputs)
  1. Istraživanje izgradnje liderskih pokreta i organiziranja u Europi je studija koja se temelji na istraživanju područja organiziranja i organizacije društvenih pokreta koji su aktivni u različitim dijelovima i sektorima Europe. Identificiranje i razvoj lokalnog vodstva kroz naš rad je koncept koji je poznat svim organizatorima. Pa ipak, prečesto su pokreti za društvene promjene sputani blokadama oko koncepta i prakse vodstva. Ovo istraživanje poslužilo je kao temelj za razvoj kurikuluma i priručnika koji organizacije i organizatori društvenih pokreta mogu koristi za oblikovanje svoje temeljne prakse.
  2.  U suradnji s platformomi „Commons Social Change Library“ predstavili smo alate za izgradnju kapaciteta liderskih pokreta. Oni su već postojali i mi smo prikupili na jednom mjestu pod zajedničkim nazivom „liderskog organiziranja“. Bilo da ste novi u zagovaranju ili ste iskusan aktivist, ovdje ćete pronaći korisne resurse. Svi materijali su besplatni, digitalni i izravno dostupni. Commons Library uključuje više od 1000 obrazovnih izvora u nizu formata. Teme uključuju strategiju kampanja, organiziranje zajednice, učinkovit rad u grupama, pravdu i različitost, kreativni aktivizam i još mnogo toga. Pod sekcijom „Leaderful organizing“ možete saznati više o našem projektu.
  3. Publikacija pod naslovom “Lidersko organiziranje: okvir kompetencije i učenja. Vodič za edukatore i organizatore“ poslužila je kao osnova za razvoj kurikuluma i priručnika – te je osmišljena kao podrška razvoju daljnjih kurikuluma i obrazovnih aktivnosti. Ovaj resurs pruža edukatorima koji se bave obrazovanjem odraslih, a koji rade u zajednicama, mrežama civilnog društva i srodnim područjima,  sveobuhvatan okvir i analizu koji se mogu uključiti u obuku društvenog poduzetničkog vodstva i vođenu pedagogiju kao podršku organiziranju civilnog društva. S druge strane, uključivanje analiza usmjereno je na podržavanje učinkovitog dugoročnog razvoja i izgradnje otpornosti unutar društvenih pokreta i organiziranja zajednice diljem Europe.
  4. Leaderful Organizing: A curriculum guide. Razvijanje ključnih kompetencija za liderske pokrete. Ovaj kurikulum prvi je te vrste i služi kao resurs za različite društvene pokrete i civilno društvo.
    Kurikulum koristi participativnu i iskustvenu metodologiju koja je popraćena teorijskim modelima i praktičnim modelima koja se mogu procijeniti razine liderskog organiziranja u grupama. Sve to ga čini izuzetno pristupačnim različitim korisnicima. Kurikulum se temelji na novom okviru vodstva koji podržava razvoj vodstva u civilnom društvu i drugim područjima gdje je ranije nedostajao.
    Ovaj okvir promiče demokratizaciju vodstva za razliku od tradicionalnih praksi vodstva od vrha prema dolje. Kao i svi rezultati projekta, kurikulum stavlja snažan naglasak na pristupačnost i raznolikost, osiguravajući njegovu relevantnost za „učenike“ koji dolaze iz manje povlaštenih ili marginaliziranih zajednica. Kurikulum također olakšava organizacijama i edukatorima širenje koncepta aktivnog građanstva. Omogućuje građanima da preuzmu različite uloge i prilagode tempo učenja svojim preferencijama i životnim okolnostima. Modularni pristup također dopušta ustanovama da integriraju sadržaj u postojeće nastavne planove i programe, proširujući njegov doseg na različite korisnike.
  5. Priručnik "Ususret vođenoj pedagogiji - Priče, pouke i nadahnuće od strane trenera, za trenere" smo osmislili kao prateći alat za kurikulum koji smo sastavili s ciljem razvijanja prakse „vođenja pokreta”. To je pak bio rezultat terenskog istraživanja koje je naš tim proveo kako bi ispitao širok spektar aktivistkinja i organizatora širom Europe o njihovom razumijevanju i prakticiranju koncepta vodstva. Pretpostavljamo da će ciljana publika ovog priručnika biti drugi iskusni treneri koje zanima kako svojim praksama treninga potaknuti da se pokret za društvenu i okolišnu pravdu više usmjeri prema vodstvu.
    Priručnik je pisan na enegleskom jeziku i preveden na 7 jezika (mađarski, slovački, poljski, španjolski, catalanski, nizozozemski, hrvatski), a ovdje možete pronaći sve verzije.
  6. SUTRA – online platforma za učenje je zadnji zajednički napor koje je smo proizveli u sklopu ISELE projekta. Kako smo već rekli, lidersko organiziranje je novi pristup za dijeljeno vodstvo u organiziranju društvenih pokreta. Temeljna vrijednost i vizija liderskog organiziranja ima za cilj distribuciju ovih kompetencija/vještina na način koji prepoznaje vrijedne doprinose pojedinaca, a istovremeno nastoji distribuirati te kvalitete na način koji ne ovisi o specifičnim individualnim doprinosima. U našem (mješovitom) online prostoru za učenje možete procijeniti svoje individualne i organizacijske vještine i naučiti kako izgraditi vještine koje su vam potrebne.

Posjetite naš online prostor za učenje ovdje i slobodno koristite i dijelite sve resurse koje tamo pronađete. 

Dokumenti

Lidersko organiziranje: okvir kompetencije i učenja. Vodič za edukatore i organizatore

PDF 2.43 MB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.